Yaya – dominancia a középpályán

A tavalyi szezon egyik legjobb igazolása volt – David Silva mellett – Yaya Touré, ők ketten manapság kihagyhatatlanok a Manchester City kezdőjéből. A kis spanyolról nem győzünk áradozni, viszont Yaya jóval kevesebb figyelmet kap, holott legalább annyit tett és tesz az idei remek szereplésért, mint Merlin.

Bár az eredeti posztja védekező középpályás, az előző idény nagy részét főleg Silva mellett, a támadók mögött játszotta végig. Idén viszont Nasri és Agüero érkezésével visszaszorult a régi szerepkörébe. Ez olyan jó hatással volt rá, hogy az idei számadatokat figyelembe véve némely területen hatékonyabb játékot produkál ebben a szezonban, mint tette azt tavaly, támadó középpályásként.

Kezdjük először is a szerdai meccsel, amelynek mutatói némi támpontot adnak nekünk e témában. Szóval, a 842/924-es passzmutatóval ugye egy közel nyolc éves rekordot döntött meg a csapat a Premier League-ben, ebből a 924-ből 169 passz Yayá-é volt, aminek a 95%-a pontos, tehát csapattársat elért átadás volt. Ez, ahogy a táblázatból is kivehető, a legtöbb volt a csapatban. De nem csak ebben, hanem labdaérintésben is maga mögé utasította a mezőnyt az elefántcsontparti, összesen 175-ször ért a labdához valamilyen formában.

Ezután térjünk rá a tavalyi és az idén eddig elért adatok összevetésére. Kezdjük először a passzokkal. (Megjegyzés: Az idei számok a két héttel ezelőtti állapotokat tükrözik, így lehetnek eltérések a mai adatokkal.)

forrás: eplindex.com

Ahogy a táblázat mutatja, szinte minden fontosabb statisztikában túl fog tenni átadások terén Yaya (persze ha nem jön közbe valami komolyabb sérülés). Közel a szezon felénél már most többet passzolt összesen („Total Passes„) és pontosan („Accurate Passes„), mint tavaly ilyenkor. Ebben persze közrejátszik az, hogy teljesen más stílusban és felfogásban játszik a mostani csapat, mint tette azt egy éve. Domináns Yaya játékában a jobb oldalra („Pass Right„) irányuló passzok, mivel középen inkább a jobb szél felé tolódik, párja, Barry pedig a másik irányba. Nézzük, hogyan teljesít gólszerzésben.

forrás: eplindex.com

Itt már némileg vegyesebbek az adatok. Ez ugye főleg azzal magyarázandó, hogy Yaya visszavontabb szerepkörben játszik, így kevésbé tudja kivenni a részét a támadásokból. Azt se felejtsük el, hogy amíg tavaly gyakorlatilag Tévez volt az egyetlen gólzsákunk, idén már jobban eloszlanak a találatok (Kun, Dzeko, Balotelli), így Yayának sem kell annyit „besegítenie”. Kapura lövésben („Shots„) viszont pozitív irányban várható változás. Végül pedig jöjjön a védőmunkája.

forrás: eplindex.com

Védekezésben sem várhatóak olyan erős számok, mint egy éve. Ezt is a megváltozott játékrendszerrel lehet magyarázni, idén szinte minden meccsen mi domináltunk a Premier League-ben, mi irányítottuk a mérkőzés menetét, így kevesebb melója van/lesz Yayának. A kevesebb munka viszont jóval hatékonyabb teljesítménnyel is jár: mind a földön („Ground 50-50″), mint pedig a levegőben („Aerial 50-50„) több párharcot tud megnyerni. Labdaszerzésben („Tackles„) valószínűleg közel azonos formát tud majd mutatni, míg labdaeladásban („Loss of Possession„) markáns javulás várható.

A táblázatokból kiderül, hogy Yaya szerepe meghatározó a középpályán, a Mancini által erőltetett 1-2 érintős passzjátékba kiválóan illeszkedik bele, persze aki ezt Messiékkel gyakorolta Barcelonában mondhatnánk, hogy nem újdonság.  Ugyanakkor le kell szögezni, hogy ezek várható számok, tehát nincs még semmi sem kőbe vésve, így előfordulhat, hogy egy sérülés vagy formahanyatlás keresztbe tesz a számításoknak. Ja, és amúgy Yaya lett az év afrikai labdarúgója.