Ízletes volt a túra

mcfc.co.ukNemcsak a pultosok és a hazai, illetve kinti szurkolók tettek ki tegnap magukért, szerencsére a csapat is, amely második félidei mészárlásával végre győzelemmel kezdett a BL-ben.

mcfc.co.ukNemcsak a pultosok és a hazai, illetve kinti szurkolók tettek ki tegnap magukért, szerencsére a csapat is, amely második félidei mészárlásával végre győzelemmel kezdett a BL-ben.

Remek kulisszában zajlott végig a mérkőzés, a folyékony kenyér átitatott minden szervezetet, de az ünnepélyes mámor másnak is szólt. A Štruncovy Sady stadion ugyanis még sosem szervezett BL-főtábla meccset, a 2011-ben éppen rekonstrukció alatt álló helyszín alternatívája a prágai Eden volt akkor.

További érdekesség, hogy abban az évadban debütált mindkét csapat a BL-ben hosszú történelme során. Persze más utakat jártak be a klubok: a Viktoria egy minden magyar csapat számára példaként lebegtethető utat járt be, ahol a – természetesen létező – szponzorok mellett sokkal nagyobb dícséret illeti a jól működő akadémiát, a kiváló edzőt és az ügyes játékosbizniszelést. A City, ahogyan a bevezetőben is meg lett említve, egészen ellenkező módon próbált szerencsét a nagyvilágban.

És mivel a Bajnokok Ligája a pénzről szól, meg ilyenek, a mérkőzés végeredménye sem sugall semmi mesebeli romantikát. Három gombóc a cseheknek, akiket közönségük így is győztesként ünnepelt a lefújáskor. Pont a fanok várakozása volt tehát a közös BL débjú mellett egy olyan faktor, ami miatt mégis minden szépsége megvolt az összecsapásnak. Nem sokat tapasztalhatták ugyanis a tegnap meccset – és angol szempontból várost – látogató szurkolók ezt a milliőt.

Forrás: bluemoon forums

Pilseni életkép tegnapról

A kezdőnk, mondhatni, a lehető legerősebb volt, nem számolva a sérülés miatt kimaradó Silvát és Clichyt. Örömteli volt újra Vinnie K-t a kezdőben látni, csapatkapitányunk jó szokása szerint máris több szabadságot adott Yaya Tourénak és Fernandinhonak. Ha nincs a belga ász, rengeteget látjuk a két említett figurát labdákért hátrajönni, mert Garcia, Lescott vagy Nastasić, hangozzon akármilyen idiótán középhátvédokról lévén szó, képtelen úgy kivenni a részét a támadásépítésből. Szerb párja szokás szerint remek partnere volt Kompanynak, amikor kellett, elegánsan szerelt, és hozta ki a labdát, máskor keményen lépett oda, néhol meg egyszerűen a lelátón landoltak tisztázásai. Bármelyiket is csinálta, rendre az optimális megoldásnak tetszett. Tanár volt mindkettő. Vincent egyébként 51 passzból pontosan 51-et vitt véghez sikerrel, de Nasri 91%-os pontossága vagy Zabaleta 93%-a ugyanezen statisztikában szintúgy nagyon komoly.

Kolarovot féltettük a kiállítástól, de végül lenyugodott, és párszor még az összjátékból is konstruktívan vette ki a részét. Nyolcszor állította lesre védelmünk a csehek támadóit, bár ehhez kellemesen asszisztált az ellenfél is. Hartnak csak egyszer volt komolyabb dolga, akkor – de nem csak akkor – a harmincnyolc éves Pavel Horváth szabadrúgásával bizonyította, miért tartják olyan sokra azt a balosát most már jó tizenöt éve. Elsősorban belföldön; nem értettem korábban sem, miért nem jött össze neki semmi légiósként anno.

Fernandinhoval voltaképpen elégedettek lehetünk: négy szerelést mutatott be, rendre jól helyezkedett, és sokat volt játékban. Ellenben lehettek volna valamivel pontosabbak és gyorsabbak az indításai, egy-egy szituációban emiatt maradt el a gyilkos kontra. Yaya Touré akkora kibaszott gólt akasztott, hogy. Nem rossz bemelegítés a derbi előtt, elsülhetne ott is a szokásos csavar. Mint fentebb említem, neki sokat jelentett Kompany játéka, de Nasrival is úgy kombináltak, hogy azt Silva is megirigyelné legszebb napjain.

forums bluemoon

Szurkolói kép a stadionból

Szóval Nasri. Parádésan játszott, Agüeroval egyetemben tőlem együttesen megérdemlik a meccs embere díjat. Öt kulcspassz (legtöbb a mezőnyben), háromszor cselezte ki ellenfelét (csak Agüero verte meg többször a cseh védőket), három szerelés – nagyon szépen zárt vissza Rajtorallal. Szükség is volt rá, a Plzeň ritka egyoldalúan vezette támadásait, Navaséknak tehát különösebben nem is kellett felkötni a gatyájukat, bár Navas amúgy is mindig szépen betűri a pólóját. A spanyol szélső elvolt azzal egész meccsen, hogy tonnaszám harcolta ki a szögleteket csapatának, amikből aztán úgysincsen semmi.

Agüero végre hozta azt, amiről tudjuk, hogy benne van, idén mégis eddig nyögés volt csak belőle. Imádnivaló, ahogyan nem hajlandó földre rogyni, mint Ashley Young inkább áthágja magát a harmadik emberen is, hogy utána befejezze az akciót ő maga, vagy éppen kiszolgálja Džekot. A góléhséget mindig látni rajta, és amikor nem önzősködik indokolatlanul, akkor nagyon jól is áll neki ez a tulajdonság. Edin sokat jelentkezett a labdáért, az akcióját okosan elhelyezte a kapuban, őt sem érheti ezúttal egy szó sem. A hazai tv-sek külön örömére pedig a Tepliceben eltöltött két év emlékére cseh nyelven nyilatkozott, szinte perfekt kiejtéssel.

Egyszer nem lő gólt a BL-szezon első meccsén Kolarov a Cityben, máris győzelem a vége. Sikeres túra volt tehát minden szempontból, felavatták Európában is az új Kompany songot (bár ez egy cardiffi performansz) – meg Negredoét.

És aki valamikor lát 18°-os Master Pilsnert, az ne habozzon, inkább kortyoljon, mert valami iszonyat jó

A meccs jegyzőkönyve itt megtalálható. Az összefoglaló itt: