Szép új világ (?)

Szép új világ..

Azaz: sok újat hoz a BéeL ősztől.

Több mindenből, is. Meccsek, meccsnapok, csapatok. Mezek!

Pep hiába hadakozott, nem lesz itt kisebb terhelés. Minden jó lesz? Minden jobb lesz?

Ezt nem tudom, de nézzünk utána, Bajnokok Ligája gyorstalpaló:

A mindenből több kell elve érvényesül 2024 őszétől a Bajnokok Ligájában.

Több csapat (36), több meccs (6 helyett 8 az ‘első körben’ minden csapatnak, összesen 125 helyett már 225 meccs..), több játéknap (kedd, szerda, és lesz az első játékhét, amikor a csütörtök is), több ellenfél.

  1. Négy darab kilenc csapatos kupacra szedik szét a résztvevőket az UEFA-koefficiensük alapján.
  2. Minden kupacból két-két ellenfelet összesorsolnak. az alapszakaszban minden csapat nyolc mérkőzést játszik, négyet hazai pályán, négyet idegenben, azonban
  3. mindenki csak egy meccset játszik a másikkal.
  4. Nem három, hanem nyolc ellenfél.

Ez az ún. ‘bajnoki szakasz’ egy nagy tabellával.

A 36 csapatba a topbajnokságokból két plusz kerül, ez jellemzően az ötödik helyezett csapat lesz, az adott évben legtöbb koefficienst összepakoló két bajnokságból. Nyilván most alakult úgy, hogy a legszarabb európai szereplést szenvedték össze az utóbbi évekből az angol csapatok, így a Spurs (vagy a Villa) le fog csúszni a Bajnokok Ligájáról.

Szóval, ősztől egy nagy közös tabellába gyűlnek a megszerzett pontok, innen az 1-8. helyezett csapatok a nyolcaddöntőbe jutnak, míg a 9-24. helyezettek oda-vissza párharcban mérkőznek meg a másik nyolc helyért. Így a harminchatból (a legrosszabb) nyolc csapat is minimum nyolc meccset játszik, a többiek legalább tíz vagy tizenkét alkalommal pályára lépnek a BL-ben.

Ha egy csapat az alapszakaszban a 9-24. helyen végez, de eljut a döntőig, akkor 17 meccset kell lejátszania, eddig 13 is ‘elég’ volt.

Ha sima az út, akkor egy csapat 15 meccs alatt tudja megnyerni a trófeát.

A 25. helyen és ennél lentebb végzett csapatok mennek a levesbe, az Európa Ligába sem pottyannak át.

Azaz berobban a svájci (féle) lebonyolítás. Nincsenek kis csoportok, a nagy-közös tabella számít.

Az első fordulót szeptember közepén rendezik, az utolsót január legvégén (december közepétől kb. öt hét szünet).

Lesz két exkluzív hét, amikor az egyiken csak Konferencia Liga, a másikon csak Európa Liga meccsek lesznek, hogy akkor csak ezek a sorozatok legyenek reflektorfényben. És lesz BL hét is, az első játéknap, akkor lesznek csütörtökön is meccsek.

A bajnoki szakasz (főtábla, whatever) mérkőzéseinek az utolsó fordulójában (2025. január 29.) minden meccs ugyanabban az időpontban kezdődik majd.

A nyolcaddöntőktől kezdve minden ugyanúgy zajlik (ezeket március legelején zavarják le) a döntőig (ami május 31-én lesz, Münchenben).

Válaszúthoz ért megint a foci? Biztos nem lesz akkora hatása ennek a BL reformnak, mint mikor már odaengedték a nem bajnokokokat is a kondérhoz, vagy mondjuk a mindent borító Bosman ítélet után. De hatása lesz, az tuti. Hogy mekkora, arra vissza lehet térni pár év múlva.

Ez az uefa válasza a Szuperligára.

Guardiola már most is arra panaszkodott: ki fognak égni a játékosai. Igen, ki fognak. Mennyire, hogyan? Ki tudja. Agyban, fizikálisan valahogy biztosan. A 2024/2025-ös szezon végén ráadásul ott az átalakított klub-vb.. Az USÁ-ban….

Ha már a klubvilágbajnokságnál tartunk, 2025.  június 15. és július 13. között rendezik.. 32 (!!) csapattal…

Nyolc négyes csoport, két továbbjutó, kieséses szakasz, mint a ‘rendes’ vb-n.

Ha jól szerepel a csapat, akkor bizony jóval több meccs ígérkezik ősztől. Ez tényleg mennyire őrli fel a keretet, mennyire fáradnak el a srácok, mennyit lesznek sérültek a kulcsjátékosok, mennyire ég ki Pep (lásd mint Klopp..), ezek a nagy kérdések, főleg a Guardiola jelenlegi szerződésének utolsó évében.

Angliában megint felmerült: kukába kéne tenni a ligakupát. Még konkrétabb dolog: a kupában megy a levesbe az újrajátszás.. Az FA kupa harmadik és negyedik fordulójában is eltörölhetik az ismétlést, amit (joggal) a kisebb klubok kibaszásnak élnek meg.

A feltételes mód amiatt van, hogy többen tiltakoznak a terv ellen, az áment így véglegesen nem mondták ki. Egyelőre.

A nagyok védelmében, a kicsik ellen. Lesz egyensúly?

A másik gond ‘drágább’ lesz a foci. Igen, a jegy/bérletárak emelése ellen már zúgolódnak, nem csak Manchesterben de többek között Liverpoolban is. Több meccs = drágább jegyek.

Aztán még olyan nyalánkságok, hogy jön ősszel a negyedik(!) számú meccsmez.. Huszonöt éve nem cserélt minden évben minden mezt a csapat, most ott tartunk, hogy négy meccsmez/szezon, plusz a különleges szerelések..

Több meccs, több mez, ugye milyen logikus?

De vissza a BL-hez. Rengeteg meccs lesz képernyőn. Az RTL (valamelyik csatornáján) 2 (néha 3) meccs hetente, a Sport Tv-n  meccsnapokon 2/4-es leosztással .

És akkor bejön képbe az RTL+.

Stream-en a BL! 

Apple minőség, ígéri az RTL. 1080p50 formátumban fogják sugározni a meccseket, ahogy most a TNT Sports közvetít, vagy az Apple TV adja az MLS meccseket. Ez a képkockasebesség (50 frame/másodperc) úgy a TV2 Play Premier League közvetítéseknek (nagyjából) a duplája.

Mennyibe fog kerülni? Passz, egyelőre 1990/hó az RTL+, a Bajnokok Ligája sáp ezen még nincs rajta, én minimum még egy ezrest tippelek.

Minden meccset adni fognak. Magyar kommentárral (az UEFA Európa Liga és az UEFA Konferencia Liga meccseket is közvetíti az RTL+).

A stúdiós műsorvezető Matthesz Flóra és Haraszti Ádám (Ádám  lesz a kommentátor fülkében is, ezt írta egy kérdésre válaszolva), hozzájuk csatlakozik Nagy Viktor (aki elsősorban a két silányabb liga hosztja lesz).

Kik lesznek a szakértők? (Kele Janek biztos nem, ő facebook posztban jelezte, hogy nem jutott át a casting-folyamat minden buktatóján, szerintem: sajnos, Szabó Christophe pedig nem is jelentkezett , szerintem: sajnos)

Ezt (a legfontosabb dolog kb., az ár mellett) nem tudni még pontosan, gondolom Hrutka marad a csapatban. Kommentálni a két műsorvezető (Haraszti és Nagy) mellett Somos Zoltán fog biztosan, a többiek még nem ismertek.

Jön a szép új világ, ősztől kiderül, pontosan milyen is lesz. Egyelőre ennyit tudunk róla.