Ismét Európában

Ismét az Európa Ligában! Indul az új kaland, az új kupasorozatban.

Nem lesz egyszerű az FC Porto elleni meccs, de itt a lehetőség a tavalyi csorba kiköszörülésére.

A sorsoláskor sikerült alaposan belehúzni, rögtön a legjobb 32 csapat között a címvédőt hozta a sors szembe a Manchester Cityvel.

A Porto is a Bajnokok Ligájából szállt alá, az ő csoportjuk is erős volt, de nagy meglepetés, hogy a ciprusi APOEL és Huszti Szabolcs Zenitje jutott a 16 közé, a portugálok az EL-be, míg a Donyeck lett a negyedik.

A tavalyi csapathoz képest a legnagyobb változás, hogy André Villas-Boas távozott a Chelseabe, míg a gólgyáros Falcao az Atletico Madridba.

Az új edző az (AVB volt helyettese) Vítor Pereira lett. Legnagyobb igazolásuk talán a belga középpályás Steven Defour.

Az igazi szupersztárjuk a brazil válogatott Hulk, aki nemzetközi meccsen nem lőtt gólt, talán ennek is köszönhető, hogy nem jutottak tovább. A másik veszélyes támadójuk a fiatal brazil Kléber, míg Falcao hiányát remekül feledteti a 20 éves kolumbiai James Rodríguez. A karmesteri pálca a portugál válogatott João Moutinho kezében van, de a rutinos Lucho González is még mindig képes váratlan megoldásokra. A védelmükben remekel a tavalyi Copa Ameríca győztes, volt kolozsvári bal bekk Álvaro Pereira, és a portugál középhátvéd, Rolando. A hálójukat a megbízható, veterán tízszeres brazil válogatott Helton őrzi.

A másik (jelenleg a bajnokságot vezető) hírneves SuperLiga csapat, a Benfica tegnapi BL meccsét (természetesen) nem lehet összehasonlítani a maival, de Zenit játékosai bebizonyították nem kell túl nagy csoda egy portugál élcsapat legyőzéséhez, és akkor még nem szóltunk a Braga sima otthoni EL verségéről a Bestikas ellen…

Sokan mondogatják, hogy most csak a bajnokság a fontos, a Európa Ligát meg le lehet szarni. Ugyanezek mondták, hogy a Carling Cup semmit sem ér. Kérdem én, ha Liga Kupa ilyen kis presztízsű izé, akkor miért nem sikerült 35 év alatt egyszer sem megnyerni? Ha nem számít miért bosszankodtak az Arsenal szurkolók a tavalyi döntő után annyira? Vagy miért fog örülni annyira, SteveG (vagy ha isten ismeri a tréfát, akkor Mark Hudson) mikor hosszú idő után csak a nyamvadt Liga Kuptát emelheti a feje fölé?

Mert ez bizony sport. Ha egy játékos, edző mérlegel, hogy ez, vagy az a meccs nem olyan fontos, nincs akkora presztízse, akkor kár az egészért. Ilyen nincs! Ha pályán a csapat bele kell adni mindent! Meg kell dögleni a sikerért, aki nem akar az húzzon el a picsába Argentínába golfozni!

Ha sikerül átlépni a Portón akkor nagyobb esélye lesz a csapatnak nemzetközi kupát nyerni, mint az elmúlt évtizedekben bármikor, vagy Bajnokok Ligájában döntőbe jutni az elkövetkezendő pár évben, meg kell ragadni minden lehetőséget.

Véget ért végre az ANK, visszajönnek a Touré testvérek, lejárt Balotelli eltiltása, jött Pizarro a Rómából és Tévez is visszatalált Manchesterbe (bár én nem nagyon bízom benne, hogy pályára lép, pláne, hogy a visszatérését bemutató fotót törölték a City hivatalos oldaláról… és a hírek szerint Mancini zokon vette Carlosnak a nyilatkozatát amelyben arra panaszkodik, hogy menedzsere kutyaként bánt vele), így ez egy jelentős erősítés a végjátékra, megvan a keret is a két frontos harcra.

Tavaly márciusban jött a kiesés, idén nem kéne már februárban elkezdeni!

Meg tudjátok csinálni! Gyerünk City!

A meccset a digisport közvetíti, stream itt lesz.