Világok harca

Meccsre készült Manchester, nem háborúra.

Az európai emberek számára rég nem látott közelségben sülnek el szörnyűbbnél szörnyűbb fegyverek. Ez természetesen rányomta a bélyegét a manchesteri derbire is, de ma nem erről lesz szó, hanem a fociról.

A derbi mindig különleges, kiszámíthatatlan, de most nagyon egyoldalú volt.

Világok harca, mondhatni. A régi az új ellen, a pénz őőő, a pénz ellen.

Az átgondoltan építkező csapat a poszt-SAF szindrómába ragadt csapat ellen.

A MU szurkolók azzal nyugtathatták magukat, hogy a csapatuk a legutóbbi két Etihadban rendezett derbin nyertek (plusz egy ligakupa meccsen, amelyiknek igazából az odavágó miatt nagy tétje nem volt). De már nincs Ole, nincs Ole medzsik.

Pedig Rangnick taktikája nem volt hülyeség. Csak De Bruyne korai gólja borított mindent, természetesen nem néztem volna meg milyen, ha nem borul, de a csapatot látva a három közte a végén meglett volna. Az összképet nézve a három közte is hízelgő, nekik.

Szóval pofás kis taktika volt, de ezt tudja a MU, nem többet. Shaw és Cavani sérült volt, Ronaldo is (róla azonnal felröppentek olyan pletykák, hogy nem sérült, csak hisztizik, de ezzel nem fogok foglalkozni), így csatáruk nem volt (milyen dolog ez, manchesteri csapat csatár nélkül?!), Fernandes (vagy néha Pogba) lett az első emberük.

McTominay kapcsán is voltak olyan hírek, hogy nem fog játszani, viszont ő bekerült a kezdőbe (kb. a legjobbjuk volt).

Ami működött az az 5-6 emberes letámadás, de ez is csak 25 percig. A góljuk is egy jól végigvitt kontra végén született.

De simán lehet mondani, hogy tökéletes ütemben érkeztek a City gólok.

Az első a meccs elején szépen megnehezítette a United dolgát, a második pár perccel az egyenlítésük után esett (Sancho gólja zseni volt, egy remek kontra végén egy parádés egyéni teljesítmény, szerencsére Jadonban ennyi volt, 2:1-nél egy ennél könnyebb szituációban lőtt az égbe).

A harmadik a cseréik után, hogy mutassa: kár a benzinért, nem lesz itt semmi.

A negyedik meg, igazi cherry on top találat.

A két De Bruyne gól elintézte a meccset a második félidőben teljesen szétestek a vendégek. Guardiola a szünetben úgy alakította át a taktikát, hogy teljesen meg tudta folytani a City a Unitedet.

Edersonról a fenti fotó szimbolikus lett, igen, ahogy guggol a kezdőkörnél.

De ez messze nem azt jelenti, hogy nem volt dolga. 43 jó passza volt, a vendégeknél a legtöbb jó átadása Lidelöfnek volt odaát, 38.. Ederson lett a csapat összjátékának az utolsó tagja (nagyon-nagyon mélységi irányító?), a plusz egy passzopció, döbbenet, de ez a plusz egy ember a hátsó harmadban azt jelenti, mindig van passzopció, mindig van üres ember, épülhet a támadás gond nélkül.

A gond nélkül épített támadás pedig elsősorban a bal oldalon futott, villámgyorsan.

Ederson elmondta, hogy most ő is többször belefutott ebbe a képbe, de rengetegszer csinálja ezt. Ha szögletet rúg a City vagy szabadrúgást végeznek el a másik kapunál, leguggol és úgy sasolja mi lesz.

A második félidőben a MU nem jutott el Ederson kapujáig, egy kövér 0 volt az xG mutatójuk a játékrészben.

Két poszt van most ahol sarokba van szorítva Guardiola, a középhátvéd (Dias és Aké sérült) és a kapus (Steffen is sérült). Ezeken a posztokon ha beütne egy újabb sérülés (főleg, ha Ederson lenne az, aki..), na az gáz lenne.

De egyelőre erről szó sincs. A Grealish-Foden-Mahrez hármas olyan jól muzsikált a Peterborough ellen, hogy most is kezdtek — persze nem pont ugyanabban a felállásban —, Sterling kárára, Wan-Bissaka bánatára.

Jack, mintha csak Pep szavait akarta volna alátámasztani (pontatlanul idézve: ne a statisztikáját nézzétek, hanem a gyönyörű lábait amit a pályán csinál), remek meccset hozott. A második félidőben szinte minden támadás az ő oldalán futott. Foden egy fokkal nála is jobban játszott, ha a fejese behullik a kapuba (a másik ilyen mi lett volna ha pillanat Cancelo ollója volt), akkor neki is sikerül egy tökéletes meccset lehoznia. Mahrez meg, az elfejtett ember, aki két akkora gólt vert, mint. Mint Mahrez a derbin.

A negyedik gól szimbolikus volt. Az utóbbi tíz év City-United vetélkedése egy gólba sűrítve.

Brutális, kérdés nélküli verés volt ez, nem háború.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló: