Fordult a kocka

A United mostanra már tényleg kiérdemelte az underdog jelzőt a városban, azaz ahogy Péterünk is nyilatkozta a héten, hosszú idő után megint a kék az uralkodó szín az angol iparvárosban. A 168. derbi esélyesei tehát mi vagyunk, azonban a szempontunkból igen nagy a jelentősége a mai mérkőzésnek, hiszen ha az elmúlt napok gyenge eredményeihez párosulna netalántán egy meglepetés zakó is, akkor Chappy kezdheti keresgélni azokat a vészharangokat a szertárban…

Robbie Savage valószínűleg jó helyen kapirgál azon véleményével, miszerint valami hasonló forgatókönyv zajlik a csapatnál, mint két éve mikor Mancinivel sikerült megnyerni a bajnokságot. A nyári szerzemények elmaradnak a várakozásoktól (azért az tényleg elég megmosolyogtató, hogy a 36 éves Lampard tűnik eddig a legjobb igazolásnak…), a hollisztikus támadójáték csak árnyéka tavalyi 100 gólos önmagának, ráadásul Pellegriniék még mindig nem tudtak mit kezdeni a gyenge lábakon álló védelemmel (az idei 15 tétmeccset mindössze háromszor sikerült megúszni kapott gól nélkül).

Azt azért talán érdemes megjegyezni, hogy a legalább két (Kompany, Zabaleta) megbízható védelmi ponttal rendelkező Pellegrini egy hajszállal még mindig jobb védősort tud feltehetőleg felrakni a pályára, mint az orrnehéz csapatot (le)építő Louis van Gaal. A konstans hibafaktornak számító Mangala helyett biztosra vehető, hogy inkább a rutinosabb Demichelis fog kezdeni, a bal szélen pedig majdhogynem teljesen mindegy, hogy Kolarov vagy Clichy fog száguldozni. Biztosra vehető, hogy a szezonban eddig acélosnak semmiképp sem nevezhető védelmeken dőlhet el a meccs sorsa, ergo amelyik hátsóalakzat masszívabb teljesítményt produkál, nagyságrendekkel nagyobb eséllyel pályázik a 3 pontra.

„Fellaini scores a goal and everybody loses their mind!”

Pellegrini szerdai makacssága Silva sérülését eredményezte, aki így cirka egy hónapra kidőlt. Az idény egyik legjobb City-játékosa és a támadójáték kulcsa így nagyon hiányozni fog (habár tavaly ősszel nélküle mostuk le őket 4-1-re), akinek a hiányában egy sérülésükből visszatérő Nasrinak vagy Joveticsnek, egy formánkívüli Navasnak vagy egy kiszámíthatatlan Milnernek kell majd kiszolgálnia Agüerót. Bár Dzekónak általában igen jól szokott menni a vörösök ellen, reméljük, ezúttal csak a padon fog kezdeni az utóbbi hetekben csak lézengő bosnyák. Eme fohászunk azonban aligha fog meghallgattatni, ha Pellegrini ezúttal is a sztenderd 4-4-2-jét fogja erőltetni.

Odaát visszatér az eltiltásból a póthajas dagadék, aki valószínűleg van Persievel és di Maríával fog kezdeni elöl. Ott lehet a 28 milliós (hahaha) Fellaini is, aki Blinddel és Herrerával kell majd megfognia a United ellen rendre jól teljesítő Yayát.

Pellegrini kezd egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerülni: a megfelelő B-terv hiánya, a lélektelen játék, a megrögzött ragaszkodás a 4-4-2-höz stb. a fő törésvonalak eddig, amelyek miatt ott tartunk most, ahol. Pont emiatt, a mai derbi sokat nyomhat a latba, hiszen ha az eddig idegenben nyeretlen és középszerű MU 2 év után pont az Etihadban tudna pontokat/pontot elhappolni, akkor nagyon grízes lesz a lába alatt a talaj.

Megcsinálták, méghozzá Fergie timeban! Glóri!

A chileit persze eddig látszólag hidegen hagyják ezek a kritikák, véleménye szerint még korai krízisről beszélni, elvégre még csak 9 forduló ment le a PL-ben és eddig a taktikával sem volt semmi gond, mindössze csak a játékosok egyéni teljesítménye nem üti meg a tavalyi szintet. Érkezése óta feltétel nélkül hisz az általa preferált rendszerben és ezen valószínűleg – a játékosok rotációját leszámítva – nem is hajlandó változtatni.

Mindent egybevetve, nekünk sokkal több veszítenivalónk lehet ezen a meccsen, mint a megfonnyadt vörös kistesónak, akik idén is a BL-ért (de legalább az EL-ért) fognak küzdeni. Nekünk továbbra is tapadnunk kell a gyinamóra, mivel egyszerűen nem engedhetjük meg azt a luxust nekik, hogy már most 7-9 pontos hátrányból loholjunk utánuk…

A szokásos, elmaradhatatlan videó: