A klub címerei

man-city-crest-23fb4.jpg2016, a megújulás éve a csapatnál, mi sem fejezhetné ezt ki jobban, mint hogy címert is cserél a klub idén nyáron.

Ennek apropóján végigvesszük milyen címerek díszelegtek játékosaink szíve felett az elmúlt 136 év során.

Címermunstra 1884-től 2016-ig.

166217860_3034539736765815_8900012883903823235_n.jpg

A klub születésének történetét már körbejártuk, erre most nem nem térünk ki újfent. manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

Az 1880-ban alapított West Gorton, majd Gorton AFC 1884-től lépett pályára a fekete mezét díszítő fehér keresztes mezben.

A feltehetőleg vallási okból választott címert 1887-ig használta a csapat, ekkor a Gortonból Ardwickba való költözés miatt átkeresztelték a csapatot, megszületett az Ardwick AFC.

manchester city címer háttér noel gallagher retrócityAz Ardwick bizonyítottan az 1890-1891-es szezonban már égszínkék mezben játszott, a pályája az a Hyde Road volt, ami az 1894-ben megalakuló Manchester City FC otthona is lett.

Az Ardwick címere itt látható balra, de ez nem került fel a mezre.

Az újonnan alakult Manchester City-nek nem volt saját címere, akkoriban a csapatok nem használták ezt a mára már nagyon fontos szimbólumot, csak a csapatszínek különbözötték meg egymástól az ellenfeleket.

A Manchester City címerrel a mezén először az 1926-os FA kupadöntőn szerepelt, ekkor is a város címere került fel a szerelésre jelképezve: a csapat Manchester városát képviseli a Wembley-ben.

img_573e3ed5da844-min.jpeg

A város címere a csapat mezén az 1970-es évek elejéig csak akkor tűnt fel, ha a Wembley felé vitte a gárdát a jó sora.

1970-1972

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

A hatvanas évek közepén készült el a csapat címere, de ekkor mint üzleti logó volt használatban, mezre először az 1971/1972-es szezonban került (azóta készült a blogon a régi mezekről egy összeállítás).

A címerben megjelent a város két jelképe, a három átlos sáv a Manchestert átszelő három folyót szimbolizálja (a Medlock, az Irwell és az Irk). A hajó a manchesteri hajózási csatornát és a fontos kereskedelmi múltat jelképezi. Kör alak a szélén a klub színével és a Manchester City F.C. felirattal.

1972-1997

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

1972-ben változott a címer. Maradt a kör alak, a külső körív fehér lett, a belső pompázott kékben. A hajó alatt viszont a három függőleges sáv helyére a Lancashire-t jelképező rózsa került.

A mezeken 1976-ig ez az embléma szerepelt rendszeresen, de ebben az időszakban legtöbbször újra a városi címer is díszítette a csapat szerelését.

1981-ben tértek vissza a klubcímerhez, ez ékesítette az égszínkék mezeket 1997-ig, de 1994-ben a Manchester City századik születésnapját ünnepelendő visszatért még a szerelésekre a városi jelkép.

Aprócska változás, hogy az 1990-es években többször egy pajzs alapra került a címer.

1997-2016

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

1997-ben nagy váltás következett be. Az akkor a második vonalban szereplő City vezetése úgy döntött, hogy egy a csapatot (és a reményteljes jövőt) jobban szimbolizáló jelképet választ.

A váltás drasztikus volt. A kör eltűnt, csak a hajó maradt a régi címerből. Megjelent a sas, mint erős motívum, visszakerült a három folyót megtestesítő sáv. Felkerült a latin mottó egy szalagon: ‘Superbia a Proelio‘ azaz a ‘Pride in Battle‘ (valahol már láttátok ezt a mondatot már, ugye?) magyarul büszkeség a harcban, vagy harcban szerzett büszkeség, kinek hogy tetszik. A Manchester City F.C. rövidítve, M.C.F.C.-ként Az egész fölé (díszítésként) három csillagot tettek.

Elsőre nem aratott osztatlan sikert (volt akik szerint inkább volt katonai jelvényhez hasonlatos, mint egy klub címeréhez), de hamar megszokta mindenki.

Többen azt vetették a vezetés szemére, hogy nem a címerrel kellett volna babrálni, hanem a csapatot kivezetni a kátyúból, de nem ez történt, a Manchester City legnagyobb mélyrepülésébe a sasos címerrel vágott neki.

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

Végül a sasos címerrel is kecmergett ki a szarból a csapat. 2003-tól ezzel a jelképpel stabil Premier League tag a gárda, ezzel a címerrel a szívük felett hozták el a játékosok a legújabb aranykort.

Gyanítom ezeket a sorokat olvasók döntő többsége ezzel a címerrel ismerte meg a City-t, a magyar szurkolók szívéhez sokkal közelebb áll, mint a régi embléma, ezt úgy gondolom.

Én 1997 decemberében szembesültem először az új címerrel, az MTV-t nézve, ahogy Noel Gallagher az oasis koncert közepén bemutatja. Bevallom: lenyűgözött.

Az oasis így, vagy úgy mindig is sokat tett a klub népszerűsítéséről, a régi címeres mezben készült fotósorozat elképesztően híres lett, de Noel évek óta a világ minden tájára elviszi (a lenti képen a 2012-es Eb-n, Ukrajnában) kedvenc zászlaját, akár a hitetleneknek is bemutatva.

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

A 2011-es kupadöntőn újra feltűnt  a városi címer, a játékosok ezzel a jelképpel ékesített dzsekiben vonultak ki a Wembley gyepére.

Az évek során jelentős változtatás nem esett a címeren. 1999-ben a le coq mezgyártó variált először, a váltómezeken nem színes volt, hanem fehér illetve kék, a kapusmezeken pedig pajzs került a címer alá. A pajzs 2001-től a hazai mezeken is megjelent, majd a reebok is megtartotta ezt, de 2006-tól újra a régi formájában hímezték fel a szerelésekre.

2012-ben az umbro váltott egy nagyot (feljebb látható a fekete-fehér címer), de már 2010-ben a nadrágokon is az alapszínnel megegyező színű volt a logó.

2013-ban nike mezben a csapat, ettől kezdve újra (cizellált) pajzs volt a címer alatt.

nike-old-crest.jpg

2016-

manchester_city_logo_png2.png

2015-ben gondolta azt a vezetőség, újra itt az ideje a váltásnak. Felmérést készítettek a szurkolók között, akinek csupán a 34%-a gondolta úgy, hogy meg kellene tartani a sasos címert.

2015 karácsonyán, a Sunderland elleni hazai meccsen mutatták be hivatalosan.

Az új címer visszatért az alapokhoz. Eltűnt a sas (semmilyen kötődése nem volt ennek a jelképnek a klubhoz), levették a három csillagot (a csillagokat a futballcsapatok kiérdemlik, nem csak úgy felpakolják), nincs már latin mottó sem.

Visszatért a kör alak, a két régi címer egyfajta hibridje az új. Itt a hajó, a három sáv és a rózsa. Többen úgy gondolták a franchise két másik tagjához hasonlóan a kör felső részében a Manchester City, az alsóban a Football Club fog szerepelni, nem így lett. Felülre a Manchester, alulra a City került, középre a 18 és 94, azaz az 1894, az alapítás dátuma látható.

Azért a két kisöcsi címere igencsak hasonlatos az új manchesterihez.

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

Új, mégis régies, tradicionális, de modern.

Alapjában nekem tetszik. Akinek nem, meg fogja szokni.

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity

Tiszteljétek ti is!

manchester city címer háttér noel gallagher retrócity