A tavalyi fecskék

Bár még nincs vége a szezonnak, ettől függetlenül bátran értékelhetjük a csapat 2010/2011-ben nyújtott teljesítményét. A következő posztban a szezon előtt és alatt szerződtetett új játékosokat vesszük górcső alá.

Bizonyítvány.

A tavalyi ötödik helyezett csapathoz kilenc új játékos érkezett az Eastlands-re. Íme a lista: David Silva (Valencia), mario balotelli (Inter), James Milner (Aston Villa), Yaya Touré és Gai Assulin (mindkettő FC Barcelona), Aleksandar Kolarov (SS Lazio), Jérome Boateng (Hamburg), Edin Dzeko (Wolfsburg), Alex Henshall (Swindon).

Lássuk akkor őket!

DAVID SILVA

_107543782_davidsilva-2.jpgHonnan? Valencia

Ár: 32 millió euró

Mérkőzés/Gól: 42/5

Osztályzat: Jeles

Érkezésekor többen megkérdőjelezték fizikai alkalmasságát, mondván alacsony, vékony termetével aligha állja meg a helyét a Premier League-ben. A kis spanyol azonban mindezt megcáfolta. Gyors, kreatív és remekül szervezi elől a játékot. Bár nem szerez sok gólt, a City támadójátéka szinte teljes mértékben tőle függ. Mögötte Yaya Touré-t, előtte Tévez-t egészíti ki.

YAYA TOURÉ

Honnan? FC Barcelona

Ár: 27 millió euró

Mérkőzés/Gól: 40/6

Osztályzat: Jeles

A PL legjobban fizetett játékosa, aki a katalán mezben mutatott rendkívül hasznos játékát az Eastlands-en is bizonyította. Bár nem tíz másodpercen belül futja a száz métert, remek testfelépítésének köszönhetően ha megindul a labdával, úthenger módjára nyomul végig a pályán. Eredeti posztja védekező középpályás, de Mancini többször tolta már fel a csatárok mögé, ahol David Silvával remekül megértik egymást.

JAMES MILNER

Honnan? Aston Villa

Ár:10 millió euró + Ireland

Mérkőzés/Gól: 34/1

Osztályzat: Közepes

Nagy reményekkel érkezett az angol válogatott játékos, de képtelen volt ebben a szezonban stabil kezdőjátékossá válni. Persze nagy szerepet játszott ebben idény eleji sérülése is. A küzdeni akarásával nincs semmi probléma, de valamiért nem igazán bizonyította, hogy érdemes volt szerződtetni. Véleményem szerint ezt a teljesítményt a Villának ellenértékként adott Ireland, vagy a Cardiffban remek formában játszó wales-i fenegyerek Bellamy is hozta volna.

ALEKSANDAR KOLAROV

Honnan? SS Lazio

Ár: 20 millió euró

Mérkőzés/Gól: 29/3

Osztályzat:

Milnerhez hasonlóan a szerb bekk is sérüléssel bajlódott a szezon elején, de ezt kiheverve kibérelte a bal bunkó szerepet a csapatban. Stabilan hozott egy jó teljesítményt végig a szezonban, olykor a bal szélső szerepében is megállta a helyét. Iszonyat jó rúgótechnikája van, ezt azért többször kellett volna bizonyítania.

EDIN DZEKO

Honnan? Vfl Wolfsburg

Ár: 35 millió euró

Mérkőzés/Gól: 14/4

Osztályzat: Közepes

Az egyik legjobb igazolásnak tűnt a bosnyák, azonban várakozáson alul szerepelt. A mezőnymunkából remekül kiveszi a részét, de a gólokat nem szállítja, holott ez lenne ugyebár a feladata. A négy szerzett találatát a kupákban érte el, így aztán igen csak adós a PL gólokkal. C’mon Dzeko!

JÉROME BOATENG

Honnan? Hamburg

Ár: kb. 12,5 millió euró

Mérkőzés/Gól: 24/0

Osztályzat:

A német válogatott egyszerű, sallangmentes játékával igazolta, hogy érdemes volt aláírnia a „polgárokhoz”. Bár többnyire – a nagy konkurencia miatt – kiszorult a védelem jobb oldalára átlagosan mindig jó teljesítménnyel rukkolt elő. Négyes.

MARIO seggfej Balotelli

mario-balotelli-man-city-1.jpgHonnan? Inter

Ár: 35 millió euró

Mérkőzés/Gól: 21/10

Osztályzat: elégséges

Mit is lehetne írni róla? 20 évesen az egész labdarúgó világ ismeri már, persze nem a játéktudása miatt… Annyit azért leszögezhetünk, hogy a tehetsége megvan ahhoz, hogy sztárrá váljon, ráadásul a gólszerzéssel sincs hadilábon. Az érem másik fele ugyanakkor borzasztó sötét és reménytelen. Fegyelmezetlen, önfejű, nagyképű és a sort csak sorolhatnánk. Nagyrészt neki „köszönhetjük”, hogy kiestünk az Európa Ligából, mert ha direkt nem állíttatja ki magát, akkor meglett volna a továbbjutás. Mancini képtelen hatni rá (Mourinho-nak sem sikerült, neki miért is sikerülne?), ennek ellenére élvezi a bizalmát, mert többnyire kezdőként számol vele. Talán az egyetlen igazolás ami rosszul sült el.

ALEX HENSHALL

A 16 éves labdarúgó még nem mutatkozott be az első csapatban, jelenleg az utánpótlás akadémián pallérozódik.

GAI ASSULIN

Ingyen érkezett a Barcelona híres La Masia akadémiájáról, de egyelőre még csak a tartalékcsapatban számítanak rá. Az „izraeli Messi”-ként is emlegetik.