Servus, Leroy!

Elment Sané, jobb későn, mint soha mondhatnám, de ha már ment, jobb lett volna, ha nem ilyen későn megy.

Az átigazolási saga kapcsán vendégszerzőnk, csiki osztja meg gondolatait, át is adom neki a billentyűzetet. (mgyuri).

only-germany-leroy-sane-bayern-munchen-gfx_i6xcsmle9d4j19bo7h1hviepk.jpg

Nagyjából egy hete, hogy véget ért Leroy Sané hullámvasút-szerű házassága a klubbal.

Ma erről emlékezünk meg.

Leroy Sané 2016. augusztus 2.-án érkezett szeretett csapatunkhoz 52 millio euró értékben (via transfermarkt) a Schalke 04 csapatától.

2016 nyarán a második legdrágább igazolásként érkezett. Az eltelt négy év után elmondhatjuk hogy abból az időszakból azon játékosok közé tartozik akik inkább beváltak a csapatnál (mellette a Gabriel Jesus, Gündogan, Zincsenko hármasról mondható el ez). A leigazolásának a pikkantériája az hogy az új klubja elől sikerült leigazolni, Sané akkor a Robbery (és Coman, Douglas Costa) miatt nem szándékozott Münchenbe igazolni, itt pedig olyan riválisai voltak mint Sterling akinek első Citys év felejthető volt, Jesus Navas akinek sokak szerint az egész Citys karrierje az volt és az a Nolito aki majdnem 30 évesen igazolt ide, pár jó La Liga-s szezon után de annyira nem jött be neki az angliai kaland hogy egy év után vissza is költözött.

Sané leigazolása hatalmas dolog volt, hiszen az egyik legnagyobb U-21-es ígéretnek tartották számon. A világ 2015-ben ismerte meg őt mikor a Real Madrid ellen debütált a BL-ben és góllal tette ezt meg,ezután a 15/16os szezonban 16 kanadai táblázatos pontot ért el összesen,amivel beigazolódott hogy kinőtte a Schalke csapatát. Löw a 2016 Eb-re vitte magával, bár sokat nem játszott de ez is jelzés értékű volt. Minden City drukker joggal gondolhatta azt hogy most a next big thing-et igazoltuk le. Az első szezonjában Pep próbálta balszélsőként, tizesként és jobbszélsőként is,de a 17/18-as szezontól fogva csak balszélsőként játszott.

az all time stat-jai:

2016/17-es szezon = 37 meccsen lépett pályára – 28 meccsnyi játékperc – 9 gól – 8 assziszt

2017/18-as szezon = 49 meccsen lépett pályára – 40 meccsnyi játékperc – 14 gól – 19 assziszt

2018/19-as szezon = 47 meccsen lépett pályára – 29 meccsnyi játekperc – 16 gól – 18 assziszt

2019/20-as szezon = 2 meccsen lépett pályára – 24 játekperc – 0 gól es 0 assziszt

Négy szezont töltött el itt, de gyakorlatilag csak háromról beszélhetünk.

A legjobb szezonja szimplán a számokat nézve a 18/19-es viszont ez bőven csalóka. Ekkor már nem volt alapember a csapatnál, 2018 nyarán megtört valami a srácban minden szempontból. A 17/18as szezonban zseniális volt,ez volt a legjobb Citys éve, 2018-ban meg is választottak a legjobb fiatal játékosnak Angliában. Viszont a 2018-as vb-re Löw nem vitte magával, ennek az oka taktikai szempont volt. Löw-nél a szélsők a félterületeknél játszanak, Sanénak pedig nem ez a játéka ő a vonal mellett érzi jól magát, ott szokott 1v1-ezni vagy beadni a labdát. A City-nél a 17/18as szezonban ő és Sterling biztosították a szélességet és a szélsővédők (Zincsenko, Delph, Walker) behúzódtak a középpályára. A vb-ről való lemaradásának hatása átvándorolt a Guardiolaval való kapcsolatára is.

sane-1024x576.jpg

A Newcastle ellen tört meg a viszonya vele, ekkor mondta Pep hogy gond van vele mentálisan,nem teszi oda magát eléggé. Ezután hol játszott,hol nem, a katalán edzővel se veled se nélküled kapcsolat alakult ki és Saneban ott marad a tüske.
Sané kikerülésével átalakult a City játéka,  Sterling a jobb oldalról átkerült Sané helyére.

Ezután jelentkezett be a Bayern Sanért 2019 nyarán. Már majdnem kész volt az üzlet kb. 100 millio euró értékben, csak Pep maximalizmusának és Bernardo,Mahrez hosszabb nyarának köszönhetően Sané pályára lépett a Community Shileden és ott egy nagyon súlyos térdsérülést szenvedett,így ez meghíúsult.

A Bayernt nem tántorította el a sérülése, sőt mondhatni kapóra jött nekik így olcsóbban szerezhették meg most (kb. annyiért mint a City vette meg 2016-ban), szó volt arról is hogy esetleg 2021-ben ingyen fog távozni de végül nem így lett, ami mindhárom félnek jobb megoldás.

Sané motivációja a Bayern-be igazolással az hogy stabil német válogatott legyen (hisz mint már mondtam a 18as vb-ről kimaradt egy remek szezon után). A németeknél jobb szerződést kapott mint nálunk.

A Bayernnél még eredetileg Kovac idején akarták leigazolni,azóta a bajoroknál nagyon sok minden megváltozott. Jelenleg az új edzőnek Flicknek felvan adva a lecke,át kell alakítania a játékot Sané érkezésével, mert különben dominók borulhatnak mivel Sané biztosan a kezdőbe érkezett.

856722.jpg

A Bayernnél a baloldalt Alphonso Davies adja a szélességet (akiről halkan jegyzem meg top 5-ös mez eladásban, így a pályán és azon kívül is fontos elem) és kb. fél szezon óta játszik balhátvédet a bajoroknál. Sané érkezésével Daviesnek nincs lehetősége annyit feljárni,pedig ez a Bayern erőssége. A jobb oldalon pedig Müllertől venné el a területet,aki sokat mozog ki. Nem biztos hogy jobb lesz Sane érkezésével a Bayern játéka,mint mondtam Flicknek valóban felvan adva a lecke. Az új edző eredetileg Wernert akarta leigazolni a Lipcsétől aki a jelenlegi Bayernben jobban beleillik. Sanet még Kovac idején akarták leigazolni,ekkor erősek voltak Müller távozásával kapcsolatos hírek (mivel nem sokat játszott és a horváttal se jött ki jól), A.Davies tündöklése sehol se volt és Alaba akkor még balhátvédet jatszott.

Amíg nem zajlott le ez az üzlet a Bayern egy percig se volt korrekt,többször is nyilatkoztak a játékosról,kifejezték hogy mennyire szeretnék a csapatukban tudni. Azt hogy a Bayern mennyire nem korrekt klubon kívül,azt is mutatja hogy klubon belül is vannak érdekes dolgok,ott jelenleg Coutinho viseli a 10-es mezt, Sané érkezésével az is kiderült hogy övé lesz ez a nagy múltú szám,szegény Coutinho akinek sok problémája van mióta eljött a Liverpooltól biztos jól esett ez,pedig a Bayernnél nagy cél a triplázás,amihez pedig egy jó Coutinho nagy segítség lehetne akibe most mondhatni belerúgtak.

A City részéről a pótlásra több lehetőség is van. Sancho visszatérése kizárt. Lehet házon belül lesz megoldva,hiszen Foden a lockdown óta sokat szerepel szélsőként,bár mivel David Silva is most távozik, szerintem ez így nem valószínű. Felmerült lehetséges célpontok McNeil (Burnley), Oyarzabal (Real Sociedad), Bailey (Leverkusen).

Sané megítélése Manchesterben teljesen vegyes, van aki szereti és sajnálja és van aki örül a távozásának. A teljesítményére számok alapján nagy panaszunk nem lehet,de azért mégis csak ott van a tüske bennünk is hiszen a hozzáállásával voltak gondok bőven (szvsz kicsit Nasrihoz hasonlítanám).

33688009_e9b1fde3b426dc6e3c568cd7b0275a84_wm.jpg

Sajnos ez az egy év herce-hurca ami volt, a manchesteri megítélésének nem fog jót tenni ezért is én személy szerint örülök a távozásának, lehetett volna itt donnarummai fordulat hogy hosszabbít de szerintem jobb ez így.

Kedvenc pillanataim tőle a Liverpoolhoz köthetőek.
A 17/18-as szezonban Szeptemberben 5-0-val győztük le a vörösöket (ez volt az a mérkőzés mikor Mané lemészárolta Edersont), ekkor még Pep próbálkozott a három védős rendszerrel (épp 3-5-2 volt) Sané csereként állt be, kb. fél órát volt a pályán és remekül játszott (ráadásul nem is a posztján szerepelt). Rúgott két gólt és a második találata kifejezetten szépségdíjas volt

A 18/19-as szezont nem olyan rég volt, gondolom senkinek se kell feleleveníteni, a Liverpool összesen egyszer kapott ki és az Sané góljának volt köszönhető.

Mindenképp tehetséges játékosról van szó még mindig,akivel voltak problémák és így a sok trófea ide vagy oda vegyes lesz a manchesteri kalandjának a megítélése.

De azért minden jót kívánunk neki, Servus Leroy!