Mindenki csak nézte, hogyan fő le a kávé

Hogy a fenébe lehet elveszíteni az utóbbi időszak egyik legjobbját?

Mi történt pár hónap (hét alatt) Cancelo és Guardiola között?

Na és hogy a fenébe lehet elveszíteni az utóbbi időszak egyik legjobbját?

Ennek próbálunk utána járni.

Mi a fasz történt Cancelo-val? 

Erre egzakt választ nem fogunk kapni. De erőlködünk.

Zanzásítva:

elvesztette a helyét, a vb-ről úgy jött vissza, stabil helyet akar. Pep: NO! Cancelo: akkor megyek! Pep: GO!

Hosszabban:

2019 nyara. benito_  és én váltok pár sort, ki is ez a portugál, mire is számíthatunk a Danilo-Cancelo cserével? (ami egy hasonlóan érdekes, mint a mostanában a felszínre bukott Melo-Pjanics biznisz, van hasonlóság..) Szóval, ezeket tudtam meg Joaóról: ‘előre a világ legjobb jobbhátvédje, de a saját térfelén szédül

én: van valami halvány sansz, hogy balbunkót faragjon belőle a kopasz?

benito_: van, játszott ott is néha, szarul <muhaha> de ballal is kurva jól ad be, iszonyat rúgótechnikája van. — azért kár, hogy elmegy, mert Dani Alves-szintű támadó védő és azért jó, mert Talapa János-szintű védő-védő.

Így startoltunk. Nemsokkal később saját szemünkkel néztük végig mit művel égszínkékben. Meg kell hagyni: igazi hullámvasút volt a manchesteri karrierje.

Az első idénye nem volt egy fáklyás menet. Amúgy is a covid miatt elhúzódott gyakorlatilag egy évig a szezon. Nem volt elégedett a teljesítményével sem ő, sem senki. A hírek szerint lécelt is volna.

12 bajnokin volt végig a pályán, nem sok. A fő szerepköre a jobb bekk volt. A nyolcadik fordulóban, otthon volt olyan 90 perc (a Wolves elleni vereség), amikor baloldali védőként szerepelt.

Ilyenre 2020 nyarán, az utolsó két PL meccsen volt még példa, illetve még a BL-ben, a Madrid ellen találta magát hátul a bal szélen.

Ez volt mentőöv. A következő szezonban 3324 percet volt pályán (a 19/20-as idényben jó ezer perccel kevesebb volt a játékideje), már fele-fele arányban a jobb és a baloldalon.

A 21/22-es idényben teljesedett ki. Olyan volt, mint egy hátravont irányító. Egy másik Kevin. Csak ezt az De Bruynét sokszor a bal oldalra, a vonal mellé irányították.

Csodálatos volt, briliáns. A három gólja mellé tíz gólpassz osztott ki.

Pep a Bayernben Lahmmal kezdte el kikísérletezni ezt szélső/támadó/irányító/középre behúzódó védő(?) posztot, Cancelo-val ért a csúcsra. Egy játékos, aki nagyobb hatással volt egy adott időben a csapat támadójátékára, mint De Bruyne. wow.

A jó Joao utolsó bő egy éve még mozgalmasan alakult Manchesterben, mint az előzőek.

2021 utolsó napjaiban támadás érte az otthonában, de ez is, mintha csak még elszántabbá tette volna a pályán.

2022 február elsején jött a hír, 2027-ig (magyarul: terv szerint a karrierje érdemi részének végig..) marad a City-ben.

A nyáron elment Zincsenko, csak Gómez érkezett a balbunkóba, Cancelo megkapta a ‘7’-es mezt. Októberig úgy is tűnt, az álom folytatódik. Aztán…

Lépjünk kicsit vissza: a sikerek elfedték, hogy mekkora rinyagép tud lenne, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretné. Nuno Travassos portugál szakíró néhány évvel ezelőtt ezt írta:

2017 áprilisában gólt szerzett a Deportivo La Coruna ellen, ami után félreérhető mozdulatot tett, mintha csendre intené a szurkolókat, akik ezt követően végig, a lefújásig kifütyülték őt.

„Rosszul éreztem magam lelkileg, ezért volt ez a reakcióm. Nem a szurkolók hibája volt az eset. A gesztusomat félreértették, nem nekik szólt. Inkább beszélek arról, hogy mi történik az életemben” – mondta el a portugál játékos.

Tiszteletlenség. Ez mindig is Cancelo egyik jellemvonása volt. A Benfica U15-ös csapatában egyszer csúnyán nekiment az edzőjének, Bruno Lagének – aki 2019-ben portugál bajnoki címig vezette a Benficát –, mert elégedetlen volt, hogy nem játszott az évad hajrájában.

Lagéval kibékült végül. Most is határozottan tagadja, hogy a vasorrú Guardiola üldözte el sör-wurst-bmw földre. De ezt ki a fene hiszi el?

Nem sok játékidőm volt, ami befolyásolta a döntésemet – nem  Pep miatt történt ez. Nagyon akartam egy új kalandot, ahol számítanak rám, a Bayern álomklub ebből a szempontból.

Cancelo egy hisztis pöcs? Guardiola egy fa(sz)fej? A határozott válasz: igen.

Keveset játszott? Hááát, a védők közül neki van a legtöbb játékperce a csapatból (még most is).

Eligazolásakor úgy két meccsnyivel több jutott neki, mint a játékpercben utána következő védőnek (Akanji) és vagy hatszáz perccel többet volt pályán, mint Walker..

Persze a fordulat a  vb után jött el. Katar után 157 perc jutott neki a lehetséges 540-ből. Ezt keveselte, de a pontosabb fogalmazás az lehetett: a jövőjét nem látta.

Mi lehetett a valódi ok? Úgy hírlik, a Haalandra szabott taktika, amivel változott az ő szerepe, nem ízlett neki.

Szép lassan ment el a kedve az egésztől. Szóvá tették neki a játékosok, edzők, hogy nem így kéne hozzáállni, edzeni, de egyre feszültebb lett a viszony.

Ez is pletyka persze, de amikor Pep leültette beszélgetni, hisztizett, mikor csere lett, durcázott, úgy jött vissza a vb-ről, hogy csapatot keres ha nem játszik. Az Arsenal elleni meccs előtt a bennfentesek szerint már róla beszélt, nem is Zincsenkóékról, mikor azt mondta Guardiola: ‘aki menni akar, elengedjük’.

A vízválasztó a Liverpool elleni meccs volt?

Utólag azt mondanám: igen

Pedig a következő fordulóban a Brighton ellen jól ment neki. De most már le lehet írni: Cancelo utolsó jó meccse a Manchester City mezében 2022. október 22-én volt.

A Fulham elleni piroslapja olaj volt a tűzre. Piros+tizenegyes kombó rosszul jön minden csapatnak, de csak megcsinálták a srácok.

Cancelo nehezen viselte az utána lévő időszakot, az ilyenkor elkerülhetetlen zrikákat is nehezen emésztette meg. Úgy érezte basztatva van (stáb, a kapitányok Gündo és KDB, Pep által).

A Fulham után a Brentford érkezett az Eastlandsre. Érthetetlen vereség. Nem maradt jó íz a szájabn.

Jöhetett a világbajnokság, ami felgyorsította az eseményeket Joao körül.

A szezon fontos szelete Rico Lewis tündöklése. Rico már a vb előtt is jó formát mutatott, de amíg a többiek Katarban süttették a hasuk, voltak, a kis stréber ő olyan edzésmunkát pakolt fel az edzőpályára, annyira meggyőző volt, hogy Pep egyre inkább felé fordult. <insert distracted-boyfriend meme>

Illetve megtalálta azt, amit látni szeretett volna. Aké a balodalon, Lewis a jobbon. Most Rico lép fel a hatos (jellemzően Rodri) mellé, Nathan pedig adja a stabiltást, a háromtagú védősor tagjaként.

Guardiola is utalt rá: a keretben mindenkinek tetszik az, amit Aké nyújt, csak egy embernek nem..

Mellékszál: a vb után állt össze elől is a szélsőpáros, a legjobbnak ott a Grealish-Mahrez páros bizonyul(t).

De vissza Cancelo utolsó napjaihoz. A vb-n sem volt minden rendben finoman szólva Fernando Santos-szal sem volt minden tökéletes (ha engem kérdeztek: tuti Ronaldo szobatársa volt), a csoportmeccsek után kikerült a portugál kezdőcsapatból.

Rá volt írva a fejére: ezt nem akarja megélni Manchesterben is. Persze a frusztrált, ideges viselkedése nem segítette elő a céljait.

A visszatérése utáni első meccse a Chelsea ellen volt. Jobb oldalt lett bedobva, de úgy, hogy nagyrészt a szélen, de Walker előtt játszott. Ez a középpályás szerep nem jött be neki, a szünetben le is lett kapva (mondjuk Walker is..) jött Lewis..

Három nap múlva újra Chelsea, most a kupában. Cancelo csere, az 59. percben váltja a bal szélen Gómezt.

Az utolsó két meccse: január 11. Southampton a ligakupában, január 14. Manchester United a bajnokságban. Mindkét meccs idegenben, mindkét meccs zakó.

A Soton ellen a jobb, a MU ellen a bal szélen játszott. Szarul.

A pletykák szerint ekkora már az edzéseken is kezelhetetlen volt, Foden is a céltáblája lett, Pepen meg átnézett, mint egy koszos ablakon.

Lefőtt a kávé.

Guardiola meg nem az, aki minden áron, mindenkivel, mindent meg akar oldani. Vele meg sem próbálta kb.

Cancelo a Spurs elleni fordítást a kispadon szenvedte végig, a Wolves ellen már be sem megy az öltözőbe az elígazításra, rögtön a kispadra telepedik le.

Ezekután nem gondolhatta, hogy játszik az Arsenal ellen, nem is játszott.

Kiadta az ukázt Jorge Mendes-nek: keressen csapatot. Az ügynöke hozta az egyetlen reális kuncsaftot: Bayern. Kölcsön, vételi opció nélkül.

Itt nem volt sem okos, sem szép senki sem. Guardiola nem kezelgeti a sebeket, hanem pattintja azt, aki az egész öltözőt lángra lobbantja. Cancelo személyisége meg nem viselte el, hogy a manchesteri karrierje

Azóta persze a kisebbik szarkupacnak néz ki ez a Cancelo-saga. Ugye, hogy mennyi minden változhat egy pillanat alatt?!

Újra előjönnek a 12 évvel ezelőtti gondolatok. A legnagyobb 2020-as sikerélnél is nagyobbat kell dobni.

A hírek szerint az uefánál jobb munkát végzett az FA. Sokkal több, biztosabb vádpontok. Elvileg.

De persze évek lesznek, mire kiderül: a vádak hány százaléka valós. Ebből mennyit lehet bizonyítani/mennyi évült el. Évek. De addig lehet mantrázni: a City mocskos csaló.

A mai sajtájon Pep így reagált:

 I am not moving from this seat. I can assure you. More than ever.

És nyilván előkerült a múlt. Nem is lenne olyan rossz, igaz?!

We will go to the low division, no problem. We have been there before. We will call back Paul Dickov, Mike Summerbee and make a good process.

Akármi is lesz, pár év múlva okosabbak leszünk.