Hajsza egy álomért 2.0

175495336_4051251808265390_239821696915274486_n.jpguefa-uefa, te csodás, nálad már csak a fifa nagyobb ragyogás!!!4!! 

Énekli a felszabadult tömeg, amelyik örül: megmenekült a foci! Tiszteletben van tartva a kultúránk, nem jön el a pokol, marad a földi paradicsom!

Vagy mégsem? Tudom, nekünk még a lócitrom is keserű, de nincs miért örömtüzeket gyújtani.

Mindig van egy álom, mindig kell valamit hajszolni. Pont tíz éve ez az álom a bajnokok ligája volt, joggal. Természetesen, ki ne vágyna a világ labdarúgásának az elitjébe. Ebben a posztban (egész pontosan ezen a linken éred el) tíz éve még a reményünket fejeztük ki, beléphetünk végre a klubba.

Pedig ez egy nagy igazság:

De el akarta, el is érte a csapat az álmot, mint azt azóta tudjuk, sőt, az elmúlt tíz évben nem volt a zátonyról még egy csapat. amelyik 2011 ősze óta minden szezonban szerepelt volna a bl-ben, csak a City.

A bl szereplés folyamatos kutya-macska harcot hozott a csapat és az uefa között.

Az első nagy ellenpont az uefa koefficiens rendszere volt. Hiába volt nem egyszer bajnok a City, nem volt kiemelt (még Sir Alex is felszólalt emiatt), az első években kutya nehéz csoportokba került a csapat, látszott is.

Az abszolút csúcspont a tavaly nyári győzelem volt. Na, nem a covid-bl minitornán, hanem a bíróságon.

Hatalmas siker? Az, hiszen az ffp fejreállt, lehet azt mondani: igen, csúnyát taknyolt az ffp. A City elleni bukta és a covid időszak elhozza, hogy az amúgy sem gránitszilárd ffp tovább puhul.

Ez nem az a szép, kimunkált trófea amiről a legtöbb szurkoló (és Özil) ábrándozik, de azért nem rossz.

Közben egy és egy negyed éve nem járt szurkoló az Etihadban (amúgy sem szokott senki ott lenni, haha, mi változott?!), ez a pénzügyi mérlegen is meglátszik. Ha City pénzügyi mérlegén meglátszik, akkor sok más csapat költségvetésén egy hatalmas kráter tátong.

ucl_sp_hero_landscape.jpg

Az árkokat be kell tömni! Mondták Pérezék, az amerikaiak, meg a többiek. Ok, az uefa hogy osztja a pénzt má ??” mondta a City board is, hát ebből nem kérünk! Illetve a szuperligából kiérünk, meg a pénzből, persze. Kifundálták a tizenkettők ezt az amerikai típusú ligát. kurvajó.

Hogyan? Franc tudja. Kivel? Hogyhogy kivel? Aki nagy az velünk van! Kiesés? Na, az mi? Esetleg beveszünk, ha mi úgy gondoljuk!

WTF???

Asszem mindenkinek ez volt a véleménye elsőre. Időzítés? Hát, pont az előestéjén, hogy az uefa bejelentette a bl átalakítását (a 2024/25-ös szezontól, 36 csapat a főtáblán. Kifacsart, svájci-ligarendszer. Öt meccs otthon, öt idegenben. Az első nyolc továbbjut, a maradék selejtez.

WTF???

Asszem mindenkinek ez volt a véleménye elsőre. Cseferinre kedvesen mosolygott Agnelli, persze, pubi, jó ez így. De ahogy a szlovén lelépett, nyomta be a zoom-ot és hívta a szakadár pajtásait, hogy amit az uefa kitalált, az kurvára nem jó.

A tizenkettek úgy érezték, neki az a pénzösszeg kevés kevés, amit visszaosztanak. Ennyivel bökik ki a szemünk, mikor miattunk jön be a zseton nagyja?!

És szépen legurították a hegyről a szarlavinát.

Jó ötlet volt ez a szuperliga? Ilyen formában? Naná, hogy nem.

Tovább élt volna, ha nem az idény végén (gyakorlatilag egy héttel a bl elődöntők előtt jöttök elő ezzel, hát tényleg?!), hanem a nyáron dobják be? Valamennyivel biztos, de akkor sem sokkal.

Mondjuk az tuti, nem röhejes másfél napig él, ez a szerencsétlen torz kreatúra, akit a szülész még pattogtatott is kettőt a járólapon, mielőtt az inkubátorba tette volna.

PSG nélkül belevágni? Hááát... A Bayern nélkül belevágni? Felejtsétek el!

Miért nem ugrottak? Politika, sportpolitika, érdekek. A PSG szempontjait a legjobban Szabó Christophe tudja elmondani, a Bayern ennyire nem körmönfont, de a pozícióját meg akarta erősíteni Európában. Sikerült.

A lavina hatásaként Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke és Nasszer al-Kelaifi, a Paris Saint-Germain elnöke beült az uefa végrehajtó bizottságába. A hűségesek jutalma.
175961545_4173071019383450_464530807733221646_n.jpg

aham, az elmúlt húsz év rendben volt, srácok? — hmm

A tizenketteken kívül mindenki kiakadt, fenyegetett, toporzékolt, nyilatkozatot adott ki. Kiakadt Boris Johnson (kiakadt Orbán Viktor, lol), a nemzeti szövetségek, az uefa, a fifa, a közvélemény. Az okos és a buta véleményvezérek, a bloggerek, a szakértők, sportcelebek, de kiakadt még az adott csapatok edzőinek jó része.

Ami sorsdöntő: kiakadtak az érintett csapatok játékosai, és nyilván: kiakadtak a csapatok leghangosabb szurkolói is.

A játékosok nem értettek ezzel egyet, naná, a belengetett uefa/fifa eseményektől való eltiltás sokaknak fájt volna: A játékosok (edzők) ellenállása és Johnson kiakadása. Szorri vagyok, de nincs hír arról, hogy Viktor toporzékolása bármennyit is nyomott volna a latba.

Johnson (és az öltözők) haragja annál inkább számított. Nem csoda, hogy a City (hivatalosan) elsőnek hagyta el a rögtön léket kapott tákolmányt.

A Szuperliga alapítók elérték, hogy a fifa/uefa páros valid, szerethető, kompetens szervezeteknek tűnjenek. Az uefa tetszeleghet a futball megmentőjének szerepében. Ez valami vicc?!

A City szurkerek szenvedélyesen gyűlölik az uefát, most pedig sokan nem értik, miért ugrott bele a vezetőség egy, főképp az uefa elleni akcióba.

Amit látnak, hogy a pl belengette: nincs pl, akár azonnali hatállyal. Nincs idén (sem) bajnoki cím. Nincs efl. Nincs idén (sem) ligakupadöntő. Nincs FA. Nincs idén (jó, idén amúgy sem lenne) kupadöntő.

Nem mellékszál, Gündogan hívta fel arra a figyelmet, hogy szép, hogy le lett döfve a szuperliga-szörny, de az uefa-szörny sem piskóta.

A veszély valós, nem múlt el, nem menekült meg a foci, hahó!

A Chelsea szurkerek lóbálták azt a táblát, hogy ne vegyék el tőlük a hideg, esős estéket Stoke-ban (mondjuk mennyi Stoke-Chelsea van mostanában? mindegy.), ezt senki sem akarta, de a kilátásba helyezett szankcókból annyit szűrtek le: elveszik a játékunkat!

A City szurkerek? Örülnek, siker. De ugyanúgy hörögni fognak a bl himnusz alatt, ugyanúgy nem töltik meg az Etihadod ha a Zagráb, a Doneck, a ‘gladbach, a Schalke, a Basel… az ellenfél.

A többi angol csapatnak ez a hat lett a feketeseggű. Naná. A kisebb pl és efl csapatok most is ellenálltak, naná. Mit vártunk? Visszadobták az öt cserét. visszadobták a projeckt big picture-t, ami a topcsapatok jelentős haszna mellett rengeteg pénzt juthatott volna a kicsiknek és a szövetségnek. Most nem kaptak volna semmit, nyilván keresztbe feküdtek a sínen, bár minek? A vonat még a pályaudvaron kisiklott, álltában. Világrekord.

Pep sem tudott elugrani a dolog elől:

176593187_4219485361436708_6192322618916698153_n.jpg
                                                              hah, a migráncsos pulcsidismijen?!                                                                                                                                  

„Úgy érzem, hogy nem veszíthetjük el a hazai sorozatokat (FA-kupára, a bajnokságra gondoltam)”

„Amit tennünk kellene, az az, hogy minden egyes európai ligát erősebbé tegyünk, kevesebb csapattal, jobb bajnokságokkal, jobb League One, jobb League Two, jobb Premier League, kevesebb csapattal minden versenyben. A minőség a mennyiséggel szemben.

„Ahhoz, hogy igazán jó Premier League-et csináljunk, csökkenteni kell a csapatok létszámát, de nem ölhetjük meg az alsóbb osztályokat vagy magát a Premier League-et.”

„Én azt mondom, amit érzek, de őszintén szólva nem én vagyok a megfelelő ember arra, hogy válaszoljunk ezekre a kérdésekre.”

„Van egy elnökünk, aki világosabban tud beszélni arról, hogy mi az elképzelés a jövőre nézve, hogy merre tart a futball.”

„Elmondhatom a véleményemet arról, amit ma tudok, de csak egy nyilatkozat, és nem több annál.”

„Támogatom a klubomat, ismerem az embereket itt és része vagyok én is ennek a csapatnak, de nekem is megvan a saját véleményem. Szeretnék tisztán látni, majd ha minden információval rendelkezünk. Ez a szituáció mindannyiunknak, mind az éríntett hat csapat menedzsereinek kellemetlen.”

„Nem, nem ez így nem sport” — kérdésre, hogy jó-e ha nincs kiesés, feljutás

„Nem.” — kérdésre, hogy átbeszélte a szituációt a játékosokkal

„Jövőhéten bl meccs, holnap bajnoki, vasárnap a Spurs elleni döntő, balblabla erre koncentrálunk, a szuperliga csak egy terv egyelőre”

— mondta a kopasz ember újságírói kérdésekre válaszolva kedden.

Pep nem örült ennek a kavarásnak, az a biztos.

175961545_4173071019383450_46453080773322164aaaaaaaaa6_n.jpg

Ezt nem gondolhatták komolyan, mondják sokan. Pedig a jelek úgy festenek: ezt komolyan gondolták.

Berántották maguk mögé a JP Morgent. Aztán lerántották magukkal. Az Amazonnal tárgyaltak (megegyeztek?) a közvetítési jogokról. Nem semmi.

Cseferin először dicsérte a City-t, aztán majd egy interjúban azt mondta, a renegátok nem ússzák csak, mindenki szopni fog, érdemei szerint.

Most ott tartunk, hogy senki sem tudja, mi lesz. Dejó.

A csapatnak nem hiányzott a kavar, ahogy megszokhattuk, az elmúlt időszakban persze sorra jöttek a meccsek. Hazai vereség a Leeds ellen. Nem jó, de ez van. Szerdán bl továbbjutás Dortmundban, szuper. Múlt szombaton kupaelődöntő a Chelsea ellen, hát, kösz, de hiányzott.

Kifogás: felforgatott csapat, a londoniak a héten hat mérföldet utazott a meccsekre, egy nappal több idejük volt felkészülni, ez a nyafogás rész, ugye tudod? (persze tudjuk, a nyafogások egy részének van szilárd alapja, így ennek is van).

Tény: a Chelsea (nem is túl jó játékkal) bejutott a döntőbe, na ez, az ami nem szuper.

De Bruyne sérülése sem jó hír. Hiába nem súlyos

Aztán robbant a bomba, Fernandhinho, Sterling és Gündogan finoman (és kevésbé finoman) jelezte: nekik sem tetszik a változás.

De jött azonnak a Villa elleni bajnoki. Stones tett róla, hogy izgalmas legyen. A válogatottban a lengyelek ellen hibázott egy nagyot, azóta voltak megingásai, remélem ez a mélypont. Lesz most három meccse pihenni.

Holnap meg már itt a Spurs elleni ligakupa finálé. A Tottenhamnél hétfőn Mourinho repült.

José újabb bukását sem tudta kiélvezni a futballvilág, erről is tett a szuperliga. kösszépen.

Jött is a megelepetés: Ryan Mason ülhetett le (egyelőre az idény végéig) a Spurs kispadjára! Ryan pályafutását egy szerencsétlen sérülés szakította meg, reménykedtem, hogy látjuk még a pályán, de úgy alakult

Ez a kedvesnél nagyobb gesztus, de mennyire lesz hatásos? Az első meccsét Masonnal a padon a Southampton ellen behúzta a Spurs. Lendületbe jönnek az edzőváltás miatt? <Kane játéka most is kérdéses>

mikiegérkupa. Jöhet zsinórban a negyedik?