Ez volt az első

england-fa-premier-league-embroidered-patch-1-blitzyditz-0903-25-blitzyditz_123.jpg1992. augusztusában elindult az új angliai bajnoki rendszer, a Premier League.

1992. augusztus 17., hétfő. A Manchester City ekkor játszotta az első PL meccsét.

1992 augusztusa, elindult újra a csúcs felé az angol klubfoci.

1990 novemberében Greg Dyke, az ITV Sport elnöke összerántotta a kor vezető csapatainak elnökeit egy vacsorára, ahol vázolta a tervet: amerikai mintára megreformálni a bajnokságot (több szünet hál’ istennek nem lett, de az egy akkor nőtt negyed órásra), azaz megfejni a tehén alaposan duzzadt tőgyét.

Az már mást tészta, hogy másfél év után (a nagyobb felajánlott zsetonnak hála) a SkySports elődje, a BSkyB kaparintotta meg a közvetítési jogokat.

39257879_2179384258756496_4652879775612796928_o.jpg

az alapító atyák

Így az első Monday Night Football-ban a City-t láthatta a nagyérdemű, a vendég a Queens Park Rangers.

A City így állt fel: Coton, Hill, I. Brightwell, Curle, Vonk, White, Lake, Quinn, Holden, Simpson, McMahon – csere: Sheron (76.)

Ők alkották QPR-t: Stejskal, Bardsley, Wilson, Wilkins, Peacock, McDonald, Impey, Holloway, Ferdinand, Bailey, Sinton – csere Thompson (90.)

Volt minden a meccsen, amiről azt hitték akkor, hogy ettől fasza egy meccs. Pomponlányok, tűzijáték tiszta AmerikaGerry Rafferty, akinek legnagyobb slágere, a Baker Street már ’92-ben is poros volt, aztán az örület csúcspontján ejtőernyős hozta a meccslabdát.

Ahogy White sziszegte miközben kiléptek az öltözőből: „It’s like bloody Disneyland out here„.

A meccs 1:1 lett, a vezetést David White szerezte meg a 37. percben, de a szünet után szinte rögtön egyenlített Sinton.

a Whole New Ball Game‘ harsogta a Sky szlogenje. Egy szép új világot hozott el a PL indulása, de nem a QPR-nak és a City-nek.

qpr_home_1992_to_93_action3.jpgA legnagyobb nyertese az új ligának a Manchester United. Jó ért be Alex Ferguson munkája (és az elköltött pénz). Indult a BL, összeállt a ’92-es osztály, jött a Bosman szabály, hihetetlen röppályára álltak.

Akármennyire is ágálnak ellene, a Chelsea-nek is kellett az orosz tőkeemelés a szintlépéshez, nekünk is az arab pénzhegy.

A jelenlegi rendszer szép és jó, de konzerválja az erőviszonyokat. Két kilengés volt csak (Blackburn és Leicester), de külső segítség nélkül nem lehetne egy évtizedig újra domináns csapat a Huddersfield, vagy újra a BL csoportkörhöz (nemhogy a megnyeréshez) közel kerülnie a  Nottingham-nek, vagy az Aston Villának.

A pénzpumpálás persze nem új keletű dolog, van akiknek bejött (mi, a Chelsea, a MU a ’80-as évek végén) és voltak olyanok, akinek nem (a newcastle-i majd a leedsi projekt is).

Hiába a pénz az atyaúristen (a Championship play-off döntő több pénztől szól, mint a BL finálé..), mégiscsak ez a mi kedvenc bajnokságunk.

Az ominózus QPR elleni meccs összefoglalója:

25 years of Premier League: The first game

No Description

1992, akkor senki nem gondolta, hogy húsz év múlva milyen fontos, a Premier League történelmében is kiemelkedő meccset fog játszani ez a két csapat Manchesterben.