Hatalmas diadal!

cas-1.jpgJellemző, tipikus, hogy akármi is lesz, az idény (nem csak az idény, nagyjából a ’20-as évek) legfontosabb meccse múlt hétfőn zajlott: komoly büntetés nélkül zárult az uefa-ManCity rangadó.

Egy futballcsapat legfontosabb meccsét nem a pályán zavarta le? Szép. Hát milyen csapat az ilyen?! Ilyen.

Mondjuk bármi is lett volna ott a kimenetel, a Manchester City lett volna a feketeseggű. Így legalább megvan az indokuk a köpködőknek, a csapat pedig mehet tovább.

CAS-tagok és szépek. s09ep666

Mindenki tudja már, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kvázi felmentette a City-t az uefa vádjai alól.

Kvázi felmentés, igen, mivel egy tízmilliós (euró) számlát ki kell egyenlíteni, amely ugye nem tétel, e miatt nem sok mindenkinek fáj a feje.

A lényegi rész az, hogy nem lépett életbe a két éves eltiltás a nemzetközi kupákban. Ez legalább (majdnem) olyan fontos dolog a klub életében, mint a Manszúr féle hatalomátvétel.

Amit kívülről láthattunk: a City vezetősége olyan bunkó volt, mint a föld, ez a Footlball-leaks által megszellőztetett (ellopott) levelezésből tisztán látszott. Ja, ha már Football-leaks, persze azt se feledjük, hogy a bizonyítékok egy része tőlük, azaz illegális forrásból származott.

De ne legyen kérdés: Khaldoon testvérék mindent megtetettek, hogy elmenjenek az ffp határáig és azon is túl, persze.

eq2pxypwkautoun.jpg

arrogant & better

A CAS döntését három fő irány mentén indokolta, már amennyire indokolta, hiszen a City, az uefa, de maga CAS sem akart (tudott/szabad, mindegy) minden kártyát kiteregetni.

Szóval, az első részét a dolgoknak nem is vizsgálták, mert elévültek. A legnagyobb fostenger ott hömpölygött, persze, ebben kétség ne legyen.

A második rész az, ahol nem találtak semmi kivetnivalót. Csak remélni merem, ez volt a legnagyobb rész.

A harmadik rész, a morzsa, a reszli, a legkisebb szelet a tortából: találtak elsumákolt dolgokat. Ejnye. Ki gondolta volna?! Apróbb hányingerünk lehet ettől, nyilván, de a taccsot nem dobjuk ki azért, nyugi.

Tegye fel a kezét, akit meglepett az ítélet? Ha valaki jobban beleásta magát, a jogban picit is járatosabbak szerint nem sok realitása volt az uefa büntetésének. A leginkább kritizált Etihad deal-t nem én, nem te, nem is egy zugügyvéd írta. Embertelen nagy hiba nem volt benne.

Az, hogy a lapok, a szurkolók és egyes klubok (a Liverpoollal az élen) háborognak, na, és ez kit lep meg? És kit érdekel?

A kommentelők nagy része annyira járatos az egészben, hogy szerintük az uefa mentette fel a City-t.

Lehet szajkózni: már megint a (mocskos/arab) pénz kerekedett felül. Triggerelt ellendrukkerek, amerre néz az ember.

0_leicester-city-v-manchester-city-premier-league.jpg

sommás vélemény 

Dehát mi mozgatja a focit? A pénz. Lehet szépíteni, de nem más. Ott a MU, ha harmincegy éve nincs az a hatalmas bevásárlás (így is remegett SAF alatt a pad), nem ez a csapat vág (és úgy) neki a PL indulásának (amelyet, nahát, ki gondolta volna, egy összevásárolt csapat, a Blackburn nyert meg elsőnek), ahogy.

Nem jön Cantona, hiába a ’92-es osztály, nem ők lettek volna a felpumpált pénzügyi lehetőségekkel rendelkező PL majd az átalakított BL hasznábak egyik legnagyobb lefölözője. Huszonéve mivel tudott kitűnni a Newcastle? Gondoltad volna? A pénz (mire várnak most a szarkák szurkerei, igen, a saját, külön bejáratú sejkre, kurvasok pénzzel). Majd a BL-ben menetelő Leeds szerekét mi tolta? Sose gondoltad volna, hogy a pénz (amíg el nem fogyott, ugye).

Mivel tudott a Leicester felemelkedni? Igen és igen, a külföldi befektető pénze. Nem annyi pénz, oké, de nem a Leicester 2010-es U-20-as kerete hozta a bajnoki címet. Ha nincs a tragikusan eltávozott Vichai Srivaddhanaprabha, nem lett volna ekkora öröme a Kasabian tagjainak és földijeiknek.

Egy olyan tradicionális csapat, mint az Aston Villa hogyan tért vissza a PL-be? Csak nem egy pénzzel telepumpált kerettel?! De.

Persze ehhez vezetőség, koncepció, stratégia is kell, látjuk, hiába a pénz, kell, aki kezeli. Nem kell messzire menni az időben nem is olyan régi emlék a Fulham története.

Jó-jó, mondják, ott a ‘pool, tessék megnézni mit művelnek a Mersey-parton.

Ők aztán nem szórják a pénzt, ugye?! Itt adott a jó szakmai munka, itt az (új) amerikai tulajdonosi kör. Ők nem (elsősorban) haza akarják hordani a pénzt, hanem invesztálnak a nyomorultak. Bővült a stadion, jól kezelik a hatalmas szurkolóbázistól érkező és a PL/BL-ből óriási pénztömeget, jól húzzák be a szponzorokat (most a pl. épp a nyakukba kapják a nike-t), ehhez jön a kivételes szakmai stáb, jönnek is a sikerek.

De ehhez is kellett egy stabil alap, az előző board mocskát nem pennykből lehet elhordani. Kellett a zseton a csodálatos scout rendszer és arra a rohadék zseniális adatelemző brigádra.

A Szalah-Alisson párost se gombokért dobta a Roma, Van Dijk pedig drágább volt, mint De Bruyne, a City rekordigazolása. Abban sem lehet vita, hogy Klopp sem szerelemből érkezett Angliába.

Gyerekek, ez a zsoldosok és a (olaj/bánya/ipar/tőzsde/IT) pénz világa.

sheikh-pep-aguero.png

a gazda szeme és a jószág című kép – 2019, digitális technika – utólag színezett – kikiáltási ár: 100.000.000 £

Az Arsenal és a Spurs szintet próbál lépni, de ott más az út. A hatalmas új, fancy, londoni csodastadionok csak arra várnak, hogy a szurkolóik otthagyják a pénzüket. Amit először meg kellett építeni, pénzért, de most ebben a helyzetben üresen konganak. Ha a következő idény zárt kapuk mögött zajlik, nem kérdés kik szívnak a legnagyobbat.

Vissza a City-hez. Adott volt egy új stadion, már stabil PL tag, de visszalépve pár évet, a PL/BL bepörgésekor a legkreténebb vezetőség ül az íróasztalnál, ever. Ebből ki tudott kecmeregni a klub, de a szakadék áthidalásához mi kellett? Igen, bingó! Mi más?! Pénz. Aminek nincs szaga, tényleg. Főleg ha már font milliárdokról van szó.

Ha vennék a fáradtságot azok, akik nem fogják, ez biztos, látnák, hogy a pénz hozza a sikert (és a siker megint csak pénzt hoz), sok minden más is kell persze, de ha nincs meg az anyagi háttér, a szakmai felkészültség kevés.

1989-ben akkori mércével brutális bevásárlást tartott a Manchester United: Pallister, Ince, Hughes, Phelan, Wallace. Őrjöngött a sajtó, az ellenfelek, mindenki. Eljött a vég, a MU megöli a focit, mondták sokan. Aztán mi lett? Tudjuk mi lett.

Már a saját szurkolóik is kétkedtek, mikor ’89 november közepe és ’90 február eleje között (!!) egy árva meccset sem voltak képesek megnyerni. Ez előtt a pompás széria előtt nem sokkal a City vasalta ki őket 5:1-re. Öt pontra zártak a kiesőzónától, ha nincs a kupagyőzelem, Fergie repül ’90 nyarán. Tuti. Embertelen szerencséjük, hogy más volt akkor az FA kupa megítélése, mint ma.

Szóval próbáljunk már túllépni a pénzszórás, fúj-fúj mantrán. Nehéz lesz.

Nem vagyok egy nagy szakember, de ami történt, nem nagyon megy szembe ezzel a 2011-es írásommal.

untitled-design-1-1.png

nem tragikus

Olaj volt a tűzre, hogy gyakorlatilag a CAS döntés másnapján elterjedt: Guardiola ~150 millió fontot tapsolhat el. Hinnye, mondta felbőszült plebsz, de csak 80 millió fontnyi mínusz az elmúlt két szezon átigazolási mérlege, mondom én (a MU 180, az Arsenal 160, a Liverpool és a Spurs 100 körül áll mínuszban, millióban, fontban, összehasonlításképp ebben az időszakban).

Kilenc éve a legrosszabb PL helyezése a negyedik volt a City-nek. Ez nem jelent semmi mást, mint, hogy stabil bl résztvevő a csapat (kilenc, azaz most már tíz éve egyedüliként a bajnokságból), azaz dől a zseton a ligától és az uefától.

A szponzorok annyian vannak, hogy nem férnek el lassan az adott oldalon a programfüzetben, aminek a csúcsa a 650 milliós Puma deal. Növelték a stadiont, de a lényeg nem a 45 fontos szimpla jegyek, hanem a pár száz (lehet választani, van kraft söröző és sokféle étterem, kinek mi tetszik) meg a több ezer fontos hospitality jegyek. Ilyen magas szintű VIP részleg elsőnek az Etihadban volt az egész PL-ben.

Szóval a hatalmas pénzügyi hátrányt mivel lehetett volna leküzdeni, mint pénzzel? Amivel sikerült elérni, hogy már jön befelé is, de mivel a board nem akarja kivenni a nem túl magas hasznot sem, a rendszer el is éget minden penny-t, a rásegítést, meg most mint kiderült, mégiscsak okosan oldják meg. Rafkósan, csibészesen. Mégsem magyarosan.