This is History

A karácsonyt két bajnoki ölelte körbe, 23-án egy totálisan semmilyen teljesítményt nyújtó Bournemouth kapott egy négyes az Etihadban, majd 27-én a bántóan impotens Newcastle ellen lett meg a három pont.

100.jpg

Szilvesztert 15 (tizenöt!!) pontos előnnyel várjuk. A Manchester City a szemünk előtt írja a történelmet. 

This is history.

Eddie Howe-nak és csapatának a kisebb gondom is nagyobb annál, hogy City-re készüljünk, letudjuk a meccset, majd lesz valami. Hát lett. Egy baromi nagy pofon.

Rég volt ennyire elképzelés nélküli ellenfél az Etihadban, se agresszívak (inkább passzívak), se lelkesek (inkább lanyhadtak) nem voltak, egy kapura tartó lövésük volt, borítékolható sima vereséget szenvedtek. 

A City-nél a jelen állás szerinti legerősebb felállás futott ki, ez azt jelentette: visszatért Silva.

Brutális fölény a középpályán, nyomasztó különbség a labdabirtoklásban (nagyjából 1060 és 400 a labdaérintések száma, le sem kell írni melyik melyik csapaté).

Szép lassan lettek felőrölve, az első igazán látványos jelenet a 25. percben Otamendi távoli bombája volt. Egy percre rá Begovic eladta a labdát, néhány passz, egy szenzációs Fernandinho ívelés, Agüero tök üresen a kapuval szemben, simán befejelte a gólt. 1:0.

Ezzel Sergio elérte a százas számot az Etihadban lőtt góljait tekintve. Géniusz.

A játék csorgott tovább, nyomasztó City fölény, kisebb helyzetek. A következő gólra az 53. percig várni kellett. Agüero pörgette be a labdát a védők mögé, De Bruyne lesen, de látványosan nem akart labdába érni, sétált visszafelé, a védők összezavarodtak, integettek a sporinak, senki nem törődött Sterlinggel, aki a az ötös sarkáról lőtte be a másodikat. 2:0.

A 67. percben cserélt Pep először, Bernardo Silva jött a szokottnál halványabb Sané helyett, így Raheem ment át a bal oldalra, majd szintén nem a legjobb meccsét futó De Bruynét váltotta Gündogan.

A 79. percben jött a harmadik gól, Bernardo szépen tekerte be a labdát a tizenhatos sarkától, Smith és Cook csak díszkíséretet adott Agüeronak, aki az ötös vonaláról zavartalanul fejelt a kapuba. 3:0.

B. Silva jó meccseket játszott mostanában a Spurs ellen is adott egy gólpasszt, Leicesterben gólt lőtt és most is szépen adta be a labdát.

A 81. percben le kellett cserélni Delphet, kisebb izomsérülés miatt. Fabian most is pazar volt, két emlékezetes mozdulata volt, a 38. percben egy szuper szerelés, az első gól előtt pedig ő fülelte le Begovic labdáját.

A helyére érkező Danilo jól szállt be a meccsbe, a 85. percben pedig a lehető legtermészetesebben lőtt ballal egy szép gólt.

Nagyon sima meccs volt ez.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló:

2017, egy veretlen év az Etihadban.

A karácsony utáni napon Newcastle-be utazott a csapat, ahol a helyi United szánalmas vendéglátónak bizonyult.

Benítez öt védőt dobott fel, négy középpályást és egy hátravont csatárt. Várták a lehetőséget (tenni nem nagyon tettek érte), de az a fránya lehetőség nemigen akart jönni.

78-22% a labdabirtoklás, ide. 736 (ebből 19 kulcspassz, pontosan ezer labdaérintés) – 133 a jó passzok száma, 89-58%-os pontosság mellett. Voltak időszakok időszakok, mikor tartósan 83% felett volt a City labdabirtoklása.

A Newcastle kétszer találta el Ederson kapuját, rögtön a kezdéskor, Shelvey a kezdőkörből küldte kapura. Élőben kétszer láttam ilyesmit, mindkétszer szinte tapintani lehetett a kétségbeesést annál a csapatnál, amelyik csinálta (Pep megvető tekintete vagyok ezt látva).

rafa.jpg

A másik eset a 34. percben játszódott le, Walker egy átívelt labdára, hát, őőő izé, nem is tudom mit csinált, Aaron így tök egyedül ívelt a rosszul kimozduló Ederson mellett kapura, de jött Nicolás és kifejelte a kapu torkából, az a piszok érdekes, hogy Joselu belökte közbe a ketrecbe, de Marriner nem kifelé szabadrúgást ítélt kifelé, hanem szögletet, szóval ha nem sikerül a mentés, akkor érvényes a gól.. Sokat ért ez a fejes.

Otamendi amúgy is remek idényt fut, ennek a jutalmaként két éves új szerződést kapott. Ezen a meccsen is hátára kapta a védelmet, sőt nem csak a védelmet, hiszen a hazaiak passzivitása miatt a legtöbb időt a kezdőkörnél töltötte, 123 pontos passza volt (96%-os pontosság mellett), emlékeztetőül, ahogy már fentebb említettem, a teljes Newcastle-nek 133  passza volt.

Otamendi ebben a szezonban amúgy is jó az átadásokban, 1734 passza volt (ebből 1228 előre) a Premier Leagueben, 4 gól, 41 nyert fejpárbaj, 92%-os passzpontosság. Tökéletes védő.

A City-ben volt két kényszerű csere, Delphnek nem jött helyre az előző meccsen összeszedett sérülése, Silvának pedig vissza kellett utaznia Spanyolországba, így Danilo és Gündogan kapott szerepet.

Elől maradt az ék Agüero, Sané meg pihenőt kapott (a kispadra odafért azért), a formába lendülő Bernardo kezdett.

A hetedik percben már karnyújtásnyira volt a vezető volt, de sajna Fernandinho zseniális labdáját közelről a kapuvasra lőtte Agüero.

A 11. percben egy sajnálatos eseményre került pont, le kellett cserélni Kompany-t. Nem csoda, hogy majd szétverte a kispad fejtámláját.

vinny_off.jpg

A jó hír vele kapcsolatban, hogy lediplomázott a Manchester Business School-ban üzleti menedzsmentből.

Pep tíz perc alatt átlátta, hogy a ‘castle még annyira sem veszélyes, mint a karácsony után a bejglitől és a káposztától feltörő bélgázok, így Jesus jött be, ha kellett (nemigen kellett) Fernandinho lépett hátra.

A 16. percben De Bruyne ívelt be egy szabadrúgást, Sergio szabadon fejelt, de Elliot nagyon szépen védett.

Kun nagyon élt, de nem volt szerencséje. A 29. percben zseniálisan lépett át két védő között, majd kapura tekerte a labdát jó huszonötről, ami a kapufán csattant.

A vezetés a 31. percben lett meg. De Bruyne ívelt az üresbe befutó Sterling elé, aki estében ballal a rövidbe lőtt.

A 40. percben egy hazai szöglet után Agüero picsánlőtte a labdát a tizenhatosnál, a félpályánál De Bruyne szedte össze, Bernardo kapta rögtön, a másik tizenhatosig vitte, ott Sterlingnek adta, aki passzolta is KDB-nek, aki középre tette, Agüero lőtt, de blokkolták a védők. Ez sem volt kicsi helyzet, majd két percre rá szintén Sergio nem tudott levenni egy Elliotról elépattanó labdát a kapu torkában. Nem volt túl szerencsés.

Az 50. percben is hasonló jelenet játszódott le, akkor Sterling kígyózott át két védő között, a labdája se lövésnek, se beadásnak nem volt jó, Agüero most is lemaradt

66. percben egy újabb eladott labda a hazai térfélen, Danilo szedte össze, adta De Bruynének, aki messziről ráküldte, újabb kapufa.. A kipattanót Agüero a hálóba küldte, de lesen volt.

unnep.jpg

A 75. percben Gayle akart kicsikarni egy büntetőt Danilo mellett, Dani tökéletesen reagált, Marriner nem ette meg szerencsére, villant a sárga, a támadónak. Végre egy igazán jó bírói döntés, ha már Murphy lapot sem kapott (sárgát sem…) mikor letalpalta Gündogant, vagy nem fújta le, mikor Joselu a kapuba lökte Otamendit.

Guardiola a 77. percben visszarendezte a csapatot, Mangala váltotta Agüerót, a csapat ment előre, csinálta, de az utolsó jó mozdulat, meg a szerencse hiányzott, a ‘castle meg egy kicsit megébredt.

A 83. percben meg bejött Sané Bernardo helyett. Sajnos Silva az ígéretes előző meccsek után nem tudott maradandót alkotni.

A végére maradt egy kis izgalom, Gayle fejelt egy (végre!) normálisan kidolgozott hazai akció végén.

This is history! Egy topligás csapat sem indította ilyen jól a szezont, mióta elindult a Premier League. A Celtic a rettenet rossz skót bajnokságban is két meccsel többet játszott és hét ponttal kevesebbet szerzett.

Most úgy állunk, hogy ha négy meccset elveszítene a csapat zsinórban és utána egyszer ikszelne, akkor sem biztos, hogy előzne a Chelsea, mert nekik meg nem lenne szabad pontokat veszíteniük öt meccs alatt. Ez pedig kizárt.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló: