Rózsák háborúja

FA Cup logoBelecsapatunk 2014 januárjába, itt az idő belecsapni az FA kupa 2013/2014-es küzdelmeibe.

Az célállomás Blackburn, ahol az Ewood Parkban a Championship-ben szereplő helyi Rovers a vendéglátó. Rég nem jártunk errefelé, kíváncsian várom mire is képesek mostanság a rózsások. A szokásos beharang, pluszban egy kis múltidézés.

A Kenny Dalglish vezette Blackburn nagyon jó csapat volt a ’90-es évek közepén. A nagyszerű Alan Shearer 34 gólt termelet amikor 1995-ben (az ezüstérem után) megnyerték a Premier League-et (erre a csapatra még visszatérek lentebb). Aztán elmúlt az aranykor, Shearer hiába ment a nagy terveket szövögető Newcastle-be, nem lett bajnok többet sem ő, sem a csapat.

A Rovers 2010-ben indiai érdekeltségbe került, nagy reményekkel várták őket, de csak az általános megrökönyödést kiváltó csirkés reklám miatt emlékszünk rájuk:

A menedzsment előbb kirúgta a népszerű Sam Allardyce-t, jött Steve Kean, majd szép lassan csúsztak lefelé. A Kean Out feliratokra emlékezhetünk.

2012-ben ki is estek. Kean ment is, két utódja alig töltött ki (összesen) négy hónapot a padon, akkor jött a mostani menedzser, Gary Bowyer, házon belülről. A tavalyi szezon pocsék lett nekik, a tizenhetedikek lettek a másodosztályban. Jelenleg is a középmezőnyben vannak.

Nagy pénzmozgás nem volt a nyáron, de több ismert játékos is van a távozási oldalon. A svéd válogatott Marton Olsson alapember lett a Norwich-ban, Colin Kazim-Kazim Richards újra Törökországba igazolt, Danny Murphy és Nuno Gomes pedig befejezte pályafutását.

Az érkezők között az angol ifjúsági válogatott Ben Marshall-ért adtak ki nagyobb összeget, ismertebb név pedig a QPR-tól elhozott D. J. Campbell (ő mondjuk pont sérült).

A legjobbjuk idén a kapitány, Scott Dann a középhátvéd, a fiatal skót középpályás, Tom Cairney, és a nagy reménység, a skót válogatott csatár, Jordan Rhodes.

A tabellán a tizedikek, és hiába volt decemberben egy négyes veretlenségi sorozatuk, huzamosabb időre nem képesek jó teljesítményt nyújtani. Az újévi Leeds elleni idegenbeli meccsükbe belenéztem (apropó Leeds, a Rovers keretének tagja a tíz évvel ezelőtti ‘nagy’ Leeds ‘nagy’ kapusa, Paul Robinson, aki pár éve még a Blackburnben is az év játékosa volt, de mára kikopott a csapatból), nem tolták rosszul, nyertek is 2:1-re, de a védelmük rémisztő hibákra volt képes.

A Leicester a Championship élcsapata velük elboldogultunk, meglátjuk mire megyünk egy középcsapattal. Bár az is igaz, a rókákat csak a hosszabbításban gyűrtük le. Itt nincs extra-time, egy újrajátszás nem hiányozna a sűrű program közé.

A sérültjeink még megvannak, Jovetics, Demichelis, Richards és Agüero nem fog játszani. Nasri combját szerdán jegelni kellett, így valószínűleg ma pihen.

A kezdők között viszontláthatjuk ma Lescott-ot (aki felől érdeklődött a Besitkas, a török vonal élt tavaly Kolónál is, de aztán végül a ‘pool-ban kötött ki, kb. Joleon is Liverpoolig fog csak elmenni, de inkább a kék felére, vagy a Spursrbe, a londoniakról is szólnak a hírek), Clichy-t, Boyatát, Rodwellt, Garcíát, és a szerdán eltiltás miatt kimaradt Silvát, na meg a születésnapos James Milnert. Elől inkább Negredóra fér rá a pihenés. Jó lenne, ha a meccs úgy alakulna, hogy Guidetti be tudjon állni legalább fél órára.

Pellegrini megerősítette, hogy John januárba kölcsönbe kerül egy olyan klubhoz, ahol játéklehetőséghez juthat, és formába lendülhet a rettenetesen hosszú kihagyása után. A svédet állítólag kölcsönvenné a Wigan és az Aston Villa. A Villában ott van előre Kozák, Benteke, Agbonlahor és Weimann, a másodosztály lenne neki inkább pálya. Egyes hírekben Pellegrini volt csapata, a Málaga is felbukkant, mint kérő. Guidetti mellett jó lenne újra látni Lopest is.

kezdés: 13:45, vezeti: Michael Oliver, tv: sport1 (mivel korai meccs, talán megússzuk Kassai-Tóth-ot, ha nem) stream: itt.

1995-ben nemigen lehetett itthon angol bajnokit látni, ezért egy osztálytársamnál akkoriban rengeteget lógtunk, mert faterja három parabolaantennája révén rengeteg külföldi közvetítésbe bele lehetett futni. Határozottam emlékszem, hogy hétfőnként az angol összefoglalókat néztük, de azon az áprilisi napon meccs volt. Azt nem állítom, hogy már akkor teljes szívvel a City-nek szurkoltam, de ez a meccs sokban segített, hogy őket válasszam.

Blackburn – Manchester City. A bajnoki címért hajtó a középcsapat ellen. Tony Coton bénázása (úúú, de bosszantott, mikor Tony lesérült, leigazolták Eike Immel-t ő pedig elment a united-be padozni), Uwe Rösler gólja, nem semmi élmény volt. Ilyen emlékezetes nem lesz a mai, de nyerni azt fogunk.