Ligakupa pótlék

Nem szép dolog ezt írni, de a Sporting Clube de Portugal elleni Bajnokok Ligája meccsek elsőre (másodikra pláne) nem tűntek többnek, mint egy jó kis párharc a Carabao kupában.

A City gyakorlatilag 45 perc alatt elintézte a nyolc közé jutást, a maradék három játékrész inkább csak a kötelező formalitás volt.

Az otthonában a  pályáról lemosott ellenfél, ifikkel és nyugdíj előtt állókkal egyszerre megtűzdelt kerettel találkozott Manchesterben, ott egy igazán érdektelen meccset produkáltak, hiszen tudták: mindenki a Real-PSG-t nézi.

A meccsek (főleg a visszavágó) nem hoztak túl sok izgalmakat, így a statisztikák kedvelői dolgoztatták az agyukat, ebből szemezgetünk.

Számháború: 

1. CJ Egan-Riley, McAtte, Mbete és Carson bemutatkozott a Bajnokok Ligájában a City-ben. Carson a keret egyetlen BL győztes játékosa.

4. Egy csapat sem vezetett négy góllal a szünetben a BL egyenes kieséses szakaszában, idegenben.

5. Egy csapat sem lőtt idegenben öt gólt a BL egyenes kieséses szakaszában.

12. Ez volt a tizenkettedik alkalom Guardiola irányításával, mikor a szünetben legalább négy góllal vezetett a csapat.

17. 17 éve lépett pályára utoljára BL-ben Scott Carson.

23. Sterlingnek nyolc gól hiányzik, hogy ő legyen a legeredményesebb angol játékos a Bajnokok Ligájában.

43. Ez volt a 43. meccse a Citynek Guardiola edzősködése alatt, amikor minimum 5 gólt lőtt a csapat. Ez a meccsek 13%-a.

50. Gündogan és De Bruyne ötvenedik meccse volt a lisszaboni a BL-ben.

100. A hazai összecsapás 100. Bajnokok Ligája meccse a City-nek, és ez volt a 100. BL találkozója Fernadinho-nak.

100% A második meccsen Ederson és Carson tökéletesen passzolt, 18 és 5 pontos passzuk volt.

107. Ennyi gólt lőtt a City szezonban. Csatár nélkül, ugye.

127. Sterling meglőtte a 127. gólját City mezben. Ő a tizedik a csapat góllövő örökranglistáján. (az idei formája enyhén jobb, mint a tavalyi, ez volt a 13. gólja, az előző szezonban 14-ig jutott).

150. Fodennek a lisszaboni volt a 150. tétmeccse City mezben, ő a tizedik legfiatalabb játékosa a klub történetében, aki elérte ezt a meccsszámot (Micah Richards volt 2010-ben utoljára, aki ‘kölökként’ elérte ezt a mérföldkövet).

200. 97 BL meccs alatt lőtt 200 gólt a City. Ennyi gólt ilyen kevés meccs alatt nem ért el egy csapat sem (Real Madrid 98, MU 106, Liverpool 117, Chelsea 122 meccs alatt lőtt 200 gólt)

Az unalmas foci! / miért nincs csatár? mantra ellen:

41 meccse volt a csapatnak a szezonban, ebből 27 alaklommal minimum két gólt szereztek.

17 alkalommal volt legalább három gól.

15 alakalommal legalább négy gól.

8 meccs volt, mikor minimum öt gól esett.

4 találkozó volt, mikor összejött legalább egy hatos.

A Leeds pedig kapott egy hetest..

Maga az első meccs? Háát, khmm. A Swindon és a Wycombe sem volt rágós falat, de Sporting könnyebben csúszott le a torkunkon, mint Grealish-én egy selymes angol ale.

Lisszabon zöld-fehér fele kicsit hisztérikus állapotba került, hogy négy egykori Benfica játékos is startolt a City-ben. Cancelo és Silva (akiről a megtudhattuk, hogy militáns benficista, lol) egy-egy meccset játszott csak pirosban, Ederson összesen 56 alakalommal védett a Benficában, Dias ellenben kapitánya (a B csapattal együtt közel 200 meccset húzott le) volt a Sporting nagy riválisának (látszott is Rubenen, mennyire fel van spanolva, olyan szituációkban is megpróbált elől ügyeskedni, amilyenekbe nem szokott, vitte a lendület, na).

Szóval a hangulat ellenségesebb volt, mint Salfordban valaha, de a csapat nagyon hamar inasba rakta a publikumot.

A kezdés előtt biztos volt, hogy Walker nem lesz (ezen a meccsen kezdte meg a hárommeccses eltiltásának a letöltését). Steffen, Jesus és Grealish pedig sérült volt.

Eddig minden nagyon szép, de az tény, hogy van másfél bombaerős csapatra való játékos, aztán a vákuum.

Az világosan látszik, ebben a másfél csapatban mindenkinek megvan a helye, szerepe, és ott van Zincsenko….

Neki mi lesz a sorsa, talány. Februárra felépült a covidból, meccseket kapott (az egyértelmű: az eredeti posztján semmi esélye, a balbunkóban is csak B opció), aztán jött a háború.. Néhány nyilatkozatán érezni, hogy meg van törve, a pályán kevésbé látszott. Tényleg nagy kérdés mi lesz a sorsa, mi lesz a szerepe a jövőben, de az akaratereje miatt nem féltem.

Cancelo kezdett a védelem bal oldalán, ami persze túlzás Cancelo esetében, hogy azt mondjuk: bal védő. Nyilván sokkal komplexebb a szerepe, amiben a legkisebb hangsúlyt a védekezés kapja.

A jobb bekk viszont Stones volt, ami a Leeds, a Brentford ellen bevált, most sem lett másképp.

A kilences (hamis-kilences)  kérdéses általában, most Fodené volt a szerencse.

Sterling kedvenc posztján a balszélen, Mahrez a jobbon, akkor ennél erősebb opció nem volt. .

A meccsről mit lehet írni?

A legizgalmasabb jelenet talán az első gólnál videózás volt, aztán megadták, így jöhetett a henger.

Silva csodálatos gólt vágott, Foden találatában benne volt minden, amiért Philt imádni lehet.

Aztán jött újra Silva, majd az 58. percben Sterling csodagólja zárta le a párharcot.

A portugál liga legjobb védelme. Hát, minden csapatnak lehet rossz napja, de akkor és ott, osztálykülönbség volt.

A meccs jegyzőkönyve.

A visszavágóra meglepően sokan váltottak jegyet az Etihadba és megbizonyosodhattak újra: nem biztos, hogy az ilyen meccsekre érdemes elzötykölődni a villamossal az Eastlandsre.

A kezdőcsapat legérdekesebb tagja Egan-Riley volt. Walker még a következő körben is kihagy egy meccset (Pep a lipcsei piros lapra még most is azt mondta: még mindig haragszik Kyle-ra a hülyesége miatt..), Cancelonak meg egy kisebb megfázása(?) volt, így pihenhetett.

CJ megállta a helyét, a védelem egyik legjobbja volt.

A pályán ott volt még egy City jobb-bekk, Pedro Porro. A 22 éves, egyszeres spanyol válogatott a Sporting meccseinek bő felén lépett pályára a szezonban, sérülés miatt hiányzott úgy másfél hónapot.

Jellemzően a három védős rendszerben ő a jobboldali szárnyvédő. Pep kitért rá az első meccs előtt, de udvarias szavakon túl nem igen éreztette azt, hogy Porrora számítana a jövőben, mint City játékos.

A másik, akire érdemes mindig figyelni ha felbukkan, az Fernandinho. Ferna 2022-re teljesen kiszorult a csapatból. Természetesen ennek a fő oka, Rodri tündöklése.

Ferna ennek a hírek szerint nem örül, de nem hisztizik, sőt, ha lehetőséget kap, mint most, akkor bizonyít. Most is a mezőny legjobbja volt.

Még nem látni tisztán mi is lesz Fernadinho sorsa, azért én remélem egy évet még marad.

Sterling és Jesus is rádobott egy-egy lapáttal a kritikusaik által rendszeresen táplált tűzre. Raheem nagy helyzetig, Gabriel lesgólig jutott.

A szünetben Bernardo és Foden helyére bejött McAtee és Mahrez.

James hatalmas formában tolja a tarcsiban, most is jó volt.

Az egész meccs legjobb jelenete az Ederson-Carson csere volt  (Steffen bánhatja a sérülését, most is kezdett volna, az amerikai a héten már edzett).

Scott nemcsak dísznek érkezett, a beállása után egy hatalmas bravúrja volt.

Erről ennyi, jöhet a sorsolás.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló: