2006 legnagyobb öröme

A 2005-2006-os Premier League idény inkább rossz, mint jó, és akkor még finoman fogalmaztunk.

2f773-1532608391-800.jpg

De minden rosszabb idényben, így ebben is voltak, egy derbigyőzelem pedig mindig, mindenkor, bármikor öröm. De különösen egy rosszabb idényben.

Most a 2006 januári derbire emlékszünk vissza.

Pontosan tizenöt éve 2006. január 14-én érkezett a City of Manchesterbe a United, nem gondolták, hogy ez lesz a vége, de belenyúltak a csalánba.

A csapatuk így festett: Van der Sar, G. Neville, Ferdinand, O’Shea, Silvestre, Evra, Fletcher,, Giggs, Rooney, van Nistelrooy és Cristiano Ronaldo (csereként Smith, Richardson és Saha állt be). Nem gyenge.

A City a tegnap tárgyalt 2002-es csapathoz képest sokat változott. Dunne maradt a pályán, Stuart Pearce pedig már a kispadról dirigálta a srácokat.

mancityteam06gb-1_1024x1024.jpgA szezon előtt távozók névsorában is volt néhány: Jon Macken, Paul Bosvelt, Christian Negouai, a legfájóbb: Shaun Wright-Phillips ekkor igazolt a Chelsea-be.

Az érkezési oldalon előre ekkor igazolták le Darius Vasselt és Andy Cole-t, Kiki Musampa-t és Rierát (mindketten kölcsön) a szélekre.

Egy kicsit fejnehéz volt a gárda, de sebaj.

2006. január 14-én ez volt a kezdőcsapat: 

James – Szun Dzsihaj, Dunne (Onuoha 69.), Distin – Jordan, Sinclair, Barton, Ireland, Riera (Musampa 77.) – Cole (Fowler 77.), Vassell.

Tudom, tudom. Kevés olyan perverz van, akinek a szívét megdobogtatná ez a tizennégy férfi, de én köztük vagyok. 

A fiatal Joey Barton, a sajnos soha be nem futó Ireland, a kapitány. Jaj.

Hiába a régi érzések, természetesen nem volt benne a levegőben, hogy a bajnoki címre hajtó United így beleszalad a késbe

cristiano-ronaldo_1.jpg

Sinclair vezető góljánál nem is tudom mit akart a vendégvédelem. Trevor megoldotta, ahogy Vassell is, hét perc múlva. Silvestre? Szégyen, csodálom, hogy Fergie nem ölte meg a szünetben.

Így nézve van Nistelrooy gólja volt a váratlan, főleg, hogy Ronaldo tíz perccel korábban kiállíttatta magát.

A végén Fowler gólja a tökéletes zárása volt a délutánnak.

Nagy diadal.

albert-riera-of-manchester-city.jpg

Azért is volt ez értékes siker, mert utána nem sok győzelemben volt része a csapatnak (Robbie Fowler is visszatért Liverpoolba). A hátralévő 16 fordulóban egy döntetlen mellett csak négy győzelem és 11(!) vereség jött csak össze.

A jó szezonkezdetnek és annak köszönhetően, hogy a három kieső (Sunderland, Birmingham és West Brom) minden képzeletet alulmúlóan gyengék voltak, így a Premier League tagságot komolyan nem veszélyeztette semmi.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló: