Van-e élet Tévez után?

Futószalagon érkeznek a csapatkapitány távozásáról szóló hírek. Ahogyan már ezen blog hasábjain is utaltunk rá, a zuhanyhíradók főleg olasz klubokat emlegetnek lehetséges célállomásként.

A következő posztban arra keressük a választ, hogy Tévez lehetséges eligazolása milyen hatással lesz az Eastlands-en.

Az argentin támadó 2008 nyarán döntött úgy, hogy ideje ott hagyni a vörös turista paradicsomot és átigazolni egy olyan klubba, ahol tényleg komolyan veszik. Mindezért Manszúr sejk 47 millió angol fontot pengetett ki a pirospozsgás szomszédnak. A 2014-ig aláíró Carlitos első City-s szezonjában 38 meccsen 29 gólt vágott és adott még e mellé 7 darab gólpasszt is. Mancini – tőle szokatlan módon – felismerte, hogy Tévez csapatkapitánnyá nevezése előnyére válhat mind a csapat, mind pedig a játékos részére is. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen Carlitos egyértelműen vezérré nőtte ki magát a csapatban, Ő a csapat első számú gólfelelőse: 19 góljával második helyen áll a Premier League góllövőlistáján Berbatov mögött. A drukkerek imádják, az ellenfelek tartanak tőle. Minden adva van tehát arra, hogy a tömzsi argentin a klub ikonjává váljon.

welcome után good bye?

Viszont. Köztudott, hogy nem Roberto Mancini a legnagyobb cimborája Téveznek, akivel állítólag nagyon nehezen jön ki. A mosolyszünet kettejük között nagyjából október óta van, amikor is állítólag a Newcastle elleni meccs félidejében szóváltásba keveredtek egymással. Nem használt kettejük viszonyának a decemberi Bolton elleni meccsen látott jelenet sem, mikor Tévez sértődötten vonult le a pályáról, miután Mancini lecserélte. Több olyan pletykát is lehetett olvasni, hogy Téveznek hiányzik a családja, mivel ők továbbra is Argentínában élnek (mi a francért nem költözteti Angliába őket?) ezért amint lehetősége volt rá, mindig hazarepült Buenos Airesbe. Ezek után nem volt meglepetés, hogy számtalan találgatás látott napvilágot esetleges eligazolása kapcsán. A nemzetközi sajtó főleg spanyol és olasz klubok érdeklődéséről cikkezett. Januárban végül Carlitos és Mancini elszívta a békepipát és egészen mostanáig minden úgy tűnt, hogy kettejük közt végre helyreállt a jó viszony.

A Liverpool elleni meccsen elszenvedett sérülése után újfent felröppentek hírek a távozásáról. A legkitartóbb kérőnek a két olasz óriás klub, az Inter és a Juventus tűnik (a „zebrák” állítólag Richards-ért is bejelentkeztek). Ha az Inter sikeresen eltudja adni Sneijder-t a szomszédba, akkor minden bizonnyal az anyagi lehetősége is meglesz Moratti-nak arra, hogy megszerezze az argentint.

Tévez-zel szezononként 25-30 gól távozna az Eastlands-ről, ami nem kevés. Ha csak a mostani idény Premier League-ben lőtt góljait (51) vizsgáljuk a Manchester City-nek, láthatjuk, hogy Carlitos majdnem ennek a felét (19) szerezte eddig. A házi góllövőlistán Balotelli követi, mindössze 6 góllal… Ebből az következik, hogy iszonyatosan függ a City támadójátéka Carlitos-tól, távozása két kérdőjelet is felvet(ne) a City menedzsmentje előtt: Házon belül kell megoldani a pótlását? Vagy igazoljanak egy hozzá hasonló kaliberű játékost több millió fontért?

Előbbi esetében 3 támadó jöhet szóba: Jó, Dzeko és Balotelli. Róluk minden elmondható, csak az nem, hogy ebben az idényben hármasával rugdossák a gólokat… Meg kell még említeni a kölcsönben lévő játékosokat is (Adebayor, Bellamy, Santa Cruz, Caicedo), akik azonban kevés eséllyel pályáznak arra, hogy a következő szezont a City keretében kezdjék meg. A helyzet ugyanakkor nem reménytelen, mivel tudjuk, hogy Mancini szinte mindig egy támadóval küldi pályára a csapatot, Dzekóék pedig talán meg tudnak birkózni a feladattal, láttunk már erre példát ebben az idényben.

A másik lehetőség lenne egy új csatár vásárlása.. Nos ebbe részletesen nem is lenne érdemes belemenni, mivel (hála az olaj milliárdoknak) Mancini szinte bárkit meg tudna szerezni. Pletykák ezrei jelennek meg nap mint nap, hogy a City kire vetette ki a hálóját, de ennek felesleges is nagyobb figyelmet szentelni. Korábban már szóltunk róla, hogy van egy sokkal komolyabb hiányposzt a csapatban, azt kéne inkább minél előbb orvosolni.

Egy szó mint száz, a Manchester City-t igen érzékenyen érintené Carlos Tévez távozása, akinek a hiányát mind a csapat, mind pedig a szurkolók is megsínylené. Nem csak egy játékost, hanem egy vezért veszítenénk el a személyében. Ő ennek a csapatnak a legnagyobb kincse, bátran ki lehet jelenteni.  Így aztán menjen inkább haza Mancini és akkor mindenki jól jár.