Hihetetlen magasságokban

Győzelem. Ez volt a tizenegyedik bajnoki győzelem zsinórban. Elképesztő teljesítmény.

Most a városi rivális otthonából lett elhozva a három pont. Örülünk.

manchester_united_v_manchester_city_ota_salute.jpg

Pep megint legyőzte a passzív, majd agresszív Mou-t, tizenegy pont előnyt szorgoskodva össze a nagy decemberi hajtás elé. Páratlan.

Hiába fejezte ki tetszését a Spíler Tv kommentátora is a beharangozónk miatt, mivel a Noel Gallagher-Gary Neville (Mourinho persze be is csaholt ezért Noelnek…) páros szakértett a stúdióban (ott volt Graeme Souness is), így muszáj voltam a Sky Sports-ot nézni.

Sokan féltek tőle, hogy a hó fog győzedelmeskedni a meccsen, de a kezdésre nem volt semmi nyoma a szombati viharnak. A kezdősípszó után már csak szállingózott csak a hó.

noel_derby.jpeg

Mourinho papíron 4-2-3-1-ben kezdette a csapatát, de ez leginkább  4-4-2 volt, hiszen a többségében nem náluk volt a labda.

Nyoma sem volt annak a játéknak, amelyet az Emirates-ben alkalmaztak (sikerrel), nyoma sem volt annak, hogy már a védősort nyomás alá helyezték a támadóik, e helyett emberfogást próbáltak alkalmazni a középpályán, Matics és Herrera árnyékként követte De Bruynét és Silvát, ez nem bizonyult jó döntésnek.

Jesus csatárként startolt, de Pep látva, hogy Mourinho a spanyol és a szerb középpályása ezzel a feladattal megáldva sokszor játékon kívül került, biztosítani akarta a létszámfölényt a középpályán, így Gabit kitolta a bal oldalra (Agüero az utóbbi hetekben nem mutatott valami nagy formát, de gyaníthatóan tudatosan készültek a váltásra, mert erre a feladatra Jesus egyértelműen alkalmasabb Gabi, mint Kun) Sanét a jobbra, Sterlinget pedig ékként játszatta,  pontosabban a hamis kilences szerepét kapta meg Raheem. Briliáns.

Sterling hátrébb játszott, így biztosította a City fölényét a középpályán, ha pedig Rojo vagy Smalling követte a középpályára, már nyílt is a folyosó Sanénak vagy Jesusnak.

Mögöttük Fernandinho biztosította a stabilitást a középpálya közepén és védelem között, amely meglepetést nélkülözve a Walker, Kompany, Otamendi, Delph négyesből állt. Hátul meg persze Ederson.

Nem volt igazán átütő erő egyik csapatban sem, de a City jóval aktívabb volt.

A gól az első félidő végére érett meg, előbb De Gea védte Sané közeli lövését, majd a szöglet után pedig a beívelt labdát Lukaku Silva elé szerencsétlenkedte (az embere lemaradt, de ki fogta volna, Lingard?), David meg egyedül állva az ötösön, persze, hogy berakta a labdát. 

Az egy héttel azelőtti akrobatikai miatt kérdéses volt a játéka, szerencsére összerakták.

Még a ráadásban jött az egyenlítés. Nemigen számítottam rá. Egy beadást nem ért el fejjel Otamendi, Delph érhetetlenül elengedte, Ederson nem jól reagált. Remekekül dolgoztak össze. Rashford köszönte szépen. 

A félidőben közel 75%-ban a City-nél a labda. Eszméletlen. A Manchester United nem úgy játszott, mintha ők lennének győzelmi kényszerben, mintha nem nekik lenne nyolc pont a hátrányuk a bajnokságban, mintha nem ők játszanának a legendás Álmok Színházában, mintha nem nekik lett volna igazán vesztenivalójuk.

Hiába az 1:1, nekem meg nem volt abszolút olyan érzésem, hogy akkora baj lenne, hogy sikerült nekik egyenlíteni.

A szünet után nem jött ki Kompany. A ukrajnai meccs előtt panaszkodott izomfájdalomra, akkor nem játszott, most engedték a dokik. Kár volt.

Gündogan jött be, Fernandinho lépett hátrébb.

A vezetésre nem kellett sokat várni. Az 52. percben Silva ívelt be egy szabadrúgást De Gea kapuja elé, Lukaku ki akarta vágni a labdát, de seggbe lőtte a Jesusba kapaszkodó Smallingot, így került a laszti Otamendi elé, aki szintén egyedül találta magát az ötösön, nem hibázott.

A gól után nem sokkal váltott Pep. Jött Mangala, Jesus ment le. Sané és Sterling visszaállt az eredeti pozíciójába, Ferna előrébb lépett, Silva pedig a hamis kilences lett.

Emlékszel a 2012-es Eb-re? Amikor a spanyolok megnyerték, Cesc Fábregas volt a kilences? Emlékszel mennyire utáltuk? Most meg ennek tapsikolunk 2017-ben. Őrület.

A folytatásban mérsékelten voltak megdolgoztatva a kapusok, Mourinho bedobta a másik toronydarú centerét (Ibrahimovic), hogy hátha lesz valami. Nem lett.

A meccs legizgalmasabb szituja az volt, mikor Ederson bravúrral (és szerencsével) védte Lukaku majd Mata közeli lövését.

Hetek óta nincs jó formában a csapat, ez a negyedik 2:1-re megnyert Premier League meccs zsinórban. Hetek óta nem tud kibontakozni a csapat, nincs könnyedség a játékban, de sorra jönnek a győzelmek. Nem lehet hangsúlyozni mekkora dolog ez!

Ezen a meccsen taktikailag a United felé nőtt a City. A Trafford közönsége csendbe burkolózik, vagy elszórtan támadásra ösztönzi a csapatát, közben a vendégszurkolók tombolnak és leparkolt buszról énekelnek. Csodálatos.

manchester_united_v_manchester_city_premier_wet.jpg

A legszebb az egészben, hogy a negyven meccses hazai veretlenséget tett keretbe a City, de csak 2:1-re. Mourinho szerint mindenki hibás volt persze, főleg a bíró, meg a szerencsétlenség. Ez így nagyon jó nekünk.

A nagy Mou passzív volt, nemigen reagált semmit a meccs közben, de hibás az van. De, hogy ő. nanem. Ez így nagyon jó nekünk. Annyira nem hülye, hogy totálisan leamortizálja a csapatot, sőt, az utóbbi évekhez képest előre is lépnek. Annyira nem költ keveset, sőt,  hogy néhány húzó játékosa elkenje a szart.

Ha a vezetőségük és a szurkolóik nagy része ezt benyeli amit mond? Az nagyon jó nekünk. Mire észreveszik, hogy tévúton járnak, baromi hosszú idő lesz mire csak a kiindulópontig visszavánszorognak.

A nagy MU — ha nem történik valami nagy csoda — a legutóbbi hét Premier League idényből hatszor a Manchester City mögött fog végezni. A nincs történelmetek bullshitet szajkózóknak is csak leesik lassan: hét év baromi nagy idő a fociban.

A nagy Mou agresszív volt a meccs után. Az úgy kezdődött, hogy visszaütött sztoriban van minden, Ibrának beszóltak, hogy nem volt akkora menő, mint amennyire nagy arca volt a meccs előtt, Mourinho kiverte a balhét, hogy a vendégöltözőben hangos a zene és a City játékosai szerinte tiszteletlenül ünnepelnek. Portugálul összeszólalkozott Edersonnal, aki tejjel öntötte le. A legrosszabbul Arteta járt, az edző szemöldöke felrepedt.

A szövetség kivizsgálja pontosan mi történt.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló:

Pihenni nincs idő. Ma már a Swansea az ellenfél idegenben, szombaton érkezik a Spurs az Eastlandsre, jövő kedden pedig irány Leicester a ligakupában.

Pep legnagyobb feladata a földön tartani a csapatot. Lesz még ennél is nagyobb hullámvölgyek, de a legrosszabb periódusban sem szabad az előnyt 5-6 ponttal közelebb engedni az ellenfeleket.

A szép játék? Jön majd az is. 

Walesben pihenőt kap a Spurs elleni rangadó előtt Walker, Sané és Jesus.

A mai kezdők: kezdo_swansea_2017.jpg