Szokatlan évkezdet

No nem a teljesítményt illetően, amivel semmi gond sincs, hanem a pályán kívüli események okán helytálló a cím. Megszokhattuk, mióta szöget vert a City a Premier League legszűkebb élvonalában, hogy nyugis januárunk van. Idén ez nincs így, két fő okból. Bony és Lampard ügye miatt.

Utoljára talán Wayne Bridge jött ebben a hónapban , illetve egy évre rá Adam Johnson, akik valamennyire high-profile igazolásnak tekinthetőek. Inkább az alsóházi, illetve a terveik megvalósításával hadilábon álló csapatok nyúlnak a januári transzferablakhoz. Ahhoz az ablakhoz, amit Wenger amúgy el is töröltetne, és kivételesen talán nem is hülyeség, amit mond.

Na jó, Džeko is januári igazolás volt, mindenképpen a jobbik fajtából, csak hát az önsanyargató formám hamarabb gondol a szarra, és abból januárban bőven kijutott. Visszatérve arra, hogy ki igazol januárban: egyértelmű, hogy mi a másik eset vagyunk, tehát némi átértékelés lezajlott a nyári transzferidőszak után, illetve konkrétan szezon közben, és nem mindennel volt teljesen elégedett Pellegrini és a stáb.

Ahogy azt a mai sajtótájékoztatón maga a mester el is mondta. Negredo eladása közben/után, ami az utolsó pillanatokban lett csak hivatalos, a klub már kereste is a pótlást. Végül az volt a konszenzus, hogy nem kell a pánikolás augusztusban, és inkább menjen le szépen a december, januárban pedig meglátjuk, hogyan állunk. Nos, jól állunk, mármint a tabellán, de a sérülések (eszpesöli csatárposzton) rendesen beütöttek a poszton, és ez komoly kérdéseket vetett fel Pellegriniben. Bonyról konkrétan egyébként nem beszélt edzőnk, de nem nehéz kitalálni, hogy a „szükség van a negyedik csatárra” alatt kire gondol.

Garry Monk, a Swansea menedzsere is gyakorlatilag elismerte, hogy tárgyal a két klub, és nem gördítenek semmi akadályt csatáruk távozása elé, ha az általuk becsült árat kiperkáljuk. Ezzel még lehet gond természetesen.

Kompanynak végre nyugodtabb estéi lehetnek a walesi látogatások előtt

Bony tavaly nyár végén még 19 millió fontos kivásárlási árral rendelkezett, de azóta hosszabbított további 1 évvel, és ha minden igaz, csak 30 millióért válna meg tőle a walesi klub. Esélyes, hogy mi nem akarunk kiadni ennyit – vélhetően közelítenénk az árral egészen addig, hogy a Valenciától nyáron Negredoért kapott lóvé többé-kevésbé fedezze a kiadást (Negredo 23-25 millió fontba kerül majd kb. a denevéreknek, és amit sokan elfelejtenek, a hivatalos verzió szerint kötelező élniük a vásárlási jogukkal az egyéves kölcsön lejárta után).

A fizetése is necces lehet, de nem a sajtóban pletykált heti 200 ezres fizu miatt, ami valószínűleg teljes nonszensz, hanem mert az FFP büntetés alapján nem nőhet az idei fizukeretünk az előzőhez képest. Asszem, ez sem lehet igazi probléma, mert ha Bony jönne, és bedobnánk az európai keretbe, valakinek onnét repülnie kéne a tavaszi szezonra.

Pont Negredo eladásával állt elő ugyanis az a helyzet, hogy semelyik elsőcsapatos játékosunkat sem kellett kihagyni a BL-keretből, de Bony érkezésével ott tartanánk megint, ahol Pellegrini amúgy szeretne mindig is: 22 játékossal, minden posztra két emberrel. Nekem logikusan következik a büntetésből, hogy hacsak nem vesszük meg Messit évi 20 millás fizuval, nem lehet gond a fizukeret végösszege, hiszen a 21 regisztrált játékosunk nem kerül annyiba, mint 23 kerülne. Főleg, ha Nasztaszics és Sinclair lekerülnek végre a payrollból (már ha számít a még mindig fiatalnak vett szerb).

Ha maximalizálni akarjuk a góljait az Etihadban, le kell igazolnunk, mert eddig csak egy gólra futotta

A fentiekből kiderül egy számomra picit aggasztó, burkolt információ: oké, hogy Pellegrini – a linkelt cikk, tehát a tegnapi sajttáj alapján – 22 embert akar, de ha Bony lenne most az utolsó darabka ebben, akkor továbbra is a kétcsatáros játék mellett teszi le a voksát, tehát elviekben számol Agüeroval, Džekoval, Bonyval és Joveticcsel is. A montenegróit nem is igazán venném ide; már kiderült, hogy Milner is jobb csatár nála. Ő egyértelműen „legfeljebb” 10-es poszton játszhat (de legalábbis az igazi csatár támogatójaként), vagy akár balszélsőként, semmiképpen sem lehet vele számolni Džeko vagy Agüero (vagy Bony) hithű alternatívájaként.

Kétségkívül tavaly zseniálisan működött a két csatár, de leginkább csak a Negredo-Agüero csatársor, azt meg már sosem látjuk viszont. Az idei szezon tanulsága viszont számomra az, hogy Agüero egyedüli csatárként is megállja a helyét, sőt a játékunknak – szerintem – ez fekszik leginkább. Az viszont luxus és a vezetés részéről perverzség lenne, ha Bony és Džeko egymás mellett melegítenék a padot.

Akárhogy is, érdekes lesz még az aktuális és a következő transzferablak. Jovetics még mindig legalább annyira idegesítő, mint amennyire zseniális időnként, és az embernek még mindig túl sokszor az az érzése vele kapcsolatban, hogy egyszerűen nem idevaló, sőt egyenesen Olaszországba, ahol lubickolni tudna. Džekoról pedig sokan írogatják, hogy ha jön Bony, akkor neki lőttek, de Pellegrini kommentjei pont az ellenkezőjét támasztanák alá. A bosnyák meg hátha megint előrukkol egy hasonló tavasszal, mint tavaly, mert az ősze – nagyrészt sérülése miatt – katasztrofális lett. Ne feledjük, hogy pont az az ominózus tavasz jelentette azt, hogy később 2018-ig hosszabbítson velünk.

Lehet, hogy Afrikából már mint klubtársak jönnek vissza?

Ami az átigazolásra fordított összeget illeti, gyors számolgatás alapján kevesebb mint 22 milla mínuszban voltunk a nyáron (hacsak nem számolunk Mangalával mint 40 millás kiadással, akkor legyen ez a szám 30 millió mínusz), és ehhez még nem adtuk hozzá a Negredoért kapott dellát. A hivatalos oldal reakciója az FFP büntinkre anno kimondta, hogy 60 millió eurós transzferkerettel számolhat a klub, ami akkor olyan 49 millió fontnak felelt meg, Egyébként ezt csak a nyári aktivitásra írta a klub (most csekkoltam), szóval nyugodtan vehetjük úgy, hogy ez a januári dolog már az idei nyár előszele, ahol a Negredoért kapott pénz csaknem ki is egyenlíthetné a Bony-ügyletet. Ha hozzávesszük a potenciális bejövő pénzt Nasztaszicsért és Sinclairért (lol), pláne.

Nagyon úgy néz ki, hogy lesz tehát megegyezés, de eltarthat még napokig, ami tekintve az Afrikai Nemzetek Kupáját és hogy Agüero és Džeko végre teljes értékű edzést végeznek, nem igazán problémás.Untitled

2014-ben egyébként ő lőtte a legtöbb Premier League gólt, szám szerint 20-at (Agüero második 18-cal), és ha jönne, az 5 legjobb góllövőből 4 itt lenne (Džeko, Yaya is a top 5-ben van Rooneyval egyetemben).

Remélhetőleg nem egy új Benjani lesz (ha jön), ha már afrikai, feka, nagy a frizurája és januári igazolás. De mivel nem vagyunk rasszisták, tudjuk, hogy teljesen más játékosok, konkrétan Bony kurva jó, Benjani meg nem volt az. Illetve még egy közöset, lécci: első derbijét az OT-n döntse el, akárcsak a zimbabwei.

Meccs elé olvasnivalónak, ha már annyira pangott a blog mostanság, kilövök még egy posztot a Lampard-ügyről is a nap folyamán, ha már végre valahára kiderült oly sok turpisság az elmúlt napokban. Sőt, az Everton elleni meccsünk egybeesik egy interjújával, amit a fizetős Timesnak adott, ahol Fat Franky végre engedett némi betekintést abba, miért is döntött úgy, ahogy.