Az idény City játékosa: Vincent Kompany

Nem kellett sokat töprengeni azon, hogy kit is illessen meg ez az elismerés. A korábban még szűrő középpályásként vásárolt belgát ma már a Premier League egyik legjobb védőjeként tartják számon.

Évről-évre egyre jobb teljesítményt nyújt, mostanra pedig a hátsó alakzat vezére, több meccsen is viselte a csapatkapitányi karszalagot. Megint díjaztunk.

Vincent Jean Mpoy Kompany még 2008. nyarán érkezett Hamburgból 7 millió fontért, mára pedig már megsokszorozta értékét, ugyanis az egyik legnagyobb, a játékospiaccal foglalkozó portál, a transfermarkt.de már 18 millió fontra taksálja a belga vételárát. A City védelmének lelke, vezetésével a kékeké volt idén az egyik legjobb védelem a Premier League-ben.

Fizikailag teljesen kiteljesedett, kiválóan fedezi a labdát és magassága ellenére sem mondható lassúnak. Mind a földön, mind pedig a levegőben rendkívül nehéz megverni, az esetek jelentős többségében gyors és ami fontos jó döntéseket hoz. A pályán és azon kívül is meghatározó tagja a csapatnak, szívvel-lélekkel hajtja, buzdítja társait minden mérkőzésen.

A Daily Mail statisztikája szerint Kompany blokkolta a negyedik legtöbb lövést, hatodik helyen végzett a labdaszerzők listáján és a PL védői közül Ő adta a harmadik legtöbb sikeres passzt az idényben. Nem csoda hát, hogy Vidics mögött Vinny lett a második legjobb bekk a Premier League hivatalos honlapján.

Hátvéd létére egyáltalán nem nevezhető durva játékosnak: a három versenysorozatban (Premier League, Európa Liga és FA Kupa) lejátszott 50 meccsén egyetlen egyszer sem állították ki, sárga lapot is csak kilenc alkalommal mutattak fel neki. Ez nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy jelöljék egy olyan díjra, ahol az év sportembere címét nyerheti el. A The Northern Sports Awards gálán Kompany olyan sportolókkal került egy lapra mint a Bolton csapatkapitánya, Kevin Nolan vagy a kerékpározó Mark Cavendish. Szavazni ITT lehet Vinny-re.

A még mindig csak 25 esztendős Kompany számára a határ a csillagos ég. Amennyiben a fejlődése töretlen marad, generációjának legjobb védőjévé nőheti ki magát.