Titánok harca, második felvonás

_63198735_631948585.jpgÚjra itt az igazi Bajnokok Ligája, egy újabb izzasztó meccs a D csoportból. A Titánok harca most folytatódik.

Nem egy sétagalopp ez a négyes, ezt bőven tudtuk, ma a német bajnok, a Borussia Dortmund érkezik Manchesterbe. Hiába az erős ellenfél, ma mindenképpen kell a három pont.

Erre (a három pontra) persze mérget ne nyeljetek, de a jó sárga-feketéket a népsportos társblogunkkal együtt térképezzük fel.

A BVB sem piskóta csapat, ahogy az egyik sem a D csoportban. A Dortmund nekem valahogy mindig nagyon szimpi volt, pl. a ’97-es BL döntőben nagyon tetszett Puhl Sándor teljesítménye Lars Ricken gólja, amivel megadták a kegyelemdöfést a Juvénak, és az is impozáns, ahogy az elmúlt években odapörköltek a Bayernnek.

Én a biztos továbbjutáshoz összesen négy ponttal kalkulálok ellenük, ehhez pedig meg kell ma őket verni. A Fulham meccs előtti beharangozóban azt taglaltam, hogy eddig a csapat ugyanazok (vagy ugyanolyan státusú) a csapatok ellen (most a BVB tetszeleghet a Napoli szerepében) ugyanannyi pontot szerzett. Egy éve 1:1 lett a csoport második legerősebb csapatával szemben hazai pályán, ma viszont nyerni kéne, de nem lesz egyszerű.

Bár a BL szereplés tavaly a dortmundiaknak sem jött össze, de ők egy igazi nagy csapat, és nem csak azért mert ők Az elmúlt húsz évben elhódították a BL-t, a világkupát, voltak uefa kupa döntőben (kétszer), nyertek öt bajnoki címet, német kupákat…

ortmund.jpeg

A Westfalenstadion az egyik leginkább lenyűgöző európai aréna (az Old Trafford bővítéséig, és a Barcelona fellendüléséig a leglátogatottabb is). Bár a BL-ben beszékezik a kanyart, (ez is kiba’ nagy dolog a Bundásban, hogy a táborok állhatnak) de még így is elképesztő lehet, mikor több tízezer sörszagú német száj rázendít valamelyik nótájukra.

Az edzőjük, Jürgen Klopp, elképesztő fickó. Ahogy szakállasan, bézbólsapkában, őrült tűzzel a szemében, űzi-hajtja seregét.

Nem mondanám, hogy mondanám, hogy sok meccsüket látom (a múlt hétvégén a fél szememet a ‘gladbach elleni mészárlásukon tartottam, Reus második góljánál majdnem kiesett a szilvás pite a számból), de amit tátok, az tetszik.

Ezért is kerestem meg egy avatottabb személyt, egy népsportos kollégánál, wmittynél, a BVB blog szerkesztőjénél nem is találhatnánk megfelelőbbet, akinek négy egyszerű kérdést tettem fel:

1. mi a BVB erőssége? 2. mi a gyengéje? 3. mit gondolsz a Manchester Cityről? 4. mi a véleményed a csoportról?

1. A SWOT-analízis első elem, amennyire tudom, az erősség. Tehát SWOT/BVB:

Amikor húsz évvel ezelőtt megismertem a Dortmundot, a kor sztenderdjéhez képest meglepően lelkes, ugyanakkor szervezett játék volt, ami megragadott. Később mindehhez társult a sikeresség is, egészen nem várt mértékben. Napjainkban a mindenkori legszebb hagyományok ötvöződnek abban, amit a klubtól, illetve magától a csapattól láthat a szurkoló. Lehet róla vitatkozni, de valamiért mégiscsak előkerült a BVB focijával kapcsolatban az elmúlt két esztendőben a „kis-Barca” kifejezés. Ez, persze, a Bundesliga, és nem a spanyol bajnokság (illetve a világfutball csúcsai), és a keretben sem „Messzik”, hanem „Grószkrójcok” szerepelnek. Mégis, aki szereti a sárga-fekete színeket, valamint az ilyesfajta labdarúgás híve, az nagy örömmel figyelheti a Klopp-éra kifejlett szakaszában, hogy a Signal Iduna gazdái milyen szofisztikált, rendszerszerű, élénk és összetett támadójátékra, valamint a csapatszintű, a letámadásra épülő védekezésre képesek hétről hétre. Itt a játékosok fogaskerekek egy – legkevésbé sem „gépi jellegű”, unottan zakatoló – csillogó gépezetben, amely ha jól működik, akkor száguld; ha olykor éppen nem, akkor is eldöcög azért. S mindezen háttér előtt van még egy plusz, amit érdemes kiemelni: a tudatos klub- és csapatépítésnek köszönhetően, eredményes és szolid gazdálkodás mellett, piacrengető bevásárlások nélkül is eljutott oda a BVB, hogy a kontinentális szinten is vezető szerepet játszó német labdarúgás (talán) két legnagyobb 19-20 éves tehetsége itt focizik: Götze és Reus. Mindkettőért már eddig is „Barcelónák és Reálmadridok” jelentkeztek be; hát még ezután.

(Ide be kell böknöm a faszagányos BL felvezető videóját a BVB-nek – mgyuri)

2. A gyengeségeket az ember sosem veszi szívesen számon (pedig ami a szívemen, az…), de a Dortmund esetében ezek olyan nyilvánvalóak, hogy takargatni, elhallatni sem érdemes. A BVB nem európai szuperklub. Sem gazdasági erejét, sem történelmi hagyományait, sem általánosan elfogadott szerepét illetően nem az. A jelenkorbeli játékoskeretet nézve meg pláne nem. Még a Bundesliga-átlaghoz képest is „névleg” szerényebb adottságú, kevesebbre taksált labdarúgók állnak Jürgen Kloppék rendelkezésére; az imént említett, jobbára saját fészken belül kinőtt-kinevelt tehetségeket leszámítva. Blaszczykowski és Piszczek, Bender és Schmelzer, Hummels és Gündogan – ezeket a futballdrukker nagy átlag jóval kevésbé ismeri, mint Robbent és Riberyt, Huntelaart és Raúlt. Meccseket, kupameneteléseket kvázi egymagukban eldönteni képes „Céronaldók” Vesztfáliában nincsenek. Pedig a ’90-as évekbeli tapasztalat mutatja, a BL- és Világkupa-győzelemhez Möller, Paulo Sousa, Julio Cezar, Riedle szükségeltetik. A mai Dortmundnak mindezzel együtt pedig még nemzetközi rutinja sincs, sem egyénileg, sem csapatként. A mostani keret egy-egy gyenge meneten jutott túl 2010 óta az EL-ben, illetve a BL-ben. A válogatottak is fejenként alig néhány fellépést számlálnak nemzeti mezben.

3. Fogalmam sincs, az igazi SWOT itt hogyan folytatódna, de biztos nem a Man City értékelése a harmadik pont! Nekem viszont ez a feladatom. Az első, ami eszembe jut az egyesületről, hogy Mancini az edző. (Ugye, még ő?! Angliában is képesek hipp-hopp kirugdosni a kispadról…) Az egyik olyan tréner, akinek munkásságára évek óta odafigyelek. Nem azért, mert kifejezetten nekem tetsző focit csinálna, viszont megfogott, ahogy a „sikertelenségre” ítélt Interből nemrég összerakta azt a gárdát, amivel utóbb már „csak” Bajnokok Ligáját kellett nyerni (másnak). Sose kedveltem a „szupergroupokat”, ami egy Bayernnel terhelt bajnokság résztvevőjénél, azt hiszem, érthető. Mindig az építkezős, saját nevelésre, „senkikre” alapozó és szervezett – semmint „galaktikus” – futballt űző együttesek tetszettek, azoknak drukkoltam. Hogy a City ma mégsem ellenszenves mindezek miatt, az talán épp az olasz mester személyének köszönhető. Róla elhiszem – és 2011/2012 óta el is kell -, hogy bármilyen „milliárdokért összerabolt” keretből képes a legjobbat kihozni, ami ráadásul még csak nem is ellenszenves, nem is fellengzős, hanem szerethető, tetszetős játék. Ennél többet nem mondanék, mert amúgy Angliában a United a szívem csücske… (nevet)

4. Vicces szokott lenni a Halálcsoport elnevezés, mert emlékeim szerint szinte sosem felel meg az előzetes elvárásoknak, ami végül történik. Például kedvenc dánjaim is ilyenbe került a ’86-os vébén, aztán simán végigvertek mindenkit. Egy évtizeddel később a BVB a BL-fináléig jutva pont azt a Juventust kapta ellenfélül, amely az előző évek benyomásai alapján szinte verhetetlennek tűnt; a vége 3-1 ide. Ellenben egy esztendeje a német bajnok „könnyű” csoportba került – negyedik lett. Most az Ajax már megvan, és egy manchesteri bravúr ki tudja meddig repítené a kedélyeket is, meg a várakozásokat is… Nekem személy szerint viszont semmilyen határozott elvárásaim nincsenek Lewandowskiékkal szemben. Lásd fenti 2-es pont – ugyan mit lehet követelni egy olyan csapattól, aminek a gerincét lengyel légiósok alkotják?… Bármilyen tisztes eredménnyel elégedett volnék, csak ne kelljen egy megalázó vereséget sem átélni. Tavaszi mérkőzések esélye egészen felvillanyoz. Ám azok közé tartozom, akik ma is azt várják a kedvencektől: tessék a németországi hegemóniát, a fix dobogós helyek esélyét hosszú távon megteremteni, azután lehet többről, nagyobbról álmodozni.

Ez korrekt volt, köszönjük!

A találkozóval kapcsolatban most vagy soha érzésem van. Nyerni kell a továbbjutáshoz, az a biztos. Persze, ha egy esetleges fulhami teljesítmény ellenére sem jön össze, az más tészta.

Mancini dolga most csak annyi, hogy megtalálja az ideális csapatot, a nevezettek közül Rodwell és Richards nem 100%-os, így a pillanatnyi forma, illetve a kifundált taktika szabhat csak gátat a kezdőcsapat összeállításának.

A Real elleni meccs megalapozta az idei BL szezont, ez a mai találkozó lesz a méltó folytatás.

A csoport másik fele Amszterdamban randevúzik, a koronások így várják a meccsüket.

Kezdés 20:45, a meccset a digi adja, stream itt. Akinél nincs digi, annak érdemes körbenéznie a behangolt csatornák között, mert a ZDF is közvetíti a találkozót.