Stoke, csak úgy, mint mostanában

Folytatódik a karácsonyi nagyüzem. Három nappal az Arsenak elleni siker után ismét bajnokit játszik a csapat.

A mai ellenfél az előző szezon végének legkedvesebb csapata, a Stoke City lesz.

Az a Stoke, akiket a 2010/2011-es szezon végén kétszer is sikerült két vállra fektetni, az egyik győzelem FA kupát ért, a másik meg karnyújtásnyira hozta a bronzérmet. Mancini is kedvenc ellenfelei közé sorolhatja a fazekasokat, hiszen az olasz szakember első angliai trófeáját a piros-fehérek ellen gyűjtötte be. Sőt, Robertot hétfőn volt (19-én) két éve, hogy kinevezték a City menedzserének, és a 2009-es év karácsonyi fordulójában a Stoke volt az első olyan ellenfél aki ellen Mancini felkészítette a Manchester Cityt. Az a meccs 2:0 lett. Ma a harmadik (remélhetőleg az eddigi legsikeresebb!) manchesteri évét is egy Stoke elleni győzelemmel indíthatja el!

A két előző meccsen még gólt sem kapott a City, a kupadöntő 1:0, a bajnoki 3:0 lett.

A Stoke a  kupadöntőnek köszönhetően elindulhatott az Európa Ligában, a csoportból továbbjutottak, a következő ellenfelük a Valencia. Jelenleg nyolcadikok a banokságban. Zsínorban négy bajnokit nyertek, ilyenre legutóbb 1981-ben volt példa.

A nemzetközi szereplésnek köszönhetően nemhogy gyengült, hanem erősödött a piros-fehér gárda. A kispadra megszerezték a kiesett Birmingham City csatárát Cameron Jerome-ot, a szintén kiesett West Ham-ből Matthew Upson-t, és a Tottenham három játékosát, Jonathan Woodgate-et, Wilson Palacios-t és Peter Crouch-t. A robotzsaru érkezésével még inkább az eddigi fő fegyverükre fektetik a hangsúlyt, Rory Delap beadása, és Jermaine Pennant beívelései a Stoke arzenáljának legfontosabb elemei. Ezek hatékonyságának növelésére le is csökkentették a Britannia Stadium játékterének méreteit (az Etihadban jelenleg 10 méterrel szélesebb, és 11 méterrel hosszabb a pálya mint Stoke-on-Trentben). Crouch ebben az idényben, még Spurs játékosként, már játszott a City ellen, remélem hasonló érzései lesznek ma a lefújáskor mint akkor voltak. Az angol válogatott csatár mellett az eddigi legjobb teljesítményt az ír nemzeti tizenegyben is nemrégiben gólt szerző Jonathan Walters, és a balszélső Matthew Etherington nyújtja a Stoke Cityben.

Szép emlék

Clichy visszatérhet eltiltása után, de úgy hírlik Kolarov ma még pihen, csakúgy mint az Arsenal ellen a combját fájlaló Micah Richards, Džeko viszont kezdhet.

Közben a hírek szerint a City hivatalosan is elutasította az AC Milan Tévezért tett kölcsönajánlatát. A vezetőség tartja magát ahhoz, hogy csak véglegesen, a reális vételárának leperkálása után engedik el, ha nem Milánóba akkor lehet, hogy Párizsba  kerül, mert a PSG is érdeklődik érte. Nem lennék meglepve, ha egy harmadik (negyedik?) klub lenne a befutó. Mindegy ki, csak vinnék végre…

Egy másik érdekesség, hogy a MU bepanaszolta a City-t az FA-nál, mert a januári kupameccsre csak az Etihad befogadóképességének 11%-át (azaz 5500 jegyet) biztosítják a vendégszurkolóknak. Ezt a Citynél biztonsági okokkal magyarázzák, de van olyan felvetés, hogy ezzel csak viszonozzák a kék a pirosak szokásait, mert érdekes módon csak az Old Trafford rendelkezik egy olyan külön engedéllyel az első osztályú csapatok közül, hogy az előírt 15% helyett csak az összkapacitás 11%-át kell vendégszektornak fenntartani.

Az összecsapást nem közvetíti egyik magyar televíziós társaság sem, stream itt lesz.