Nyilvános edzés

Az első vereség után volt idő pihenni, dolgozni, készülni a továbbiakra. Nem hiszem, hogy a világvége hangulat telepedett volna az Eastlandsre, de azért ilyen élményt rég kellett feldolgozni, persze a játékosok mentális egészségért felelős szakembereknek nem kellett azért megszakadniuk.

manchester_city_v_newcastle_united_premierx.jpg

A szombati bajnoki is terápiás jellegű volt, egy pici edzés, néhány hibára való rámutatás, sok sikerélmeny. Mint egy nyilvános edzés.

A Premier League sorolásának sajátossága, hogy nincs egy hónapja, hogy Newcastle-ben járt a csapat, akkor hiába csak egy Sterling gól volt a különbség a két gárda között, pocsék volt a ‘castle. Ahogy most is. Benítez ezt nehezen teheti ki az ablakba.

81-19% körüli a labdabirtoklás a City-nél, 723 pontos passz (800 próbálkozásból, ez így 90%-os pontosság) itt, 111 ott (58%-os pontatlanság mellett) 1019 és 397 labdaérintés.

Aki egészséges volt, az ott volt Pep kezdőcsapatában, az egyetlen meglepetés, hogy nem Danilo (akinek nem nagyon ízlik a bal szél) helyett Zincsenko volt a bal bekk.

Oleksz piszok sokat segített Sanénak a játékával. Így a Newcastle ellen egy ügyes kis balszélsőnek hatott, de azért most is világos volt, ha védekezni kell, az nem az ő világa.

Pep egész taktikája a széljátékra épült. Az egész csapat magasan feltolva játszott (Stones, Otamendi és Fernandinho a kezdőkörnél védekezte ki az erőtlen vendégpróbálkozásokat), így Zincseno és Walker is az ideje nagyobb részét az ellenfél térfelén töltötte.

Mivel Silva és De Bruyne is a szélek felé húzódott (David persze inkább balra, Kevin meg inkább jobbra, de volt, hogy cseréltek), így Sterling és Sané nem volt kiszorítva a vonalhoz, szabadabban játszhattak (Leroy különösen élt), Agüero meg középen várta a labdákat.

A Newcastle élből öt védővel és két védekező középpályással startolt, volt még két szélső és egy csatár, papíron, mert amúgy mindenki védekezett náluk a csapatban. Sőt, még Joselu volt kb. a legjobbjuk, de ő sem a csatárerényeit domborította ki.

A Newcaslte-é volt az első lehetőség, de a csapatuk olyan gyenge volt, mint a lövésnek nem nevezhető izé a második percben.

A City viszont gyors volt, domináns. A bal oldalon vezetett támadások életveszélyesek. A 18. percben lépéseken múlt a gólt, vagyis pontosan egy Sterling lépésen, ennyivel várta lesen Silva beadását.

Jól pörgette a játékot a csapat, jöttek a helyzetek egymás után, igazából a lesgól után csak az volt a kérdés, mikor is jön majd az igazi.

Az igazira a 34. percig kellett várni, ekkor De Bruyne adott be balról, akinek a dolga, hogy kikockázzák úgy ítélték meg, hogy Agüero belefejelt a beadásba. 1:0. Már megint egy City játékos üresen az ötösnél, őrület!

De Bruyne pazar meccset hozott, passzok (kulcspasszok!), beindulások, lövések, szerelések. Igazi vezér.

A második félidőben visszább vett a csapat, sokáig nem történt érdemleges, majd a 68. percben Sterling tört be a tizenhatoson belülre (meg balról a veszély!), Manquillo nem bírt vele (bele is sérült a védő, le kellett kicsivel később hozni), tizenegyes.

Agüero bevágta. 2:0.

manchester_city_v_newcastle_united_premier_o.jpg

Ez volt Sergio karrierjének 350. gólja felnőtt pályafutása során (klub és válogatott meccsek összesen, a City-ben a 190. volt ez neki).

A 67. percben egy kis meglepetés. Egy gyors kontra, Zincsenko pozíción kívül, Murphy meglódul, végignyargalt a pályán, átemelte a kifutó Edersonon. Szép gól. 2:1.

Zincsenko bánhatja, mert alapvetően nagyon-nagyon jó meccse volt. Az igazán kiemelkedő a 107 pontos passz. Ez durván nagy szám. Annyira, hogy a topligákban senkinek nem jött össze ennyi a hétvégén.

Ment minden tovább a bekapott gól nem változtatta meg a játék képét. A legnagyobb sansza Sterlingnek volt, a lövését Darlow tolta a kapufára.

Ederson viszont nem volt a helyzet magaslatán, ez a kiejtem a labdát, elrúgom magam elől, kivetődöm, de nem érem el show nem volt vicces.

A 83. percben viszont jött az est fénypontja. Sané indult meg félpályánál, lerázta, majd hülyét csinált a fél Newcastle-ből, a középre adott labdáját Agüerónak volt ideje levenni (megint üresen volt a tizenegyespont és az ötös között, sőt, mögötte Sterlingen sem volt senki), kötényt a adott a védőnek, úgy lőtt gólt. 3:1.

De Bruyne és Sané is 10-10 gólpasszos, mögöttük 8 assziszttal Merlin. Silváról el kell mondani, hogy a legutóbbi 23 meccsét megnyerte a csapattal, amikor játszott. Ilyen sorozata egy játékosának sem volt a klubnak. Soha. Legenda.

Tizennégy meccs van hátra, azaz egyre közelebb az a bizonyos bajnoki cím. Nem lehetetlen a küldetés, főleg, hogy mióta létezik a Premier League 24 forduló alatt nem szerzett egy csapat sem 65 pontot.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló:

A következő két meccs két a Premier Leaguebe igyekvő Championship gárda otthonában lesz. Ma a Bristol City elleni visszavágó a soros. A 2:1-re kiszenvedett első meccs után nincsenek kényelmetlen helyzetben.

Pep utalt rá, hogy szimpatikus neki Lee Johnson és csapata, szívesen küldene oda fiatalokat tanulmányi útra. A Foden, Adarabioyo, Díaz hármasnak (vagy legalább valamelyiküknek) jót tenne ha fix játéklehetőséghez juthatnának a Champoban.

A Bristol nincs valami nagy formában, lehet rájuk is férne egy kis erősítés. Karácsonykor nyertek utoljára a Reading ellen, aztán jött három zakó a bajnokságban (és még egy Manchesterben), múlt pénteken meg egy kínkeserves 0:0-át préseltek ki a Derby otthonában.

laporte.jpg

Alig több, mint egy hét és vége az átigazolási szezonnak, de a City még nem mozdult. A hírek szerint a célkeresztben Aymeric Laporte van (58 millió körüli a kivásárlási záradéka).

A francia véső májusban ünnepli 24. születésnapját, azaz jó korban van, évek óta kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt Bilbaóban, jó opció lehet hátra.

A másik kiszemelt, Fred, a brazil középpályás Doneckből. Márciusban lesz 25 éves, bal lábas (fiatal korában bal bekk volt!), Fernandinho mögé szemelték ki a ‘sorban’ (ha beválik akkor meg pár év múlva helyette játszhat), tökéletes helyettesnek tűnik. 30 millió körüli az ára.

A City váltott az átigazolási politikáján, ez nyilvánvaló. A harmadik eset kerül nyilvánosságra az elmúlt évben, amikor kiszáll a licitből idő előtt (Dani Alves a fizetési igénye  miatt, Van Dijk 70+ millió fontos ára miatt, Sánchez a 30+ milliós ára és a fizetési igénye miatt) és másik játékos után néz.

Fontos, hogy a csapat tengelyének számító három játékos (Otamendi, Fernandinho, De Bruyne) is új szerződést kapott.

web-final_16i0690.jpg

Más lett a gondolkozás. Sánchezt sem akarta mindenáron a board, így nem. 30+ millió egy lejáró szerződésű játékosért? Rögtön a keret legjobban fizetett játékosává tenni? Na nem. Meg aztán, tegyük a szívünkre a kezünket: ha mindenki egészséges, ki maradna ki a csapatból miatta?!

Furcsa látni, hogy a MU viszont azt utat tapossa, ami miatt a City-t ostorozták pár éve.