A neheze még csak most jön

Szombaton 35 év után megint trófea került az Eastlands-re. A Manchester City egy nem túl izgalmas meccsen, de legyőzte a döntőben a Stoke City csapatát, amelynek szintén kijár minden dicséret.

A szezon előtt kitűzött célt – BL-helyezés és egy kupa megszerzése – tehát teljesítette Mancini csapata. No, de mire számíthatunk a következő szezonban? Kicsit rohanjunk előre és elemezzünk néhány dolgot.

A Manchester City végre elért egy olyan szintre, amelyre már régóta várt. Nem volt sétagalopp ennek a végrehajtása, megmaradni, esetleg túlszárnyalni pedig még nagyobb kihívás lesz. Amint azt a bevezető szövegben is megemlítettem, a kívánt célt elérték a „polgárok”, sőt erre még egy lapáttal rá is tehetnek, ha sikerül kihasználni az Arsenal bukdácsolását. Ettől függetlenül a következő szezon még több izgalmat és még nagyobb feladatokat támaszt elénk, ebben biztosak lehetünk. Menjünk sorban: itt van először is a Bajnokok Ligája, amelyre már nagyon régóta vártunk. Amennyiben maradunk negyedikek, köztudott, hogy selejtezőre kényszerülünk majd a nyár végén. Ebben az esetben (mivel nem a bajnoki ágon leszünk), a selejtezőben könnyen összefuthatunk olyan nagyágyúkkal, mint például a német Bayern München, a spanyol Villareal vagy éppen a portugál Benfica. Nem lenne egyszerű, legalábbis abból kiindulva, hogy egy Dinamo Kijev is túl nehéz falat volt idén az Európa Ligában… Mindez persze tárgytalan, ha kedden megint sikerül legyűrni a Stoke-ot és a surranópályán beúszni a dobogóra.

Az is biztos, hogy lesznek változások a keretben, mert nehezen elképzelhető, hogy Mancini megelégszik a BL-csoportkör elérésével. Az egyenes kiesési szakaszt – és ezt a drukkerek is jól tudják – csak egy megerősített csapattal lehet elérni. A lehetséges érkezők listáját most inkább nem írnám le, mert jószerivel annyian vannak, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni, hála a zuhanyhíradónak. A távozókról azonban sokkal pontosabb információkkal tudunk szolgálni. Szinte biztos távozónak tűnik Vieira, Weiss, Given, Bridge, Shaun Wright-Phillips, Adebayor, Jó, Santa Cruz és (sajnos) Bellamy. A legnagyobb kérdőjel ugyanakkor a csapatkapitány, Carlos Tévez. December óta vagy féltucat csapat udvarolta körbe állítólag, de egészen mostanáig nem jelezte egyértelműen, hogy maradni akar-e a „polgároknál”. A legfrissebb hírek szerint két hét gondolkodási időt kért, amíg letisztulnak a fejében a dolgok. Egy biztos, talán egyedül Tévez távozása gyengítené a csapatot, a fentebb említett játékosok pedig még a kispadra is nehezen férnének oda. Ezek után tehát idén sem lesz meglepetés, hogy az átigazolási piacon megint a City lesz a legaktívabb.

Azt is 100%-osan kijelenthetjük, hogy jövőre megcélozzuk a Premier League elsőséget. Rengeteg ellendrukker már idén is azt vágta a fejünkhöz, hogy mit akarunk mi, ha ezzel a kerettel sem tudunk az élen végezni. Igen, fura ezt kimondani, de a PL elsőségre talán csak a legelvetemültebb City drukkerek gondoltak. A többség azonban tisztában volt azzal, hogy a dicsőség nem fog azonnal az ölünkbe hullani. Mancini-n át egészen Khaldoon Al Mubarak-ig mindenki jól tudja, hogy csak fokozatos, egyenletes munkával lehet elérni azt, hogy méltó kihívója legyünk az Arsenal, Chelsea, manchester united triónak, és akkor ne felejtsük még el a Liverpool és a Tottenham csapatait sem…

Mit várhatunk tehát a 2011/2012-es szezontól? Újabb olajmilliók elköltését, BL meccseket, irigy és üldözési mániában szenvedő ellendrukkerek sokaságát valamint (remélhetőleg) még több Manchester City sikert. Nem lesz egyszerű, de Mi, akik átélték még a harmadosztály poklát is, szombat óta büszkén mondhatjuk el magunkról, hogy Kupagyőztes a kedvenc csapatunk. Így tesz az Isten is, halljátok hát szavát: