Londoni fiókcsapat?

Végleges: Samir Nasri a Cityé, sőt, idén már bezsákolva Clichy is az Arsenaltól!

Nem ez az első páros igazolás Londonból, sőt jobban utánanézve, az elmúlt három szezonban hét (igen 7!) olyan játékos érkezett a Cityhez akik az elmúlt években fontos szerepet játszottak az ágyúsoknál, de olyan is akad akit ők neveltek ki, nekünk.

2009. nyara, a Manszúr éra kezdete óta serényebben igazol a vezetőség Arsenal kötődésű játékosokat mint előtte bármikor! Mi lehet az oka? Véletlen? Tudatos gyengítés? Ki tudja? Három év, több mint 70 millió font elutalva az Arsenalnak. Elsőre azt is lehet mondani nem rossz bérezés egy fiókcsapatnak… A kulisszák mögé mi nem látunk be az fix, mi nem tudjuk meg mi, miért van, csak egy biztos: a közelmúltban heten érkeztek Manchesterbe London felől (persze többen kitérővel), vegyük sorra őket.

1. Taylor

Az első fecske Stuart Taylor volt, aki az Aston Villán keresztül érkezett Manchesterbe. Arsenal nevelés, nagy tehetségnek indult. Végigvédte szinte az összes korosztályos angol válogatottat, de az ágyúsoknál a kispadról való beugrásoknál sokkal messzebb nem vitte. Azért összeücsörgött két Community Shieldet, egy kupagyőzelmet és bajnoki címet.

2005-ben az Aston Villába igazolt, ahol szintén nem tudott kezdő lenni… Innen igazolta le a City, harmadik számú kapusnak…

Eddig egy tétmeccsen védett a csapatban. Egy nagy lehetősége lett volna több meccsen sorozatban pályára lépni, a 09/10-es szezon végén, de lesérült… Ekkor érkezett a csapathoz kölcsön Fülöp Marci.

Tavaly Given sérülése miatt ő ült a kispadon a kupadöntőn, így kétszeres kupagyőztesnek vallhatja magát.

2. Sylvinho

A veterán brazil balbekk az ezredforduló Arsenáljának volt két éven keresztül meghatározó alakja, majd egy vigói kitérő után Barcelonában ért csúcsra. 2009 nyarán ingyen érkezett Manchesterbe, Mark Hughes úgy gondolta, tapasztalata segítség lesz a csapatnak. Egy szezon után elköszönt, és megkezdte „nyugdíjas” éveit.

A 2010 januárjában, a Scunthorpenak lőtt gólja igen emlékezetes marad.

3. Adebayor

Egy igazán nagy hal Londonból. Három évet töltött az Arsenalban, 143/62 volt a meccs/gól mutatója, de nem nyert semmit… Jött a City ajánlata amelyet elfogadott ő is, és a klubja úgyszintén!

Az első manchesteri éve igazán jól sikerült (26 bajnoki meccs, 14 gól, 5 gólpassz), de Mancinivel nem jött ki, és az előző szezon második felét Madridban töltötte. Idén már a Tottenhamben van, szintén kölcsön. Kár érte…

Ade klasszikussá vált performansza az első City-Arsenal meccsen az átigazolása után:

4. Kolo Touré

Arséne Wenger egyik nagy találata az elefántcsontparti védő. 2002-ben érkezett (kvázi ingyen) hazája bajnokságából. A 2004-es legendás bajnokcsapat oszlopa. Bajnok, kétszeres kupagyőztes, Community Shiled nyertes! 326 meccset húzott le az londoniaknál mielőtt Manchesterbe költözött.

Adebayorral együtt érkezett a Cityhez, Mark Hughes rögtön neki adta a csapatkapitányi szalagot!

Manchesterben 49 meccsen játszott, jelenleg  doppingvétség miatt eltiltását tölti, szeptemberben térhet vissza.

5. Vieira

Patrick Vieira, az Arsenal és a francia válogatott legendás korszakának emblematikus figurája. Franciaország színeiben mindent megnyert amit lehetett! Az Arsenal tagjaként többszörös angol bajnok, kupagyőztes, Community Shield győztes (Olaszországban az Inter színeiben nyerte meg az összes hazai trófeát).

Ő nem közvetlenül Londonból került ide, de kétségtelen, hogy az Arsenal ikonja volt.

A Cityhez volt edzője Mancini hívta el 2010 januárjában, mert szüksége volt egy tapasztalt középpályásra. Patrick vénségére Manchesterben sem vallott szégyent!

Az Arsenal szurkolónak nem az fájhat, hogy a legendás bajnokcsapatuk kapitánya a Citybe jött levezetni (és nem mellékesen parádés éremkollekcióját egy bajnoki bronzzal, és egy kupa arannyal gazdagította…), hanem, hogy Vieira a City menedzsmentjének tagja lett, és a hírek szerint igencsak benne volt a keze abban, hogy a Londonból elhappolt két francia játékos Manchesterben kötött ki…

6. Clichy

Gaël, az Arsenal veretlen bajnokcsapatának utolsó tagjaként lépett le Londonból. A legfiatalabb Premier League bajnok! Egy FA kupa és egy Community Shield cím győztese. 264 alkalommal húzta magára az ágyúsok mezét.

A Cityben eddig két meccsnél jár, Koralovval birkóznak a bal bekk pozíciójáért.

7. Nasri

Ő a héten érkezett nagy reményekkel az Arsenalból. Sohasem játszott a Highburyben, soha nem is nyert semmit piros-fehérben. Három év alatt lejátszott 125 meccset, 27 gólt lőtt, 16 gólpasszt adott. Nagy talány mi lesz a szerepe a Cityben… Mindenesetre az első edzésen már túl van.

Egyelőre ennyi. Vajon ki lesz a következő igazolás erről a képről?