Pl botlás után bl szökelés

Az érthetetlen hétvégi hasalás után a megszokott ukrajnai út következett Harkovba (hogy visszatér-e Doneckbe mostanság a Sahtar, arra sokat nem tennék).

Most nem voltak elemi hibák, visszaállt(?) a megszokott rend. Reméljük így is marad.

image001_4.jpg

Megkezdődött a bl ősz.

Ja, amúgy egy igazi wtf poszt. Sok mindenről nem írunk, erről meg ketten is. Ketten láttuk, két vélemény, két írás, egy meccs.

mgyuri

Kompany elment, Laporte valamikor jövőre tér vissza, Stones egy hónapig sérült, marad a hétvégén orbitálisakat hibázó Otamendi. Ezek a csapások voltak a fő csapásiránya a Manchester City-ről szóló közbeszédnek. Aki epét akart hányni, az prüszkölte is rendesen.

A kilátások jók.. De a jelen mint egy hatalmas kanári, odacsinált a szélvédőre. Mit hoz így a jövő? Erre nehéz válaszolni.

Így ültünk le szerda este a meccs elé.

A fő kérdés: ki lesz Ota párja? Hogy fog felállni a csapat. Ki kezd most, ki pihen?

Otamendi az origó, bármennyire is furcsa ez most, pár hónapja még ő volt a negyedi számú opció, 2019 szeptemberében és októberében ő az első.

Lehet olyan, hogy három védő kezd a csapat. Itt egy középhátvéd, két szélsőhátvéd mellette plusz a két szárnyvédő. Ez a leginkább a háááát kategória.

Aztán ott van még az, hogy Walker húzódik be középre, Cancelo meg végre játszik (eddig van vagy tizenegy perce a szezonban). Amúgy Kyle-ra is ráfért ez a meccs, a norwichi kirándulás neki is mélypont volt, de pl. a Bournemouth ellen is hiába a sima 3:1-es siker, az Walker egy nagyon gyenge meccse volt. Southgate sem hívta be a válogatottba (azért a Trippier, Alexander-Arnold páros elég combos ellenfél a posztra és még ott van Wan-Bissaka is).

doneckman_city.jpg

Ha már itt tartunk, a szélsővédő kérdés is érdekes. Visszatért Mendy, ha ő és Cancelo majd egyszerre lesz a pályán az elég nagy upgrade lesz támadásban, de mellettük még inkább szükség lenne a stabil középső védőkre. Ezzel vissza is tértünk azokhoz a fránya opciókhoz.

Ezen a meccsen a hátvédparára a legkézenfekvőbb megoltást választotta a stáb: Fernandinho lépett hátra. Megoldotta. Van benne itt is potenciál. Pep is utalt rá, hogy olyan lehet, mint Mascherano anno a Barcában. Meglátjuk. Most olyan magasan játszott a csapat, hogy sokszor fel sem tűnt, hogy ő nem középpályás.

Otamendi nem, nem csinál minden meccsen olyan hibát (és nem, minden másodikon sem), mint legutóbb, de tény: ő az akiben benne van (remélem a szezononkénti hatalmas hibát ezzel le is tudtuk). Most hozta a kötelezőt, na jó, az a felettit inkább. Kutyaharapás szőrivel meccs volt ez neki, megégette magát, de vissza is lett lökve a sparhelthez, most nem nyúlt hozzá. Okos fiú. Vajon készséggé válik ez nála, vagy elfelejti? Esetleg benne marad vágy, de azbesztkesztyűvel akarja fogdosni az izzó fémet? Meglátjuk.

A bal bekknek Zincsenko lett nevezve (eddig az volt, hogy ki más, de jön Mendy végre), hazai pálya, megszokott teljesítmény.

image003_3.jpg

Középen-középen Gündogan és Rodrigo. Ilkay volt az alfa és az omega. Az agy, a motor, és igen, a kezdet és a vég. Ez persze a barokkos túlzás, de tényleg remek kapocs volt a pálya két része között.

Az első gól előtt ő lőtte kapufára a labdát, a gólja pedig egy egyszerűen nagyszerű munka. A kapus szemmel láthatóan nem gondolta volna hogy belövi a rövidre. Belőtte.

Kis dorgálást azért kap, mert Sterling kapufája előtt nagyon szépen szerzett labdát, jól vitte végig a szitut, de passzolnia kellett volna, nem rárúgni, de annyi baj legyen. Ennyi baj legyen csak.

Rodri hiba nélküli meccse lett ez. 82 kísérletből 82 jó passz, szerelések, labdaszerzések, megnyert párharcok. Remek-remek. Ha hosszú távon is képes erre a teljesítményre, nagy gondunk lesz vele.

A két szélső kiemelkedett a mezőnyből. Sterling csak kapufáig jutott, Mahreznél megvolt a gól és a gólpassz. Pep nem győzte dicsérni. Az edzésmunkáját, a hozzáállását. Az ANK győzelem jót tett neki. Jobb lesz, mint eddig bármikor. Legyen igaza a kopasznak, várjuk!

de Bruyne olyan, ha nincs jó meccse, akkor nem zseniális, csak jó. Ez egy ilyen meccs volt. A 45. percben volt egy nagy helyzete, a második félidőben már hozta magát, egy szavunk nem lehet.

Jesus baromi sokat melózott, kicsit erőlködött, akart, de görcsös volt. Kéne neki nagyon még játékperc, de Agüero mögött ez nagyon nehéz. A góljának nagyon örülök, KDB passza után tipikus kontra találat lett a harmadik.

A Doneck jobb csapat, mint a Norwich, de a Shatar nem játszott olyan jól most, mint a kanárik. Persze a City sem tud (nem tud?) két meccsen egymás után olyan rossz lenni, mint amilyen a Carrow Road-on volt.

70438477_1546168008858441_7076387575723720704_n.jpg

A felállás offenzív volt, igazi Pep-es. Agyig feltolt csapat, kevés levegőt hagytak a Donecknek. Létszámfölényes szituációk (7 az 5 ellen nem egyszer), a háromszögek, folyamatos nyomás alatt tartva a hazaiak, úgy hogy mindig volt megjátszható szabad ember.

A súlypont a bal szélen volt, Zincsenko, Gündogan, Sterling és Jesus masszívan járatta a labdát, így a Sahtar is feléjük tolódott, ezáltal egy átfordítással Mahrez nem egyszer lendületben tudta elvinni a labdát Ismaily mellett. A legjobb példa az, ahogy a második gól született.

Az első gól előtt is nem volt gördülékeny, pontos a játék, de a City úgy zúdult rá a Sahtarra, mint kegyetlen tavaszi vihar a zsenge tarhonyaföldre. Esélyük nem volt, a City-t vitte előre a lendület és az akarás, támadást követte támadás.

Ami nagyon érdekes volt, hogy mennyire elől játszott Ederson is, mennyire tömör volt a csapat. Agüero mellé nem csak a két szélső, KDB is fellépett, volt opció mindig, tényleg volt nem egyszer egy 12. mezőnyjátékos.

sweeper.jpg

A Donecknek egy komolyabb lehetősége volt 0:1-nél, akkor Júnior Moraes mellbe lőtte Ederson Moraest. A védelem itt nem volt a helyzet magaslatán. Otamendi és Walker is hátrált és bámulta Taisont, aki hozta fel a labdát, a brazil szélső jól passzolt, a brazil csatár jól lépett be a védők közé, a brazil kapus jól zárta a szöget. Mondjuk sok lehetősége nem volt, mert az ideiglenes brazil középhátvéd (Ferna) már jól csúszott be.

Brazil másfél percünket látták. 

A balszárnyukban volt igazán élet, Ismaily és Taison volt jó, Taison nem egy labdájának szeme volt, de a srácaink két ujjal bökték ki ezeket a szemeket.

Ez szép munka volt, de az, hogy mit visz ebből át a csapat holnapra a Watford ellen, kiderül.

martínez1698

A hétvégén Norwich-ban megégő csapatnak nem sok ideje maradt búslakodni, Európa másik végében ugyanis az ukrán-brazil vegyesválogatott, a Sahtar Donyeck volt az ellenfél az új BL szezon első meccsén.

A problémák sorát még az is gyarapította, hogy a hét elején Stones is kidőlt körülbelül 5 hétre. Jelen pillanatban egyetlen egészséges középhátvéd van: Otamendi. Háát…

Persze azért még nincs itt a világ vége. Fernandinho és Walker is képes középhátvédet játszani adott esetben, és legyünk őszinték: Pep úgyis mindig kitalál valamit.

A Harkovban rendezett meccsre az alábbi kezdő futott ki: Ederson – Walker, Fernandinho, Otamendi, Zincsenko – De Bryune, Rodri, Gündogan – Mahrez, Jesus, Sterling.

image005_4.jpg

Sokakat talán kicsit csalódásként érte, hogy Cancelo nem került a kezdőbe, de a portugál így sem maradt játékidő nélkül. Ráadásul Mendy is visszatért a keretbe, ő is a padon foglalt helyett.

Az első félidő rögtön egy nagy lehetőséggel indult. Rodri nem tudta kapura fejelni De Bruyne ívelését. Ez után azonban egy csendesebb 20 perc következett. Érdekes volt látni, ahogy védekezés közben átállt a csapat 4-4-2-re, Kevin lépett fel Jesus mellé. A belgának az elsősoros letámadáson kívül egyáltalán nem volt védekező feladata. Ez a szerepe engem nagyon emlékeztetett egy néhány évvel ezelőtti Chelsea elleni meccsre. Akkor Agüero mögött játszott hasonló szerepben, elég hatékonyan.

Noha tegnap sem pörgött csúcson a presszing, Pjatov elég sok labdát adott fel a City középpályásainak, amiből jó néhány komolyabb helyzet is kialakulhatott volna. Fontos a feltételes mód, mert Jesus és Sterling sem volt a toppon. Rengeteg elpattanó labda, rossz átvétel, rossz döntés.

Az első gól is egy körülményes támadás végén született a 24. percben. Jesus tologatta a labdát Gündogan elé, aki messziről csak a kapufát találta el, de a kipattanót Mahrez értékesítette. Szűk negyed órával később Mahrez szolgálta ki a fellépő Ilkayt, aki precízen fejezte be az akciót. 2-0. Már itt eldőlt.

A félidő végén még De Bruyne szerezhetett volna egy harmadikat is, de csak az oldalhálót találta el. A Sahtarnak is voltak azért helyzetei, Edersonnak többször is komolyabb dolga akadt. Kiemelendő még Walker, aki nagyon jól kezdte a meccset.

A második félidőre már igazából nem maradt kérdés. Az egyetlen komolyabb ukrán lehetőség egy rossz Ederson kijövetel miatt adódott, de nem lett belőle baj. Ellenben a City folyamatosan dolgozta ki az egyre komolyabb helyzeteket. Gündogan és Sterling többször ziccerbe került, de vagy Pjatov védett, vagy ők szórakozták el a lehetőséget.

image004_2.jpgA harmadik gól végül egy kontra után következett, De Bruyne indította Jesust, aki okosan elgurította a kapus mellett. Kevin rögtön le is jött, helyette Bernardo állt be, majd pár perccel később újabb két csere következett. Walker helyett Cancelo érkezett, valamint Rodri helyére az immáron harmadszor debütáló Mendy. És ha már Rodri. Nem igazán lehetett észrevenni, ebben a posztban sem ő volt a középpontban, de szépen csendben lehozta a meccset 100%-os passzpontossággal. Jár a Guardiola féle vállveregetés.

Az utolsó 10 percben inkább a két szélsőhátvéd játéka lehetett érdekes. Elnézve őket az biztos, hogy az előrejátékkal nem lesz baja egyiküknek sem. A végeredmény tehát 0-3. Magabiztos siker, csúnyán úgy is mondhatjuk, hogy hozták a kötelezőt. Mahrez gól és gólpassza után még dicséretet is kapott Peptől.

Az ifi BL-ben a kicsik is magabiztosan győztek 3-1-re. Azonban a csoport másik meccsén nem kis meglepetés született. A Dinamo Zágráb négyet rúgott a BL újonc Atalantának, amivel jelenleg vezetik is a csoportot.

A móka szombat délután folytatódik a Watford ellen az Etihadban.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló: