Nyerni, bármi áron

A srácoknak hangyafasznyi pihenőjük sincs, hiszen ismét eltelt egy újabb év, és ismét itt van nekünk egy újabb karácsonyi forduló a boxing day keretében. Kilenc nap alatt 4 fordulót darálnak le a Premier League-ben ezen időszak alatt a csapatok. Ez persze nem feltétlenül örömteli számukra, de nekünk szurkolóknak a szezon egyik legjobb és legizgalmasabb periódusa. Idei karácsonyi ellenfelünk a sunderlandi fekete macskák.

Az elmúlt egy évtizedben felemásra sikerültek a szempontunkból a karácsonyi meccsek: összesen 5 győzelmet, 2 döntetlent és 3 zakót könyvelhettünk el 2002 óta. Megemlítendő, hogy utoljára 2005-ben kaptunk ki ekkor, mégpedig a Wigan otthonában 4-3-ra.

Na de mielőtt rátérünk a mai meccsre, pár elismerő szó erejéig kötelességünk megemlíteni a Sunderland drukkereit, hiszen abszolút szimpatikusan ők is kivették a részüket a május 13-i eufóriából. Legszebb öröm a káröröm alapon egyenesen a MU játékosai, és azok drukkerei előtt éltették a City bajnoki győzelmét (ami naná, hogy a vén pirospozsgásnál és kedvenc hajas babájánál kiverte a biztosítékot), ez pedig végtelenül szívet melengető érzés a mai napig számunkra. Le a kalappal!

Ami azt illeti, az utóbbi években igencsak keserű szájízzel távoztunk a fény stadionjából. Utoljára több mint 4 esztendeje, 2008 augusztusában tudtuk megkaparintani mind a három pontot a SoL-ban. Azóta 1 döntetlen és 2 zakó tarkítja az egymás elleni mérleget, és hát egyik randevúnk sem volt éppen gólgazdag (1-1, 0-1, 0-1). Az őszi meccsünk a kevés kivételek egyike volt idén abból a szempontból, hogy a győzelemért nem kellett vért húgyoznia a brigádnak, hanem relatíve elég simán, 3-0-ra le tudta hozni a meccset.

Tekintettel arra, hogy mostanság állandó jelleggel – az utolsó percekben – csöcsre futunk a macskák otthonában, megfeszülve, összeszorított fogakkal, de illene megnyerni a meccset. Az Aston Villa és a West Brom nyerni tudott, a QPR és a Newcastle pedig pontot hozott el a SoL-ból. Ez jelzi is, hogy idén nem túl acélosak O’Neill legényei hazai pályán, nyolc otthoni meccsükön csupán 9 pontot tudtak összekaparni. Papíron tehát elvileg nem lehetne ma gond, bár a szombati meccsel kapcsolatban is hasonló véleményen voltunk…

Nem felhőtlen a boldogság arra felé mostanság, ugyanis jóval jobb szereplést vártak a cicák szurkolói, ettől függetlenül a januári erősítésekért kiáltó Martin O’Neill állása betonbiztosnak tekinthető. A tőlünk érkező Adam Johnson messze a várakozások alatt teljesít, de Sességnon és Larsson formája sem tölti el boldogsággal a sunderlandi lelátó népét. Ellenben a Gardner, O’Shea, Cuéllar, Rose alkotta hátsó alakzat (feltéve ha nincsenek sérülések) igen masszív teljesítményre képes. Nyerő nyári igazolásnak tűnik a 12 millió fontért vásárolt skót Steven Fletcher, aki 15 lövéséből már 8 szerzett gólnál jár.

Nálunk valószínűleg újra hadra fogható lesz Kompany és Balotelli, Kolarov és Clichy játéka kérdéses, míg Nasri, Guidetti, Richards és Rodwell továbbra is biztos távol maradók. Maicon meg eltűnt, mint Moszkvában az aranyóra.

Az idegenbeli labdabirtoklásunk aránya átlagban meghaladja a 60%-ot. (forrás: bitterandblue.com)

Idegenben még nem kaptunk ki (4 győzelem, 4 döntetlen), két hete a Newcastle ellen pedig a srácok bizonyították, hogy képesek az Etihadon kívül is jó játékkal meccset nyerni. Akkor a Nasri-Silva-Agüero-Tévez törpekontingens ízekre szedte a szarkák védelmét az első félidőben, valami hasonlót kell ma is a pályára varázsolni. A pocsék formák fényében kérdéses, hogy Manciniék mely csatárokat állítják a kezdőbe. Maradnak-e inkább a jó ómennek számító Carlitos-Kun kettősnél (amikor ők ketten kezdtek, eddig csak győzött a csapat), vagy újabb esélyt kap Dzeko esetleg Mario.

A mezőnyfölényünk tutira meglesz ma is, a probléma akkor áll elő, amikor ezzel egyszerűen nem tudunk mit kezdeni. Minél előbb be kell találni Mignolet kapujába, és akkor nyugodtan el lehet fogyasztani a maradék bejglit a meccs végéig.

Borzasztó fontos lenne pontot, sőt inkább pontokat szerezni ma, mert a rags nem túl sűrűn fog pontokat elhullajtani a kedvünkért. A lepkefing sorsolásuknak hála, nagy valószínűséggel igen jól fognak kijönni az év végi meccsdömpingből, ránk pedig két piszok kiélezett idegenbeli mérkőzés vár, amelyeken azért bőven benne van a botlás lehetősége, ebből kifolyólag pedig a hátrányunk növekedése is… A feladat nehézsége ellenére elvárandó a következő három meccsen a minimum 7, de inkább a 9 pont megszerzése, ezt követően pedig megnövekedett önbizalommal utazhatnánk 13-án az Emiratesbe.

A meccset a DIGI Sport 2 élőben sugározza 16h-tól. A bíró pedig az a Kevin Friend lesz, aki januárban megadta Ji Dong-Won lesgólját…