Visszatérés a valóságba!

Visszatér a csapat az álmok színházából a valóság földjére ma este.

1:6 ide vagy oda folytatódik a mókuskerék a Liga Kupában! Tehát: komolyan kell venni a mai meccset is srácok! Egy kicsit komolyabban mint ahogy Mario és Kun viselkedett az Old Trafford kispadján.

Elsőként viszont még egy kicsit kanyarodjunk vissza a derbihez! Legendás meccs volt! Történelemkönyvekbe illő siker! Felsorakozott a szívemben ahhoz a két meccshez amit extázisban láttam az évek során. A klub történetének is ez volt az egyik legnagyobb meccse, és talán túlnő (a beharangozóban bemutatott) 1974-es, a united kiesését megpecsételő meccsen is!

A vasárnapi derbi nem úgy kezdődött ahogy végződött. Az első tíz percben a United volt fölényben, néhányan nem találták a helyüket. Kompany, Richards és Lescott remek belépőinek hála komoly baj nem történt.

Ebben az időben néhányan nagyon nem találták a helyüket (még David Silva is néhány pontatlan passzal vétette észre magát), de ez negyed óra múltán megváltozott!

Az első jelek azok voltak mikor Silva kavargatott a united tizenhatosán belül, és fél csapatnyi piros mezes csak nézte, majd Barry és pár perc múlva Kompany szerelt kritikus szituációban. Ekkor már nyugodt voltam!

És szerencsére a csapat is! A 22. percben jött Milner beadása után Balotelli halálosan lövése, és a vezető gól utáni máris legendássá vált pólóvillantása!

A félidőben szépen átvette az irányítást a City, Richards félpályás gólszerzési kísérlete talán túlzás volt, de jelezte: komolyak a csapat szándékai!

A második félidő nem is indulhatott volna pompásabban! Evans jogos kiállítása után szépen lassan beindult a gépezet!

Az 51. percben Lescott ahogy megoldotta a „helyzetet” Welbeck ellen a tizenhatoson belül… Elképesztően nagy volt!

Pár percre rá éledezni kezdett a united, de a védelem, és Hart is megoldotta.

Ez, illetve a Milner-Balotelli páros összjátéka elvette a hazaiak minden kedvét a játéktól! 0:2!

A 69. percben folytatódik a show! A két eddigi „főszereplő” Balotelli és Milner újra akcióban! Mario kisarkazta a labdát Jamesnek, Milner szöktette Richardsot, aki beadott, és Agüeronak már „csak” estében a hálóba kellett lőnie! 0:3!

Az addigi legjobb Mario le, és a hasonlóan veszélyes Džeko a 70. percben be, akin rögtön látszik: mindenáron gólt akar lőni ő is!

A 81. percben álomszép gólt lő Fletcher, de ahelyett, hogy tovább szépítené a helyzetét, a neheze még most jön nekik!

A 89. percben a fejben teljesen elfáradt Rio Ferdinand a de Geától kapott labdát egyszerűen szögletre rúgta…

A Villarreal elleni BL meccs legjobbjának (Kolarov) becserélése miatt csak a 91. percben elvégzett szögletnél viszont az egész védelem aludt, így Barry lefejelt labdáját Lescott Džekohoz továbbította, aki betérdelte a negyediket!

Rögtön utána Džeko adott egy passzt Silvának, ő felgyorsított, és de Gea lábai közt lőtt gólt! Köténygól még nem volt ma! 1:5!

A végére jött a kegyelemdöfés, Silva visszaadta a kölcsönt Džekonak, aki képes volt kihagyni… De sebaj! Jött a 93. perc, ismét David és Edin! Džeko a félpályától, két United játékossal a nyomában remek gólt lőtt! Kár, hogy a stadion kiürült, és sokan nem látták ez a remekművet! 1:6! Igen egy-hat!! Mancini mosolya nagyon sok mindent elárult!

A csapat egyszerűen remek volt! Nem kell, és nem is érdemes kiemelni senkit sem, mindenki megtette a magét a siker érdekében!

A derbiken (csakúgy mint a hazai pályán rendezett meccseken) jó előjel, ha City szerzi meg a vezetést! Ez volt az ötödik olyan derbi a PL-ben zsinórban, amikor a ManCity talált be először, és meg is nyerte a meccset!

Ezután a meccs után jelentősen romlott a united statisztikája, a kilenc meccsen átlagban 18.7 kapura lövése van az ellenfeleinek, míg a Citynél ugyanez a szám 10.7.

Furcsa volt, hogy 10/11-es szezon társgólkirályai (Berbatov és Tévez) ilyen-olyan okból nem játszottak a derbin…

A City csatárai egészen jól használják ki helyzeteiket! Agüero 12 kapura lövéséből 9 gól született, Balotellinél 7/5 az arány!

David Silva 28 gólhelyzet kialakításában vett részt az idényben!

Mi City szurkolók igencsak el vagyunk látva a nagy arányú idegenbeli győzelmekkel! 1999 óta ez volt a negyedik alkalom, hogy a csapat hat (vagy több) gólt lő távol a hazai pályától!

Az alábbi ábra is mutatja, mi is volt a siker egyik kulcsa, érdemes összehasonlítani a két-két szélső középpályás ténykedését:

A meccs utáni nyilatkozatok pozitívak voltak, és nem rugaszkodtak el a valóságtól!

Mancini szerint „Nem a 1:6 a fontos, hanem az, hogy egy fantasztikus csapatot győztünk le az otthonában!” Kiemelte Balotelli érett játékát, a csapategységet, és a mu remek mentalitását.

Balotelli köszönet mondott a szurkolóknak: „Ha voltak is rossz pillanataim, mindig éreztem a támogatásukat. Mindig skandálták a nevem, és velem ünnepeltek. Egy nagyon fontos számomra. Köszönetet akarok mondani nekik ezért, hiszen ennek segítségével szerezhettem két gólt az Old Traffordon. Hálás lehetek nekik.”

Yaya Touré a spanyol viszonyokhoz hasonlította a meccset: „Ez a győzelem olyan, mintha az Espanyol 1:6-ra nyerne a Camp Nouban. A City-drukkerek Manchester rengeteg utcájában ünnepeltek, olyan volt, mint amikor megnyertük az FA kupát!

Joe Hart szerint: „Győztes mentalitású játékosok alkotják a csapatot, ez a siker kulcsa!… Remek dolog az otthonában megverni a unitedet, de ezért is csak három pont jár! Egységes a csapat, mind a játékosok, a stáb és a szurkolók!

Egyedül Micah Richards utalt arra, hogy a unitednek kijárt már egy atyai pofon: „Hangoskodó szomszédoknak hívtak minket, és ez lett a vége! Meg akarjuk mutatni, hogy mire is vagyunk képesek! Az ember ilyen győzelmekről álmodik, ha futballozni kezd, hihetetlen érzés ilyen arányban győzedelmeskedni az Old Traffordon!

A meccs góljai:

Szokás szerint megint szavazhattok a facebook oldalunkon, hogy melyik gól tetszett a legjobban a hatból!

A találkozó jegyzőkönyve.

Foglalkozzunk egy kicsit a mai meccsel is: Wolverhamptonba látogat a csapat a Curling Cup negyedik fordulója során. Mancini feltehetőleg ismét pihentet több kulcsjátékost. Jó lenne ha nem vennék a félváról! Nem kell a blama a derbi után!

Nem jó előjel, hogy tavaly a „B” csapat kiesett az idegenbeli Liga Kupa meccsen, és a legutóbbi Wolves-City meccset 2:1-re a hazaiak nyerték meg. De ezzel nem kell törődni, csak a győzelemmel!

Pantilimon, Kolo Tuoré, Onouha, Szavics, Bridge, Razak, Johnson és az első ligakupa meccsen pazarul debütáló Hargreaves nagy valószínűséggel kezdeni fog ma este, csakúgy mint az állandóan rotált szélső védő páros soros tagjai Kolarov és Zabaleta. A legutóbbi Liga Kupa meccsen a kezdőcsapatba  visszakerült, és gólt szerző Balotelli azóta szárnyal, így feltételezem ma is pihenhet egy kicsit.

Az előző kanyarban szintén kezdő Carlos Tévez sorsa bizonytalan. A beáll-nem áll be történetet lezárták. Négy heti bére volt a büntetés, újra edzhet. Jó lenne ha ma játszana!  A Corinthians bejelentette, hogy januárban ismét le akarják igazolni. Kár lenne ha úgy távozna, hogy a balhéra emlékszünk, nem egy gólra!

Mick McCarthy csapata nem áll jól a bajnokságban, nekik (ha lehet ilyet mondani) fontosabb ez a meccs, és úgy érzem jobban készülnek erre a találkozóra, mint a szombatira (amit szintén velünk játszanak az Etihadban…).

A mai meccset nem közvetíti egyik magyar csatorna sem, stream itt lesz elérhető.