Nem vékony, anorexiás

A Manchester City túl az Angol triplán ✓, túl az európai szuperkupán ✓, túl a klub vb-n ✓, túl az extrán sikeres 2023-on ✓.

De a siker csak akkor siker, ha állandó, gondolja néhány kretén, és máris azon derpeg (vagy kárörvend), hogy miért nem pofoz változatlan ütemben most is mindenkit a City, miért nem tapossa el az ellenfeleket úgy, ahogy eddig. (anyádért – szerk.)

Nyilván ez egy természetes folyamat része (a fent után a lent jön úgy láttam vagy valami ilyesmi, ugye), a kiégés, formahanyatlás, sérülések, szerencsétlenség mellett a rosszul menedzselt keretváltozás okozza a szemre gyengébb szezont.

Az előttünk álló januárban lesz erre gyógyír? Nagy kérdés. Válaszok nem lesznek. Félszezon összegzés, okoskodás.

2022/2023 annyira karaj volt, hogy nyilvánvaló, 2023/2024 nem lehet annyira karaj. Ha mégis az lesz, akkor elnézést a baromságokért.

A minden megnyerése utáni eufória és az olyan játékosok távozása, mint Gündogan és Mahrez (insert síró emoji) még a City működésében is zavart okoz. Okozott is, rendesen, plusz jöttek a sérülések.

Szóval a legfőbb gondnak azt tűnik idén, hogy a keret rövid, mint a pöcsöm.

Papíron 24 fő volt a csapat ősszel, ez oké is lenne, de a 24-ben benne van Scott Carson, aki remek ember, parádés karakter. De..

Ha valaki kicsit jobban figyeli a csapatot, tudja mennyire fontos tagja az öltőznek, de Scott ‘csak’ a harmadik számú kapus és a kapusedzői poszt között van félúton, nem a pályán számítanak rá.

Stefan Ortega sem fogja elérni a nyugdíjig a tucatnyi PL meccset sem (ebben a szezonban egy meccs jutott neki, mikor októberben Ederson még jetleg-el küzdött), hiába durvajó kapus ha így folytatja.

Ja, és ott volt Zack Steffen is, aki Carson mögött lett volna a sorban, akkor is ha nem lett volna hosszú ideig sérült. A Colorado Rapids most mentőövet dobott neki.

Nyilván ő sem véletlenül került a City-be, de  nem ment neki ez a B kapus szerep.

A védelem tagja Sergio Gómez. Ügyeske a srác, de sajnos nem Manchester City szint. Messze van attól, amit Zincsenko tud (az utóbbi heteket nézve, pedig az azért nem egy akkora trúváj, bocsi Oleksz!), durván negyedórát játszott két meccsen a bajnokságban (a Fulham elleni gólpassza azért zseni volt).

Szóval ha véletlenül azt látod, hogy ő kezd a egy fontos meccsen, akkor tudnod kell: a baj kurvanagy.

Az edzésen állítólag tök jó, hogy ott van, és nem csak azért, hogy meglegyen darabra az összes 5-5 elleni csapat.

ha imposztor-szindrómád van a melóban, gondolj Kalvin Phillipsre!

A középpályán Kalvin Phillips. Hát, nála nem a képességekkel van a baj, hanem a fejével.

Tavaly a vb után képes volt túlsúlyosan visszatipegni Manchesterbe, aztán meg nem értette mi a baj. Baj? Az nincs, Pubi, de sok sót itt nem fogsz megenni — gondolta Pep — és így is lett.

A nyáron jelezték neki, lehet hogy vannak a világnak, de még Angliának is olyan tájai, amelyeket jobb lenne, ha életvitelszerűen felfedezne, de ő jelezte: igazából kurvajó neki Manchesterben.

Aztán nem lett meg helye, most sem.

Mostanra már az hírlik, már csak percei vannak hátra. Képben van a két fekete-fehér csíkos klub (Juve és Newcastle), papíron mások is vinnék, persze kölcsönben, de a City board ennél többet szeretne. Meglátjuk.

Szóval, ha véletlenül azt látod, hogy ő kezd a egy fontos meccsen, akkor tudnod kell: a baj kurvanagy.

A felnőtt keret tagja lett végérvényesen őszre Rico Lewis mellett Oscar Bobb is, Rico már többet szerepel (a Palace ellen meg is lett az első PL gólja), de még epizódszereplők a srácok.

Matheus Nunes sem tudta magát beverekedni a kezdőbe, nála sem használnám az egyelőre szót. Nunes kvázi Paquetá pótlásnak érkezett, de pálcát nem török felette, sérülés és a Pep-rendszer feltelepítése sokszor nem zökkenőmenetes, ez látszik nála is.

Sajnos jelenleg nem erősítés, csak egy igazolás (ő is).

Azzal sem számolhattunk, hogy Cole Palmer lelép. Peptől azt kérte, hogy garantálja neki a játékperceket. Pep mondta: én csak Messinek garantálnám csak, te kis pöcs! Vagy valami ilyesmit. Cole tovább sírt, Pep mondta: jól van szaros, Mahrez lelécelt, többet leszel a pályán, mint tavaly! Vagy valami ilyesmit. Cole viszont nem volt elégedett, az ügynöke hozta is neki a Chelsea ajánlatát, a szabály, az szabály: aki menni akar, menjen.

Ment, a City bezsebelt úgy 45 milliót, Palmer pedig alapembere lett egy Premier League középcsapatnak, és nem mellékesen: bemutatkozhatott az Angol válogatottban.

Annyi biztos, tényleg lett volna játékperce idén, hiányoztak annyian. Az már más kérdés, mi lenne a szerepe, ha mindenki ép és egészséges a keretben.

Apropó játékpercek. Jelen állás szerint úgy néz ki, az ‘A’ csapatból van tíz olyan játékos, akik összesen 1390 percet töltöttek pályán a bajnokságban. Ez úgy 15 és fél meccs.

Nem sokkal kevesebb játékideje van Rodrinak..

Fodennek, Álavareznek, Edersonnak, Walkernek egyedül több perce van a PL-ben, mint tíz csapattársának együtt.

Két olyan igazolás van, akik jól mutatnak. A horvát különítmény. Mateo Kovacic persze nem egy Gündogan, de szükség van egy ilyen játékosra a keretben.

Az idény elején voltak nagyon jó meccsei, aztán lesérült. Ha visszatalál arra a szintre, nagy baj nem lesz. Ár-érték arányban jó igazolás volt.

Azt se feledjük: véletlenül az sem jön össze senkinek, hogy három csapattal négy klub vb aranyérme legyen.

Josko Gvardiol érkezése pecsételte meg véglegesen Laporte sorsát. A fiatal védő tökéletes alapanyag, hogy a mostani Guardiola védelem alapja legyen.

Jó képességgel van megáldva, kell még neki (is) idő, de nem féltem.

A legnagyobb izgalmak és kérdések:

Ki, mikor tér vissza? Haaland, Doku, De Bruyne, Stones.

Ez a négyes kurvanagy upgrade lesz. Nyilván nem csak a mikor a kérdés (mind a négy esetben a válasz erre: hamar), hanem az, hogy milyen állapotban.

Aztán ott van a sokaknál pörgő, de jelentőségében nem annyira nagy kérdés:  Grealish VAGY Doku. Szerintem a válasz: Grealish ÉS Doku. Így lesz a tökéletes. Ez lesz a pusztító fegyver.

Sokatok bugyija lesz nedves Doku játékát látva, én megértem, mert szó szerint kirobbanó tehetség, de azért még közel sem tett le Jeremy annyit City mezben az asztalra (igen, ebben a szezonban sem), mint Jack.

Grealish tavalyi játéka nélkül nem lett volna tripla. Pont.

Nem mellékesen, Rodri mellett csak Grealish az, aki az FA kupa döntőn, az európai szuperkupa meccsen, a klub vb döntőn és a BL döntőn is a kezdőcsapatban kapott helyet.

Most ott tartunk, hogy öt ponttal gyűjtött kevesebbet a City, mint egy éve 19 forduló után (akkor 45 most 40), a bajnoki helyezés (egy meccsel kevesebbet játszva) a harmadik, az Aston Villától kettő, a Liverpooltól öt ponttal lemaradva.

Van baj, illetve ha van, mekkora a baj?

Nem, igazság szerint nincs hatalmas gond, nyilván azt is figyelembe kell venni, hogy az előző szezonhoz képest a Liverpool (tizenhárommal több pont) és az Aston Villa (tizennéggyel több pont) fut csak jobb idényt, míg az akkori karácsonyi éllovas, az Arsenal tíz(!) ponttal van lemaradva tavalyi önmagához képest.

Nincs nagy gond, de hogy reális legyen a címvédés (bármelyik, mindegyik?? sorozatban), ahhoz a megszokott tavaszi szőnyegbombázás az elvárt.

A United legépelése igencsak extra volt ősszel:

A bl? A bl rendben van, de őszintén: A Bajnokok Ligája annyira nem érdekes, hogy simán azt lehet mondani, ez nem a Bajnokok Ligája, ez kéremszépen LÓFASZ.

Én próbálom minimálisra szorítani a facebook/insta feed pörgetést, szigorú meccsnézés van. De minek?

Ezek a tv-ben közvetített edzőmeccsek kedd (szerda) éjszaka.

Sokan, sokfélét mondanak a Bajnokok Ligájáról, de azt senki sem állítja, hogy egy Manchester City kaliberű csapat szurkolóinak bármilyen izgalmat tartogatnának a csoportmeccsek.

Őszintén, ez a legfontosabb kupasorozat? Akkor miért nem érdekli az emberek többségét a címvédő februárig? A City szurkereket sem hozza lázba ez a sorozat úgy fél évig.

Pár éve mikor Manchesterben voltam, szombaton bajnokin egy alsóházi csapat ellen, fél évvel előtte kellett jegyet megvenni. Kedden béel, német ellenfél, hétfőn még volt jegy, kb. ugyanoda, jóval olcsóbban. Miről beszélünk? 

De nyilván hazudtam, hiszen izgalmat okoznak a meccsek, az első meccseken a Zvezda vezetett a szünetben, a Lipcse egyenlíteni tudott a szünet után és kb. a 80. percig tartották is az ikszet, de mégis, az volt a kérdés: mennyire lesznek agyoncsapva a végére. Aztán 3:1, mindkétszer, ide.

A Young Boys elleni is 3:1 lett Bernben, a YB tudott egyenlíteni (hogy máshogy? első kapura lövés=gól), de ennyi, a Lipcse pedig kettővel ment a szünetben, de 3:2-es City siker lett a vége, ahogy Belgrádban is.

Szóval csak annyira voltak érdekesek a meccsek, hogy ne aludjunk el, illetve arra, hogy rámutassanak: nincs rendben minden a City körül.

Kíváncsian várom a BL átalakítását, mert ez így nem volt folytatható.

Azért nyilván a Lipcse ellen otthon élvezetes volt a meccs.

Röviden: a csapat messze nincs annyira rendben, mint tavasszal, de nincs baj. A bajnokságban fokozni kell a tempót. Ehhez a visszatérők mellé nem ártana egy (két?) használható igazolás.

Az olyan meccseket, mint a Wolves, Chelsea, Liverpool, Spurs, Palace elleni, ha nem is minden ilyet, de hozni kell. Ha a fentiekből csak plusz négy pontot hozott volna a csapat, most semmilyen gondról sem beszélnénk.

Még rövidebbre zárva: nem ég a ház, de:

  1. a keretet bővíteni kell
  2. vissza kell térnie a sérülteknek
  3. koncentráltabbnak kell lenni, mint ősszel

Ennyi, ugye milyen egyszerű?!

2023, brutális voltál!