Etihad South

A Manchester City olyan, mint a Spurs volt, már-már hazajár a Wembley-be az elmúlt tíz évben.

És ha már otthon volt a csapat — a hazai pálya előnyeit kihasználva — többnyire jó szájízzel térhetett vissza északra.

Most ebben a posztban a 2020-ban aktuális (első?) Wembley meccse előtt csokorba szedtük az elmúlt évek bőséges termését.

webstory.jpg

Újra irány az Etihad South. WEM-BER-LEE!

2011. április 16. FA kupa elődöntő, Manchester United

Az új Wembley-be ettől a naptól kezdett el rendszeresen lemászkálni a City. Nagy ellenfél, nagy nap, nagy győzelem. Nem számszerűen persze, hanem jelentőségét tekintve.

Egy gól, egy Yaya gól.

A találat előtt azért érdemes megnézni, milyen mentalitással is tolták a fiúk. Barry messziről ráront Ferdinandra, hogy zavarja, Balotelli van der Sarral teszi ugyanezt. A kiadott labdát támadja Silva, neki nem sikerül megszerezni a labdát, de Yayának igen. Szép emlék.

2011. május 14. FA kupa döntő, Stoke City

Ez a meccs, ez a Stoke! Meglátom Delapot és könnybe lábad a szemem. Jaj, de szép is volt. A Manchester City újkori történetének első trófeája.

Bakker, Atkinson már akkor negyven éves elmúlt.. Kemény meccs volt, de jött (megint..) Yaya és az ő bombája és ezzel a kupa is.

2011. augusztus 7. Community Shield, Manchester United

A meccs amelyiket meg kellett volna nyerni, a meccs amely így azért fájt.

A meccs amely megmutatta Mancini korlátait (de azért csak átlépett az árnyékán a jó Mancio), de ugyanez a meccs indította el azt a felejthetetlen szezont.

2013. április 14. FA kupa elődöntő, Chelsea

2013 tavaszán a Chelsea ellen tértek vissza a fiúk a Wembley-be (2012 augusztusában csak azért nem randevúzott a City és a Chelsea a Wembley-ben, mert a londoni olimpia miatt a Vila Parkban játszották le a Community Shield meccset).

Komoly végignézni a kezdőn. Silva sérülése miatt a mai csapatból csak Agüero maradt, akinek a fejese volt talán a legemlékezetesebb a meccsen.

2013. május 11. FA kupa döntő, Wigan

A Chelsea elleni 2:1 azt jelentette, hogy két év után újra döntőben a csapat. De nem újabb sikert hozott a Wembley, hanem Mancini korszak végét.

Az amúgy is rossz hangulatot, amely az öltözőt jellemezte Mancini tovább rontotta azzal, hogy minden előzetes ígéret ellenére, a szerződését meghosszabbítani nem kívánó Pantilimon helyett Hartot tette a kapuba.

Egy csapat szétzuhanásának tökéletes lenyomata.

2014. március 2. Ligakupa döntő, Sunderland

Pellegrini egy ligakupát tett be a vitrinbe elsőre.

A Sunderland szerezte meg a vezetést Borini szép góljával, a szünetben is vezettek a Fekete Macskák, de pár perc alatt fordított a City. A megelőző években a Wembley-ben gólt szerző Yaya és Nasri mellett Navas talált be.

2014. augusztus 10. Community Shield, Arsenal

Ez pont az a meccs, amelyet skippelni kell, de gyorsan. Nem is jó rá emlékezni. Nasztaszics-Boyata a védelem tengelye, előttük Fernando. A padon Bruno Zuculini, Scott Sinclair és Rekik.

Ne is nézz bele a videóba!

2016. február 28. Ligakupa döntő, Liverpool

Willy Caballero nagy meccse (gondolta volna bárki, hogy 2020 februárjában ő fog védeni a Chelsea-ben a Bayern ellen?!).

Jó kis gyürkőzés volt az biztos, Ferna lövését rendesen bevédte Mignolet, a rendes játékidő hajrájában a védelmi kihagyást Coutinho használta ki, jöhetett a hosszabbítás, majd az izgalmas büntetőpárbaj.

Pellegrini búcsútrófeája.

2017. április 23. FA kupa elődöntő, Arsenal

Arsenal és Wembley. Nem a legjobb párosítás ezekben az években.

A Pep-City házasság nem indult tökéletesen. Ha vissza akarsz emlékezni, hogy milyen volt akkor, nézz rá erre a meccsre. A kapuban Bravo, Navas a jobb bekk, Fernandinho és Yaya egyszerre a pályán, Fernando, Delph, Iheancho padon. Még három éve sincs..

Kár volt a hosszabbításig húzni, Agüero góljára a Monreal válaszolt, a végeredményt a 101. percben Sánchez állította be.

2018. február 25. Ligakupa döntő, Arsenal

Ideje volt, hogy az Arsenal elleni rossz széria a Wembley-ben is megszakadjon, ideje volt, hogy Pep nyerjen már valamit Angliában. Szédületes, de ez még csak két éve volt.

Bravo az első idény bukdácsolása után nagyot ment a mikiegérkupában. Aki szerint Claudio rossz kapus, annak ezt a meccset kell megmutatni. Védései, Agüeronak adott gólpassza (talán még most is azon sírnak a gúnárok, hogy Sergio lökött, amikor lendületet vett).

Kompany gólja, ahogy csak beleteszi a lábát (édesem, de örült neki!), aztán a kopasz Merlin pontos lövése. Nagy győzelem.

2018. április 14. Premier League, Spurs

Ez a meccs élből egy kakukktojás, hiszen a White Hart Lane lebontása és a Tottenham stadion építésé közti időt a Wembley-ben bekkelte ki a Spurs.

Szerencsétlen Tottenham kapta meg a magáét, mert nem lett bajnok egy héttel előtte a City, otthon, a derbin. Sima 3:1-es siker.

A meccs elején Sané kapufája megadta az alaphangot, aztán Jesus gólja, majd Gündogan büntetője hamar rövidre zárta a három pont kérdését.

A szünet előtt Eriksen szépített, de a 72. percben Sterling belőtte a harmadik City gólt.

2018. augusztus 5. Community Shield, Chelsea

A 2018/2019-es szuperszezon nyitánya megalapozta az egész éves jó hangulatot.

Könnyed győzelem két remek Agüero gól, bombaerős csapat, ahol Foden kezdett, de megmutatta magát az (érthetetlen módon) Madridba igazol Díaz és a (kölcsön) a PSV ifibe száműzött Claudio Gomes.

2018. október 29. Premier League, Spurs

Egy olyan meccs, amelynek nem a Wembley-ben kellett volna megrendezni, de nem adhatták át a Spurs új stadionját, így az amerikai hand-egg játékosok által feltúrt gyepen, a tájidegen vonalakon kellett lezavarni a találkozót.

Nem volt egy csoda ez a meccs, de a lényeg megvolt: a három pont.

2019. február 24. Ligakupa, döntő, Chelsea

A második Chelsea elleni meccs a Wembley-ben a szezonban és a második Chelsea elleni meccs, amikor nem sikerült gólt szerezni.

Ami nagyon fontos, a büntetőkkel meglett a kupa. A siker mellett a Kepa-Sarri különszámra fogunk sokáig emlékezni.

2019. április 6. FA kupa, elődöntő, Brighton

2019 elején nem a legjobb meccseit ment lejátszani a Wembley-be, de sebaj.

Itt a negyedik percben egy tipikus De Bruyne beadás után Jesus fejelte a meccs egyetlen gólját, aztán lehetett menni aludni a döntőbe.

2019. május 18. FA kupa, döntő, Watford

A két visszafogott találkozó után kiszakadt a gólzsák a 2018/19-es szezon utolsó City meccsén (az ötödiken) a Wembley-ben.

Az első, fontos vezető gólt David Silva szerezte, aztán Sterling vette el Jesus gólját. A szünetig ennyi, aztán De Bruyne, Jesus és Sterling kétszer köszönt be.

Gála volt.

2019. augusztus 4. Community Shield, Liverpool

A történelmi nap. A Wembley-ben vált biztossá, hogy a Manchester City 2019-ben minden megnyerhető hazai trófeát a vitrinbe tehet.

A Puma itt debütált, fel is nőtt a csapathoz, az eseményhez és a klub alapításának (Manchester City néven) 125. évfordulójához, remek mezt készítettek.

Amire a győzelmen kívül nagyon emlékezni fogunk: Sané sérülése. A Bayern és a City tárgyalásban állt egymással, de a vételár (kínált/kért messze állt még egymástól). Pep viszont (ezt a fejére olvasták nem kevesen) úgy döntött: amíg a keret tagja, játszani fog.

Persze, hogy megsérült.. A pénz amit adott volna érte a München/a játéka nagyon hiányzott a szezonban.

A meccsen a vezetést Sterling szerezte meg (végre betalált a ‘pool ellen!), ezzel Allisson 2019-re le is tudta a bizonytalankodást.

A 77. percben tudott Matip révén egyenlíteni a Liverpool, a City védelmének remek közreműködésének hála.

A büntetők során elég volt egy Bravo védés és az, ami mostanság elképzelhetetlen: minden City játékos betalált a tizenegyes pontról, hogy meglegyen a trófea.

Ma jöhet az újabb kupa?