Öt év egy brazil zseni társaságában

Öt éve érkezett Manchesterbe Gabriel Jesus.

Eltelt fél évtized, de még csak most tavasszal ünnepli a 25. születésnapját ez a srác, akiről most szó lesz.

Sokakra aggatják rá a jelzőt: alulértékelt. Ha valakit fel kell hozni példának a témában, akkor az Jesus legyen, jó?

Ilyen számokkal öt év alatt nem egy csapat szurkolói szobrot emeltek volna neki.

De úgy alakult, Jesus manchesteri lett. Ez egy ilyen sors.

Gabriel Fernando de Jesus első öt éve City mezben.

Hosszú volt az út Manchesterig. Sao Paulo, Jardim Peri, írd be a google keresőbe.

Mindenki ismeri  a képet, a kis Jézus ecsettel a kezében szépíti a favellát 2014-ben. Sokszor elmondott történet, hogy a pálya ahol elkezdett focizni, egy börtön területén található.

Édesanyja egyedül nevelte, aki tényleg a fiáért dolgozott. Jesus gólja után ma is őt ‘hívja’. Gabiról abszolút el lehet mondani: a tehetsége emelte fel.

Ma már a környéken nem egy helyen az ő arcképe van felfestve.

2014-ben már a Palmeiras ifjúsági csapatának a játékosa volt, alig egy év múlva, 2015 márciusában bemutatkozott a felnőttek között, júliusban pedig az első gólja is megszületett a brazil kupában.

A kettő között pedig mi magyarok is láthattuk az U-21-es vb-n. Gólpasszt adott, kellett is nekik, ezzel nyertek (Mervó Bence góljával vezettünk, aki ugye hol van már azóta, nem Jesushoz képest, hanem… de ez mellékszál).

2016-ra csapata meghatározó tagjává vált. Már nem szélsőként, hanem középen, ékként láthatták a legtöbbször a rajongók.

A City csápja nyárra már körülfonták, a saját bevallása szerint a fő ok az volt, hogy aláírt, az pedig az, ahogy a board kezelte a tárgyalások során. Azt mondta, hogy az érdeklődő csapatok edzői közül egyedül Pep hívta fel személyesen.

A felek egymás tenyérébe csaptak, de Gabi maradt Braziliában, hogy végigjárja a diadalútját. Julián Álvarez esetében is valami hasonlót láthatunk idén.

Előbb az olimpiai arany lett meg. Bánatára a Copára nem tudott menni, mert hiába vitte volna Dunga a csapattal, de nem kapott az USÁ-ba vízumot..

Az olimpia megnyerése után a (és a 2015-ös kupasiker után) a bajnoki cím is meglett neki a Palmeiras-szal.

Az olimpia kicsit kicsavarta (akinek rossz a mája azt mondja: már zsebben volt az angliai szerződés), az ősze nem sikerült annyira jól, de ez csak azért tűnhetett így, mert a tavasza/nyara hibátlan volt.

A felnőtt válogatottban 2016. szeptember 1-én lépett először pályára. Állt a cerkám az összefoglalót látva, hogy milyen játékos is érkezik a City-be.

Az olimpiai elsőség és a brazil bajnoki cím mellé besöpört szinte minden egyéni díjat is otthon, könnyes búcsú, irány: Manchester.

Nem aprózta el. Anyukája, bátya és két haverját is vitte Angliába, biztos ami biztos alapon, mégiscsak egy másik világba érkezett.

Akkor még nem a 9-es mez volt az övé, hanem (Jézus miatt, nyilván) a 33-as.

Már a csapattal edzett, de a hivatalos bejelentésre január 17-ig kellett várni. 21-én a Spurs ellen debütált.

A meccset sikerült 2:0-ról 2:2-re szerencsétlenkedni, Jesus közel állt a gólhoz, de nem talált be rögtön a debütáláskor.

A második meccse a kupában volt Londonban, a Crystal Palace ellen. Két emlékezetes mozdulata volt. Ahogy seggreült a kellemes téli brit esőben, meg persze Sterlingnek adott gólpassza.

2017. február 1., még mindig London, de már a London Stadium. Megszületett az első gólja (előtte pedig még egy gólpasszt adott KDB-nek).

Az első olyan City játékos, aki az első alkalommal, amikor a kezdőcsapatban kapott helyet gólt lőtt és gólpasszt adott.

Négy nap múlva pedig otthon a Swansea ellen abszolút az ő teljesítménye miatt lett meg a három pont.

Mielőtt azt hihettük volna, hogy idő előtt nyugdíjba küldi Agüerót, eltört a talpközép csontja. Két és fél hónap kihagyás várt rá.

Április végén a manchesteri derbin tért vissza, akkor még csak az utolsó percekre állt be, de a hátralévő öt bajnokin lőtt négy gólt és adott három gólpasszt.

Nyolc és fél meccsnyi idő a pályán, hét gól, öt gólpassz. Erős kezdés.

Ami érdekesség, volt mikor Pep két ékkel (értelemszerűen a Jesus-Agüero páros) kezdett, volt  mikor csak valamelyikük volt a pályán, de az utolsó két bajnokin jobbszélsőként szerepelt Gabi.

A második szezonja felemás volt. Az eleje meg a vége pazar, a közepe, erős közepes. Ebben persze közrejátszik az, hogy a szilveszteri meccsen a térdszalagjai odalettek és márciusig nem tudott pályára lépni.

Az idény első két hónapjában nyolc gólt, az utolsó kettőben hetet termelt (összesen tizenhetet), a bl-ben a Basel elleni visszavágón és a Liverpool ellen oda-vissza csak ő tudott betalálni.

A legemlékezetesebb találata a legutolsó volt, a 94. percben Southamptonban, ezzel lett meg a századik pont a bajnokságban.

Továbbra is mint ék volt a pályán, elenyésző számban kezdett az ‘igazi’ posztján (kétszer a jobb, háromszor a balszélen).

A 2018/2019-es szezon volt a legkevésbé csillogó Jesusnak. 11 és fél meccsnyi játékidő a Premier League-ben. Nem sok, de a hét gól és a három gólpassz nem rossz.

A kupákban remekelt. FA (6/5), ligakupa (5/5) bl (6/4) összesen 14 gól.

De ezekben a sorozatokban a végjátékban alig-alig jutott szóhoz. Az FA-kupa döntő volt a kivétel, a Watford elleni hentelés során legalább kezdett a Wembley-ben, két gólt lőtt, egy gólpasszt adott.

A ligakupa döntőt sérülés miatt hagyta ki, a bl-ben a Spurs ellen pedig 19 perc jutott neki. Igazi ‘mi lett volna ha’ kérdés.. De nincs ha, ugye.

Pep gyakorlatilag csak középcsatárként számított rá.

Az angliai négy trófea (pl, liga és FA kupa, na és a bajnoki cím) a nyáron megnyerte a Copa Americát.

Bolívia ellen az első meccsen még Roberto Firmino helyére (éknek) küldte be Tite 25 percre, a másodikon viszont már (Venezuela ellen) Richarlison helyett a jobbszélre, egy félidőre. Aztán ott is ragadt, meccsről meccsre jobb lett, a csúcspont az elődöntőben volt, a nagy rivális argentinok ellen, gól és gólpassz.

A gól és a gólpassz megvolt a döntőben is, de a 70. percben megkapta a második sárgáját Peru ellen. A brazilok így is simán nyertek 3:1-re.

A 2019/20-as szezonban jól kezdte a sorozatokat. Gól az első pl, bl, kupa és ligakupa meccsén.

22 és fél meccsnyi idő a pályán a bajnokságban, 14 gól, 8 gólpassz (6 és fél a pl-ben, ezalatt 6 gól és 3 gólpassz).

A mesterműve a két Madrid elleni meccs. Nem csak a gólok miatt, hanem a mutatott játéka is kiemelte.

Hosszú, őrült, coviddal terhelt időszak. Rengeteg meccsen lett bedobva hősünk (53 meccs), ezeken a meccseken hétszer volt balszélső.

Egy nagyon jó, egy kevésbé jó. Így hullámoznak Jesus szezonjai.

2020/2021. Sérülés, koronavírus, mind hátráltatta, igaz, ez is hozzátartozik a teljes képhez, de az is, kevésbé találta a helyét (magyarul: nem találta meg még mindig Pep a helyét Jesusnak a csapatban..), mint addig bármikor.

29 meccsen lépett pályára (90 perccel elosztva 23 bajnoki jön ki a játékidejéből), ezalatt 9 gól, 4 gólpassz. A hazai és nemzetközi kupákban még 5 gól, gólpassz itt már nem jött össze.. Kevés.

kuriózum az első gól. Mendy miatt, ugye, meg amiatt, hogy Jesus milyen szépen fekszik közben

Két olyan meccs volt egymás után  (Fulham és Leicester idegenben), amikor felcsillant a szemem. Balszélső volt, mindkét meccsen jól játszott, mindkét meccsen betalált.

A szezon vége felé Pep már hanyagolta. A ligakupa döntőjében és a Bajnokok Ligája végjátékban már gyakorlatilag nem kapott szerepet. Guardiola a hamis kilencest alkalmazó taktika mellett tette le a garast.

Jesus keserűségét fokozhatta, hogy a bl döntő után a Copa-n is csak ezüst jutott neki. A fokozás még nagyobb szintre lépett miután a Chile elleni negyeddöntőn kiállították, mert egy határozott mozdulattal fejberúgta Menát. Jesus és a brazil szövetség vitatta a döntést, de fellebbezésnek helye nem volt.

Az különösen furcsa, hogy mennyire nem találja a helyét a ’19-es Copa döntő óta a brazil csapatban. Lassan három éve gólképtelen nemzeti mezben..

Az idei szezonnak úgy ugrottunk neki, hogy Agüero elment. Kane nem lett meg, így ott álltunk a pusztában a nagy magányunkban, na de persze itt van nekünk Jesus.

De Pep úgy gondolta: szarik erre az egész csatárposztra, úgy, ahogy van. Ahogy ezt mindig is szerette volna. Nemigaz? Jesust elkezdte használni ott, ahol tényleg otthon érzi magát: a jobbszélen.

Hát erre ki számított? Senki, de igazából kit érdekel, hiszen csak néztük mit is művel hősünk, aki egy augusztus legjobbja címmel startolt.

Persze volt alkalom amikor nem csak a hátán virított a kilences, hanem a kilences pozícióban is játszott.

Voltak igazán nagy meccsei a szezonban, mondjuk a PSG ellen, itt ahogy beállt, rögtön tudott változtatni a játék képén.

Vagy a két egymás utáni hazai 5:0 augusztusban (Norwich majd Arsenal), na meg persze a Chelsea ellen idegenben, ott az egész játék, maga Jesus is olyan magas színtű volt, hogy csak lestem.

De akár a két idegenbeli meccs, a Villa Parkaban és Newcastle-ben. Nehéz annál jobbnak lenni, ahogy ezeken a  bajnokikon játsztott.

Ami a különleges, hogy a fent említett három idegenbelo meccsen más-más pozícióban játszott.

A Chelsea ellen sokszor oda volt ragadva az oldalvonalhoz a jobbszélen, Newcastle-ben inkább balra húzott, az Aston Villa ellen pedig igazi guardiolai kilences volt. Micsoda felixibilitás, nemde?

Szóval,  itt állunk most öt év után.

Jesus a Guardiola korszak meghatározó figurája, még úgy is, hogy nem volt alapember. Egy percig nem gondolt rá senki sem úgy, hogy kirobbanthatatlan a kezdőből. Talán még saját maga sem, de az biztos, hogy sírni nem sírt emiatt igazán, nyilvánosan biztos nem.

Ha ránézünk a számaira 150 bajnoki, 52 gól, 31 gólpassz. Percben pedig ez 96 és fél meccsnyi. Minden sorozatban 220 meccs, 88 gól és 45 gólpassz. Játékperc alapján 146 meccs, durván azt jelenti minden 100. percben jön tőle a gól, vagy a gólpassz.

Hány Premier League csapat szurkolója borulna térdre, ha lenne egy ilyen játékosuk?

Mindezt mennyiért? 90.000 font/hét. Igen, ennyiért. Azt hiszem pont nem fér be a top100-ba a legjobban fizetett angliai játékosok közé.

Khm, nos, hát igen.

Sok City szurker van, aki szerint Grealish flop, Sterling mindent kihagy, Jesus, meg.. Jesus? Meh.

Így nézve igen, lehetne jobb, de ne már, nem fog az egyik szélen Messi 2.0, a másikon CR7 2.0, középen pedig a prime Agüero. Ez lenne a méltó a City-hez, meg hol a béel?!  Ugye. Hát, a faszt.

Mi lehet az ok, hogy ennyire ‘alul van értékelve’ ahogy a művelt szurkolók mondanák?

Agüero árnyéka? Nyilván. Nem megtalált poszt? Naná. De a csapatban tartanám? Simán.

A szerződése jövő nyáron jár le, akkor lesz 26 éves. Itt lesz az ideje, hogy új kalandba kezdjen, vagy marad?

Dőlj hátra és gondold át, neked mit jelent Jesus? Mit jelent a mai Manchester City-nek ez a nagyszerű brazil fickó?