Big City Comebacks

Akkora visszatérést produkált megint a City, hogy a Spurs Conte nyálán (amit a meccs utáni üvöltözése során termelt ki) csúsztak vissza Londonig.

Micsoda szégyen, szerte a világon Arsenal fanok hada őrjöngve szurkolt a gyűlölt riválisuknak. De: next time, boys! A City mostanában gond nélkül feláll!

Szóval a Manchester City a múlthéten bevetette a mostanában sokszor megcsodált fegyverét: City comeback!

Ennek apropóján jöjjönek az elmúlt egy év fordításai/ visszatérései egy csokorban, ráadásként egy kis elmélkedés jelenről, jövőről.

A typical City nem csak a balfaszkodást jelenti, hanem a dns része a padlóról felállás is már. Ha csak hirtelen kell hármat említeni, az első mindenképpen 1999 lesz, a Wembley.

Ott volt 2004-ben a híres (pont szintén a Spurs ellen) fordítás és nyilván a QPR elleni csoda.

2022. február 5. City – Fulham 4:1

A kupa negyedik fordulójában a még második ligás Fulham érkezett az Etihadba. A Liverpool kölcsönjátékosa, Fábio Carvalho (aki azóta nyilván bánja, hogy nem maradhatott még egy kicsit Londonaban) gondolta úgy, ránt egyet az oroszlán bajszán. Ez csak apró kellemetlenség volt. Gond nélkül fordított és nyert a City.

2022. május 15. – West Ham – City 2:2

A bajnokság utolsó előtti fordulójában úgy gondolta a csapat: legyen egy kicsi izgalom. A 36. forduló után három pont előny a ‘pool előtt. Akkora baj nem lehet, ugye?

Hát.. Jarrod Bowen úgy érezte ráfér az izgalom a világ legjobb sport franchiseára és belehúzott az első félidőben. A szünetben 2:0, oda. Nice.

Ó basszus, mekkora király ez a csapat, mekkora hatással van rá Ederson, de itt nagyon motoszkált a fejemben, ha közel annyi bravúrt tudna bemutatni, mint cimborája, Alisson.. Na, mindegy.

Pep nem cserélt, Pep nem idegeskedett. Felküldte a csapatot a második ugyanabban a felállásban, de más mentalitásban. Grealish gólja nagyon kellett, Coufal öngólja pláne. Mahrez kihagyott büntetője persze nem. Így is azért több jött ki ebből, mint a semmi.

2022. május 22. – City – Aston Villa 3:2

Eltelt egy hét, aztán csak ott volt ugyanaz a folyó, amibe, ha már ott volt ugye, bele kellett lépni. Mit lépni? Ugrani!

37. perc, 0:1. Matty Cash fejel, Ederson csak belekap (lásd pár sorral fentebb mit írtam), de védeni nem tud.

A szünetben persze tele a twitter a poénnal: micsoda irónia, Cash (érted, készpénz, höhö) lesz a City végzete?!

Fernandinho utolsó meccse a City-ben a szünetben véget ért, így jött Zincsenko, akinél viszont még nem tudtuk, hogy ez a játékrész lesz neki az utolsó égszínkékben.

A 69. percben nagyobb lett a szar a palacsintában, Coutinho gólját most sem értem, hogy jött össze..

A pályán volt már Gündogan és Sterling (akinél szintén nem tudtuk, hogy ez a hattyúdala).

Ha valaki azzal jön, hogy Guardiola nem tud belenyúlni a meccsbe, mutasd meg neki ezt.

0:2 után hét perccel, Sterling bead, Ilkay fejel. Megy ez! 1:2.

Újabb két perc, Zincsenko (ő is csere, ugye) passz, Rodri gól: 2:2! Pulzus az egekben.

81. perc. Orgazmus. 3:2. Megcsinálták. A kuranyjukat megint megcsinálták!

Ahogy Kevin előretör, passzol, Gündogan érkezik. 3:2. Függöny, kupátvétel.

Minek ezt máshogy csinálni, ha így is lehet?! Csak így van értelme!

A rosszmájúak azt is mondták, SteveG a második bajnoki címet hozta össze a City-nek, a Liverpoolnak meg nullát, de az igazághoz az is hozzátartozik, a Liverpool-Wolves-on egy percig nem volt olyan eredmény, hogy a ‘pool állt volna a tabella élén.

Utólag érdekes látni a csapatot. Fernandinho, Sterling, Zincsenko és Jesus nincs már velünk.

Ferna sajna megöregedett. Raheem új kihívás után akart nézni. Visszamehetett Londonba és kezdő státust ajánlottak neki. London bejött, a kezdőcsapat bejött, a Chelsea projekt. Hát, azt egyelőre hagyjuk.

Oleksz és Jesus más tészta. Fiatal, ambiciózus peremeberek, akik nem is mindig vannak a perifériára tolva, jó példa erre a tavalyi utolsó két meccs.

Zincenko és Jesus is kivette a részét a fent taglalt két fordításból, Jesus jesusi módon, nem gólt lőve, de hasznosan (az első félidőben volt egy nagy helyzete itt, amit az ötösön belülről, estében, ajtó-ablak szituban fölébombázott).

Menni akartak, hívták őket. Vitték a City-ben tanultak, a mentalitást. Ők is kellettek ahhoz, ami ma az Arsenal.

Bánjuk?  Naná, de Guardiola leszögezte: aki menni akar, azt vissza nem tartják erővel (ha valaki leteszi érte a kért összeget, persze)

Pepnek Artetáról is csak kedves szavai vannak:

Biztos vagyok benne, hogy ha már nem lennék itt, akkor ő ülne most a helyemen, és fantasztikus munkát végezne. De maradtam, szóval elnézést kérek!

2022. augusztus 21. Newcastle – City 3:3

Új idény, új csavarok. Hiába szerezte meg a vezetést a City, a ‘castle nagyon elhúzott. Trippier szabadrúgásgólja után simán azt hittem, tényleg  a távolban úszik csak a hajó.

De nem. A harmadik fordulóra megtanultuk: a Newcastle-t komolyan kell venni, Haaland meg egy állat.

A  KDB passz, Silva gól zseni volt. Aztán ennyi, felállni sikerült, fordítani nem.

2022. augusztus 27 . – City-Palace 4:2

Újabb augusztusi hétvége, újabb vérnyomásemelő meccs.

Csak pörgött a számláló. 0:1-2-3, szerencsére a harmadik nem lett megadva, így jöhetett a fordítás.

Szünet, sorrendezés, kaszabolás.

Silva egy, Haaland három gól. Az utolsó egy igazi trademark, lepattannak a védők rólam találat.

2022.09.14. – City-Dortmund 2:1

A BéeL is jobb izgalmasan, nemigaz?

Az első félidő annyira nem volt az, az 56. perc izgalmaitól meg eltekintettem volna. Bellingham nem is értem hogy maradt ennyire szabadon (jut eszembe Jude, nyáron költözöl az Eastlands-re, ugye?!).

A 80. percig kellett várni a csodára, de megérte. Stones nyomott egy Kompany-t, Haaland pedig egy Cruyff-ot. Csodálatos lett a vége.

2022. november 2. – City – Sevilla 3:1

Újabb bl találkozó, újabb vendégvezetés. Rafa Mir fejese a 31. percben érkezett. Hahah, 0:1 a szünetben? Otthon? No para!

Az ifjú Rico Lewis kezdte a felzárkózást, majd Alvarez és Mahrez is betalállt.

Nehéz eldönteni, melyik gól volt a legszebb a háromból.

2023. január 19. – City-Spurs 4:2

A recept az, mint augusztusban a Palace ellen. Egyéni hiba, zavar, a szünetben vezet az ellenfél kettővel.

Grealish elmondása szerint a szünetben Pep nem kiabált, nem csapkodott. Elmondta mit szeretne, hogy lehet fordítani. Megint. Ebben van rutin már.

Álvarez és Haaland nyolc perc alatt egalizált. Mahrez meg? Azt csinálta amit Mahrez mostanában csinál.

A végén ez is kétgólos siker lett.

Ederson, hmm-hmm De Pep nem egyszer megmondta: az összképet nézve (erre példa a negyedik gól) többet ad a csapathoz, mint amennyit elvesz (erre példa az első Spurs gól). A csapatnak (Guardiolának) az kell, hogy így játsszon, amiben a hiba benne van, de akkor is játsszon így. Pont.

Szóval hátul fix Ederson, nincs kérdés. Az a durva, hogy Aké formáját látva nála sem. Dias és Laporte sem volt a topon, szóval Akanji is fix pont, míg fel nem épülnek.

Cancelo és Walker szerepe nagy talány. Miért nem megy nekik, mi lehet a háttérben? Ennyire nem érzik a Haalandra szabott taktikát?

Hogy lehet Rico Lewis ennyire jó, hogy simán bekerül helyettük? Az utóbbi évek szélső védőit kiszorítja egy 18 éves? Na és Gómez? Neki Southamptonban lefőtt a kávé? Ezek is a tavasz izgalmas kérdései.

A Spurs elleni meccs előtt Kevin a kihagyott edzést (edzéseket?) így várható volt, hogy nem kezd.  Ez hozta magával azt, hogy Silva nem fért már be így, maradt Ilkay Rodri párjának.

A széleken a Grealish – Mahrez páros. Van jobb opció náluk? Nincs jobb. Rijad.. Csodálatos szériában van. Eltelt tíz meccs a dortmundi óta (a kihagyott tizenegyes), azóta god módban tolja (sajna a derbin pont nem, dehát senki sem tökéletes).

Jack meg jelenleg egy polccal Foden felett van most. A mentalitása példás, ahogy Sont szerelte a félpályánál, abban benne volt minden. Sajna kevés alkalommal kerül a kapu elé, egyszerűen kevésszer kerülhet a kapu elé.

De omg, ha bejönne neki egy gólgazdag sorozata.. Spriccelnénk szeretszét mindent. 

A Grealish és Mahrez kettős jelenleg tökéletes a posztján. Jacknél nagyon sokan nem emésztik meg, egy százmilliós játékos ezt csinálja?! Ezt. Csak? Igen bazdmeg csak ezt.

Ezt kérik tőle. Az ellenfél térfelének közepén, messze a kaputól, gyakorlatilag a vonalnál játssza meg a labdát. Lassítani/ütemet adni a játéknak, ennyi a legfontosabb feladata.

Álvareznek is hely kell, mert kurvajó játékos. nagy értéke a csapatnak, két marék szotyiért ekkora gyémánt! Na, az ő mentalitásával nincs gond, ebben biztos vagyok.

Kérdés: van helye a pályán állandó kezdőként, vagy marad Haaland cseréje? Ha nem kezd fixen, mikor lesz neki ebből elég?

Haaland. Kellett neki ez a meccs. Nem jó, mikor nekiáll hisztizni, pofázni, az év eleji Erling kell. Úgy fest ez a gól kellett neki, a Wolves ezt bánta.

Különleges időszak van most a szezonban (köszönet a ligakupa kiesésnek, ugye). Három hét pörög le úgy, hogy egy meccset játszik a csapat.

Ma az Arsenal ellen este meccs, utána ott lesz nyolc teljes nap a felkészülésre a Spurs ellen. Gondolom nem is kell mondanom, mennyi lenne fontos győzni, nem csak a továbbjutás miatt, hanem a hangulat, az az erő amit a listavezető legyőzése adhat. Aztán rendbe kell pakolni a fejeket, testeket, taktikákat.

A Spurs után egy héttel az Aston Villa érkezik az Eastlandsre, majd rá három napra irány: London. Arsenal újra, most a bajnokságban.

Kilenc pont és egy továbbjutás. Ha ez nincs meg, akkor nem lesz angol trófea idén.

Szóval most van az az időszak, amikor nagyon sok minden eldőlhet hazai szinten. A kupában biztos.

2018/19 20. forduló után: Liverpool 51 pont, Manchester City 44 pont. Akkor sem számított senki arra, ami lett. Most sem számítok arra, hogy a végéig csak három pontot veszít a csapat, de arra sem, hogy az Arsenal még negyvenhetet belapátol májusig.

A személyi kérdéseket, problémákat is talán lesz idő orvosolni. Fodenről, két hír kavarog, fejben nincs a csapatnál, a lába nem az igazi. Valószínűleg a kettő között van az igazság, a lába miatt nincs tökéletes formában, emiatt valószínűleg nem is érzi jól magét.

Gündogan sorsát is el kell rendezni. A háttérben meg nyilván folynak az egyeztetések, ki jön (na meg ki megy) a nyáron. Újra (és újra) egy sorsdöntő időszak jön. A mostani is az.