Player has no significant weaknesses

Otamendi1Azaz a játékosnak nincsenek semmilyen kiemelkedő gyengeségei. Az egyik mértékadónak tartott, statisztikákkal is foglalkozó oldal, a whoscored a játékos profilján legalábbis ezt tünteti fel az erősségei mellett. Viszont nevetséges lenne azt hinni, hogy pusztán az oldal jellemzése miatt hozta volna el a vezetőség azt a védőt, akinél egyébként többször csak Messit választott meg a meccs emberének a tavalyi év során.

A 27 éves Nicolás Otamendi gyerekként a Vélez Sarsfieldben kezdett el focizni, majd 2008-ban, ugyanitt mutatkozott be a felnőtt korosztályban is 19 esztendősen. Cirka egy évvel később már a csapat egyik alapemberének számított. Az uruguayi napilap, az El País beválasztotta az év dél-amerikai csapatába is.

2010-ben a Porto vásárolta meg, ahol már együtt játszhatott a nálunk is szereplő Fernando-Mangala duóval. 2014 februárjában a Valencia csapott le rá 12 millió euróért, ahol olyannyira jól ment neki a játék, hogy beválasztották itt is a bajnokság álom tizenegyébe.

Otamendi2Kaldún al-Mubarak már a szokásos szezonvégi interjúértékelőjében kijelentette, hogy markáns, minőségi változások várhatóak majd a nyáron a játékoskeretben. Az arabok – ahogy bizonyították már oly sokszor – nem szarral gurigáznak, az UEFA-szankciók eltörlésével megint megnyitották a pénzcsapot. Sterling és Delph után (de még De Bruyne előtt), várható volt, hogy hoznak valakit a csapat leggyengébb pontjának számító védelembe.

Azt nem tudhatjuk, Txikiék mikor nézték ki Otamendit, de a pletykák szerint állítólag az egyre inkább háttérbe szoruló városi szomszéd United már jóval korábban szemet vetett rá. Mindenesetre talán kissé meglepőnek is tűnhetett az érdeklődés az argentin bekk iránt, hiszen a tavaszi városi derbi után egész jól összekapta magát a védelem, sőt az első fordulóban is igen impresszív produkciót láthattunk Kompany-éktól. Azonban a lesajnált Demichelis (aki tavaly ezen a poszton talán a legjobb volt) nem lesz fiatalabb, Mangala valószínűleg még mindig magában hordoz némi Benny Hill-hajlamot (lásd pölö tavalyi Hull elleni meccs), Kompany-nak (aki ugye már jóval a többiek előtt megkezdte a nyári alapozást) pedig leginkább fejben kellene újra magára találnia, természetesen a szokásos sérülések elkerülésével. Ezek is adhattak némi okot az aggodalomra. Na persze, lehetséges, hogy az előszezonban ránk szabott Real- vagy éppen Stuttgart-zakó láttán döntött úgy Txiki, hogy kell még valaki hátra.

A transzfernek valószínűleg az a Denayer őrül a legkevésbé, aki egészen kiváló szezont töltött tavaly a Celticnél kölcsönben és akivel – egy szintén remek előszezont követően – pont nemrég hosszabbított szerződést a vezetőség. Az ügynöke azt hiszem a héten pont nyilatkozta is, hogy ők bizony egyelőre nem aggódnak, hiszen a főmuftik ígéretet adtak a fiatal belgának arra, hogy idén megkapja a lehetőséget végre. Hát, ehhez képest csóri Denayernek nagy valószínűséggel jelenleg is egy kölcsönszerződést próbálnak tető alá hozni valamelyik sokadrangú bajnokságban… De mindegy is, hiszen tudjuk, ő egyelőre a nagybetűs jövő embere.

Otamendi3Na de visszatérve Otamendihez! A portói időszaka alatt azért állítólag voltak kifogásolható hibák a játékában. Túlontúl meggondolatlan és sokszor keményebb is volt a kelleténél, ám – ami talán Mangala egyik hiányossága is – a labdát már akkor is rendre zökkenőmentesen és pontosan volt képes megjátszani a védelem közepéről. Egyelőre kérdéses, hogy Pellegrini miként fogja rotálni a védőket, az viszont predesztinálható, hogy az első számú védőnek számító Kompany mellé tavaly megvett Mangala minden bizonnyal kevesebb játékidőre számíthat Otamendi érkezésével, ha az argentin elkezdi azokat a számokat is hozni, mint amiket tavaly a Valenciában.

Otamendi döntésében nagy szerepet játszott, hogy sok ismerős arc várta az Eastlands-en. A portói cimborák mellett ott vannak a válogatottbeli társak is, ami talán még inkább meggyorsíthatja a beilleszkedését a pályán és azon kívül is. Egy Zabaleta, Otamendi, Demichelis védőfelállás során valószínűleg nem kell majd az összeszokottság hiányát emlegetni.

Egy darab Valencia-meccset sem láttam már jó ideje, viszont az összefoglalókból jól kitűnik, hogy emberünk igencsak erőteljesen atletikus (ez itt wtf? :DD). Állítólag rajong a bokszért és gyerekként eljárt bokszedzésekre is, így lehet onnan ragadt rá valami. Méterekről ugrik, csúszik és repül rá bármire, ami él és mozog a pályán. Jól tud helyezkedni, Portóban 7 gólt, Valenciában pedig 6 gólt szerzett, ez pedig előrelépést jelenthet nálunk a szöglet- illetve a pontrúgások során is, mondjuk a tavalyi 1 darab szöglet utáni gólt idén már sikerült megduplázni, itt is bizonyíthatja nyugodtan a remek fejelő tudományát.

Azért vannak olyanok pesszimisták is természetesen, akik szerint csak egy szerencsés, kifutott szezont produkált Otamendi Spanyolországban, még egy ilyen kiemelkedő szezont aligha tud majd felmutatni, pláne Angliában, ahol jóval fizikálisabbak a meccsek blablabla… A 28.5 milliós vételár (ami felkúszhat a hírek szerint 32-ig is) sem olcsó, ugyanakkor a logisztikailag Boyata helyére is érkező Otamendi így is markáns upgradenek számít, elvégre tevőleges résztvevőként mégiscsak fel tud mutatni 3 portugál bajnoki és 1 El-címet.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy összeáll a klub valaha volt legerősebb védelme… Hmm, inkább kerete.