Küzdelem az Európa Ligáért

Úgy alakult a helyzet, hogy nem startolt túl jól a csapat (idén sem) a Bajnokok Ligájában. Nagyon fontos lesz a mai meccs, elsősorban azért, mert első lépésként be kell biztosítani, hogy legyen folytatás tavasszal is Európában, ha máshol nem is, az Európa Ligában. Ha ez megvan, akkor lehet tovább szőni tovább a BL álmokat.

Egy újabb nehéz este elé nézünk a Bajnokok Ligája D csoportjában.

Ismét egy izzasztó idegenbeli meccs. Ráadásul csapat idén egyelőre nem játszik igazán jól, nincs meg sokszor az összhang, csikorog a gépezet. Az eddigi meccsek többségében az ellenfél került előnybe (persze a legtöbbször nincs baj, mert jön Džeko), kapott gól nélküli találkozó is csak egy volt.

A gondot az is okozhatja, hogy Mancini idén végleg lemondott a szélsőjátékról, ideális esetben ilyen felállásban küldené a csapatot pályára.

Persze a cserék adottak (Tévez helyén Džeko, Kolarovén Clichy, Zabaletáén Lescott… szerencsére van variációs lehetőség bőven).

De nem igazán sikerült ezt megvalósítani, ez a oda-vissza váltás a 3-5-2 és 4-2-3-1 között nem volt mindig zökkenőmentes, emiatt is sokszor lehet zavar az erőben. A tavalyi összhang amit megszoktunk, egyelőre hiányzik.

A törekvés viszont meg van rá, hogy így játsszon a csapat, biztosan rengeteget gyakorlják, ez még tíz embernél is jól látszott, az egyenlítéshez szükséges faultot is Clichy hozta össze az ellenfél térfelének közepén a hétvégén. De a veszély is benne van a szisztémában, könnyebben átjátszható a középpálya, ha az ellenfél felismeri a lehetőséget (lásd az előző BL meccset a BVB ellen).

A csapat szerencsére erős, elbírta eddig a gyengébb teljesítményeket is, megnyertek olyan meccseket is, amelyeket nem feltétlenül érdemeltek meg, de mindig volt valaki, aki villantott egyet a végén.

Ez nem tartható fent sokáig, érzésem szerint lassan eljön eljön az az idő, amikor végleg elindul a szekér, elkapja a fonalat a gárda, és megismétlődhet a tavaly őszi menetelés, de könnyen bejöhet a másik verzió is, hogy jönnek tovább a necces meccsek, de már nem nekünk fog dobni a gép.

Bármelyik meccsen átszakadhat a gát, eldőlhet erre, vagy arra. Akár ma, Amszterdamban.


Az Ajax, hiába ők a holland bajnoki címvédők, (a Bosman-szabály legnagyobb vesztese) már nem az a klub, amely húsz éve volt.

Nincsenek kiemelkedő sztárok a csapatban, de biztos lesz a mostani keretből egy-két arc, akikkel pár év múlva a Premier Leagueben fogunk találkozni.

Aztán persze lehet, hogy visszakerülnek a Amszterdamba, mint Ryan Babel, aki nem tudta megváltani a világot a ‘poolban.

Tehetségből a mostani csapatban sincs hiány, közülük is a legnagyobb ígéretnek a dán válogatott Christian Eriksent tartják. Aztán ott van még a belga középhátvéd Toby Alderweireld, ő is nagy karriert futhat be (ezeknek a belgáknak milyen már a felhozatal mostanság centerhalfból?!), a szerb szélső Miralem Sulejmani idén még nem hozza azt a formát, amit szeretnének tőle látni, de nem véletlenül fizettek érte közel 20 milló eurót négy éve a Belgrádnak.

Ebbe a sorba illeszthető be a csapatkapitányuk, egy újabb de Jong, Siern is, aki már a holland válogatottban is bemutatkozhatott.

A mai meccs viszont kemény lesz, egyáltalán nem lehet félvárról venni, de ha nem nyer a csapat, nincs miről beszélni.

Érdekes előzöngéje a meccsnek, amit a City szurkolók zokon vettek, hogy a Madrid fanoknál lényegesen többet kell fizetniük (60 €), de így is tele lesz a vendégszektor, az garantált.

A meccset magyar tv adó nem közvetíti, stream erre lesz. Vagy tartsatok velem, a kedvenc kocsmámba.