Viszlát, Kenny! És kösz a pontokat!

Tegnap megkezdődött a maratoni hosszúságú januári Manchester City – Liverpool FC párharc első felvonása.

Meglepően sima hazai győzelmet hozott a tegnapi meccs, amelyen a vendég játékosok szinte csak asszisztáltak. Egy olyan mérkőzés amelyre a Citynek nagy szüksége volt.

A meccs előtt végérvényesen eldőlt amit sejteni lehetett, Suárez megkezdi nyolc mérkőzéses büntetésének letöltését, így a három City-‘pool meccs egyikén sem fogjuk látni az uruguayit. Nem mintha hiányozna…

A vörösök egy ötmeccses veretlenségi szériában voltak, és csak az ő védelmük szedett be kevesebb gól mint a Cityé. Január 3.-án este ezen esedékes volt változtatni!

A meccs volt Barry 450. Premier League találkozója, és egy régi kedvenc SzunDzsihaj is tiszteletét tette az Etihadban. Jó előjelek!

A kezdőcsapatot hat helyen változtatta meg Mancini vasárnaphoz képest, Balotelli sérült, Nasri lebetegedett, így egyedül Adam Johnson volt támadó típusú játékos a kispadon.

A meccs kellemes manchesteri időjárásban vette kezdetét, ami a félidő közepétől lett az igazi, három fok, és zuhogó eső.

Az első percekben csak keresték a fogást a csapatok, az első lehetőség Džekoé lehetett volna, de a tizenhatoson belül hosszan szöktette magát.

A nyolcadik percben viszont nagy helyzetbe került a ‘pool. Charlie Adam ugratta ki jó ütemben Downingot, de a szöget jól záró Joe Hart lábában elakad a labda.

A kilencedik percben Silva ment el jól a balszélen, a beadás után Džeko egy csellel kerül helyzetbe, de nagyon kisodródik, így Reina véd.

Egy percre rá már nem tud. Egy liverpooli bedobás után Barry labdát szerez a vörösök térfelének közepén, a laszti Silvához kerül, David lepasszolja Agüeronak, aki a tizenhatos előtt ráküldi Agger mellett, a labda lepattan a vetődő Reina előtt, így a spanyol hóna alatt a hálóba jut! 1:0! Kun gólja

Néhány perc múlva Sergio ismét gólt szerezhetett volna, de csak Reina kesztyűéig jut a labda.

Aztán rákapcsolt a ‘pool, de vagy mellé ment a helyzet (Carroll) vagy céltalan beadások érkeznek a szélről (főleg Downing).

A huszonkettedik percben Džeko hozta fel a labdát, úgy húsz méterről ráküldte, a lövés megpattan Glen Johnson lábán, a másik irányba elvetődő Reina a földön fekve imádkozta ki a labdát.

A huszonnegyedik percben Charlie Adam küld rá egy szabadrúgást jó huszonötről, Hart kiüti, Richards takarít. 

A harmincegyedik percben Agüero cselezi be magát a ‘pool tizenhatosára, a felpattanó labdába Skrtel kézzel ér bele. Nincs büntető.

Egy percre rá Milner szöglete után fejelt remekül fejelt kapura Kompany a szlovák hentes szorításában, de Reina bravúrral kiüti a labdát a léc alól. A túloldali szögletet Silva tekeri be, és Yaya Touré Glen Johnsonnal a nyakán, az ötös vonaláról pazarul fejeli a hálóba. 2:0!

A negyvenötödik percben Barry kap sárgát, ami két dolog miatt érthetetlen: miért ez a meccs első lapja, a másik, hogy a bíró miért nem alkalmazza az előnyszabályt. Szépen meghiúsított egy vendég akciót. Ez utóbbi nekünk éppenséggel nem volt rossz, de bosszantóak a mostanság elszaporodó játékvezetői hibák…

A második félidő első negyedórájában nem sok minden történt. A Citynek jó volt az eredmény, a ‘pool pedig nem tudott igazán mit csinálni.

Az ötvennyolcadik percben Kenny Dalglish cserél kettőt, Bellamy és Gerrard be. Adam és Kuyt le. A feltűnően sokat szabálytalankodó Charlie Adamet erőteljes füttyszó kíséri le.

Egy kis izgalmat a meccsbe egy kis Skrtel-Džeko párharc hoz.

A hetvenkettedik percben Mancini lehozta Agüerot (hadd pihenjen a derbi előtt), és jött Adam Johnson.

Egy percre rá egy újabb City játékos is mehetett az öltözőbe, Barry egy kissé szigorú (pláne, hogy amúgy meg elég szűkmarkúan osztotta a lapokat Mr. Jones) második sárgája után vett búcsút a játéktól.

Egy perccel a kiállítás után Yaya Touré tört be a ‘pool tizenhatosára, Skrtel összekoccintotta a lábát, büntető. A fizikai kontakt megvolt, láttunk már ilyenért tizenegyest, de olyat is, hogy nem adtak (mint az első félidei kezezésnél). Már csak az a kérdés, mit akart a bíró kompenzálni? Ha igen, nagyobb hülye mint gondoltam. És ha büntető, hol a lap?

Milner mindenesetre nem filozofált, védhetetlenül bevágta a harmadikat! 3:0!

A gól után szinte rögtön jön Lescott Silva helyett, majd Spearing helyére (eddig a pályán volt?!) Maxi Rodríguez.

A hátralévő időben volt még egy Adam Johnson kapufa, egy szépen szépen tekert lövés végén. A vörösöknél pedig egy Hart által kiütött Bellamy lövés, és két Maxi helyzet. Nagyjából ennyi. Tükörsima, bekapott gól nélküli letudott rangadó. Folyt. köv.Kellet ez a siker, kellett egy ilyen győzelem! Tegnap nem a Citynél volt többet a labda, nem az égszínkék csatárok lőttek többször a kapura, de kétség sem fért a győzelemhez, mindenki ment előre, sokat tettek a sikerért. Majd visszatér a szép játék is!

Ez volt a tizedik hazai bajnoki a szezonban, és ez volt a tizedik győzelem az Etihadban! 29:4 a gólarány. Sőt, utoljára tavaly februárban vitt el pontot csapat Manchesterből (Fulham), azóta csak kikapni járnak ide az angol csapatok! Le a kalappal, fiúk!

A büntetőt én Džekoval rúgattam volna. Bár az is igaz, Milner halálbiztosan értékesíti a tizenegyeseket, és ő is nagyon rászolgált a mostanában nyújtott teljesítményével a gólra. Edin tegnap is hajtott, küzdött, de nem ment neki, sokszor látványosan, darabos volt, egyszerű labdákat nem tudott lekezelni, ráférne már egy nyugtató gól. Igaz az is benne van a pakliban, ha ő lövi és kihagyja, teljesen a padlóra kerül, hamarosan jöhetne már az újabb Džeko gól, és akkor talán végre nem a tavaly tavaszi, hanem az őszi önmagára fog hasonlítani!

A győzelmet nagymértékben köszönhetjük Kenny Dalglishnak. Azzal, hogy nem kezdette a Gerrard, Bellamy, Maxi Rodríguez hármast alaposan megkönnyítette a City játékosok dolgát. Mindhárom játékos túl van pályafutása zenitjén, de ők nagy zavart okoztak volna mint akik kezdtek. Hál’ istennek edzőjük nem így gondolta. Bellers volt egyedül az ellenfélből aki 0:3-nál is keményen odatette magát, mentalitásából adódóan ment előre mint egy tank. Ezért is szerettük, ezért is hiányzik.

A ‘pool meglepően gyenge volt, a két kupameccsen nem fogják megtenni még egyszer ezt a szívességet. Főleg elől voltak gyengék, úgy érzem még Jonjo Shelvey is több gondot okozott volna a manchesteri védelemnek, mint Andy Carroll… A magas erős, jól fejelő City védelem ellen nem ért semmit az egyetlen magas csatár, pláne, hogy nem kapott értékelhető beadásokat.

Viszlát, Kenny! És kösz a pontokat! Találkozunk ugyanitt egy hét múlva!

Egy kis hazai vonatkozás: a január 1. utáni törvény és jogszabályváltozások szinte egyetlen pozitív hozományaként nem lehet dohányozni a kocsmákban! Kellemes volt nikotinbűz nélkül hazatérni, e mellé még egy ok, hogy ne otthon nézzem a soros meccset az, hogy a digi sport bekebelezett még egy angol versenysorozatot (az FA kupát…), így az ország nagyobbik fele (aki nem digi előfizető…) kénytelen egy streamet keresni, vagy leugrani egy krimóba. Jó mind a kettő, de azért nem az igazi, ha nem tudod kedved szerint tv-ben nézni a meccset.

A mérkőzés jegyzőkönyve, és az összefoglalója:

A facebook oldalunkon szavazhattok melyik gól tetszett a legjobban a három közül, ill. ugyanott voksolhattok december legjobbjára.